Ve 3.kole HET Ligy Sparta opět ztratila a Plzeň nadále stoprocentní

I 3.kolo HET Ligy potvrdilo vyrovnanost naší nejvyšší soutěže a platnost téze, že v ní může každý porazit každého. A dokonce ani soupeř oslabený o dva hráče nemá jistotu prohry. Vyrovnanost potvrzuje i fakt, že všechny tři týmy, které měly na svém bodovém kontě po dvou kolech nulu tentokrát bodovaly. I když Brno a Mladá Boleslav jen za jeden bod a pražská Dukla naplno, tedy za tři body. Tradičně začnu svůj komentář největšími favority.

Nejočekávanějším soubojem bylo zcela jistě utkání Liberec v. Sparta a musím říci, že očekávání bylo naplněno. Oba kluby spolu úzce a dlouhodobě spolupracují na bázi hostování mladých talentovaných hráčů Sparty, kteří získávají v Liberci první zkušenosti s prvoligovým dospělým fotbalem. A možná právě proto mezi nimi funguje velká rivalita. Už také proto, že ve vzájemném utkání tito kmenoví Sparťané dle smlouvy mezi kluby nesmějí proti Spartě nastoupit. Dovedu si představit, jak toto specifické české pravidlo ještě více podpoří motivaci všech v Liberci a především samotné hráče, kteří proti Spartě nastoupí. A tak tomu bylo i tentokrát.

Trenér Stramaccioni zvolenou sestavou, která se nelišila od sestavy ve vítězném utkání v Mladé Boleslavi, dal signál, že téměř zcela nový tým Sparty si na sebe pomalu zvyká a tzv. si vzájemně „sedá“, ale bohužel pro něj se to v utkání nepotvrdilo. Paradoxně k tomu pravděpodobně přispěla dvojnásobná přesilovka po vyloučení dvou hráčů Liberce během tří minut v 54. a 57., kterou zmírnilo vyloučení Sparťana Čiviče v 71. minutě. Paradoxně píši proto, že hráči Liberce se poté semkli, nasadili svoji typickou bojovnost a hráči Sparty ani jejich trenér si s takovou situací evidentně nevěděli rady. Mám takový pocit, že větší šanci na zisk tří bodů by měla Sparta v plném počtu hráčů na obou stranách, i když to se už nedozvíme.

Z ohlasů na toto utkání jsem zjistil, že zdaleka nejen já, ale mnozí další fanoušci či experti se podivovali nad střídáním kanonýra Lafaty v 73. minutě. Italský trenér zřejmě nezná kvality tohoto hráče uvnitř pokutového území soupeře, která by se s oslabeným soupeřem násobila, ale někdo z české části realizačního týmu mu to měl připomenout ještě než se objevilo na tabuli pro střídání jeho číslo dresu. Pokud by si ovšem poradit nechal.

Pražská Slávie měla určitě lehčí práci v domácím utkání s Jihlavou. Brzy vedla 2:0 a mohla potom trochu přibrzdit v nátlakové hře a ušetřit síly před úterním prvním utkáním play off o Ligu mistrů na Kypru s tamním Apoelem Nicósia. I přes několik vyložených šancí Jihlavy ve druhém poločasu nakonec tým Slávie udržel čisté konto, jenže i za cenu zranění klíčového středního obránce Deliho, který bude týmu chybět i na Kypru.

Třetí favorit na mistrovský titul Viktoria Plzeň potřetí bodoval naplno po výhře se Sigmou Olomouc 1:0 a je tak stále jediným mužstvem bez ztráty bodu. Utkání rozhodl středový hráč Pilař, který se tak trefil po 805-ti dnech. Přesto k výkonu týmu měl trenér Vrba hodně připomínek a věřme, že ve čtvrtečním play off Evropské ligy opět s kyperským soupeřem z Larnaky bude výkon výrazně lepší.

Určitě překvapením byla vysoká porážka Baníku Ostrava na Slovácku 2:5. Platí to dvojnásob po sympatickém výkonu Baníku na domácím stadionu s pražskou Slávií před týdnem. Jenže tentokrát hrál Baník liknavě po ztrátě míče do defenzívy a domácí hráči to trestali z rychlých protiútoků. Určitě tento trend ovlivnilo i základní rozestavení obou soupeřů, protože Baník měl ve středu hřiště o jednoho hráče méně a to je prostor, kde se rodí rychlé protiútoky, kterými domácí trestali ztráty míčů hráčů Baníku Ostrava.

Na podobné chyby doplácela v prvních dvou kolech také Dukla Praha, jenže tentokrát si na ně dala v utkání na domácím stadionu se Zlínem pozor a vyhrála 1:0. Získala tak první ligové body, které potřebovala k odpoutání se z posledního místa v tabulce.

Podobně na tom byla Zbrojovka Brno, která navíc vypadla z MOL Cupu po prohře u nás v Olomouci s třetiligovým 1.HFK. I přes zlepšený výkon domácí hráči nevstřelili branku a to se vyhrát nedá. Navíc jejich soupeř Bohemians Praha nevyužil pokutový kop, jinak by bylo s Brnem ještě hůře.

Posledním týmem bez bodového zisku po dvou kolech byla Mladá Boleslav. Nulu na svém bodovém kontě vymazala po remíze v Karviné 1:1, když o výhru přišla 5 minut před koncem, což, podle očitých svědků, neunesl generální sportovní manažér Uhrín mladší a pod jeho křikem se stěny otřásaly. I Mladá Boleslav totiž začala ligu špatně, navíc také vypadla z předkola Evropské ligy a tlak na generálního sportovního manažéra se zvyšuje. Navíc byl odvolán trenér Svědík a nikdo nechce prozradit proč. Opět z důvěryhodného zdroje vím, že příčina uváděná v deníku Sport je správná, jen se neví, zda je to na základě hesla „jedna paní povídala“. Zkrátka chybí důkazy. V klubu tedy není ideální atmosféra a to samozřejmě působí i na hráče.

Posledním utkáním ve výčtu 3. kola bylo severočeské derby Teplice v. Jablonec. Oba soupeři si po remíze 1:1 rozdělili po jednom bodu, což je určitě ztráta pro domácí Teplice, i když bod zachraňovaly v závěru utkání z pokutového kopu.

Na stadiony i tentokrát dorazila slušná návštěva v průměru přes 6 tisíc diváků a to je dobře. Určitě by chtěli vidět více branek než 17. Z toho hned 7 viděli diváci v Uherském Hradišti. Ve zbývajících sedmi utkáních bylo k vidění jen 10 branek.

Komentáře nejsou povoleny.