Hra Slávie na Kypru mě velmi zklamala

Český zástupce v cestě za Ligou mistrů mistrovská Slávie Praha má za sebou první utkání s kyperským soupeřem APOEL Nicósia a já, na rozdíl od komentátorů a expertů ve studiu České televize jsem byl velmi zklamaný. Oni viděli za prohrou našeho týmu především prospaných prvních deset minut, ve kterých český mistr obdržel obě branky utkání. Ale já vidím za prohrou Slávie, kromě nepovedeného úvodu, především nevhodně zvolenou herní strategii.

Proto jsem přemýšlel, zda mám do nadpisu tohoto mého komentáře vložit slovo „výkon“ nebo „hra“. Zvolil jsem ten druhý, protože se mi nelíbil zvolený způsob hry a až potom bych hovořil o výkonu, který je ovšem tím nevhodným způsobem hry přímo ovlivněn.

Způsob hry každého fotbalového utkání ovlivňuje jeho průběh a včera to byl začátek neuvěřitelně špatný. Prohrávat po deseti minutách 0:2 znamená asi to, co bylo vidět i včera. Domácí tým zvolnil, zvolil hru z obranného bloku a na rychlý protiútok. Slávia se snažila držet míč, ale to především díky pasivitě domácích, kteří se nemuseli nikam hrnout. Jenže hráči Slávie kombinovali, měli docela vysoké procento držení míče, ale jen na vlastní polovině, často se stávalo, že je soupeř pustil i do středního pásma, ale dál je nepustili a míč po dalších několika nic neříkajících přihrávkách skončil zpět u stoperů nebo dokonce u brankáře Laštůvky. A tomu říkali experti ve studiu „aktivita“. Přitom Slávia má na hrotu útoku Michala Škodu, který potřebuje dostávat centry z křídelních prostorů, protože se dokáže prosadit hlavou, jako např. s BATE Borisov. Ne, hráči Slávie se snažili propracovat ke Škodovi narážečkami, krátkými přihrávkami apod. Není divu, že kanonýr Škoda byl mimo veškeré dění a ve srovnání s obránci soupeře byl pomalý, neobratný a těžkopádný.

Na první pohled byli hráči Slávie ve srovnání s fotbalisty kyperského soupeře na tom podobně, jako Škoda. Není se čemu divit, protože v týmu soupeře hráli fotbalisté ze Španělska, Portugalska, Brazílie, Argentiny apod., tedy typických destinací pro tento způsob hry. Proto byli dynamičtí v pohybu i práci s míčem, silní na míči, rychlostně skvěle vybavení. A hráči Slávie tomu chtěli čelit stejnými zbraněmi, které měly ovšem slepé náboje, přeloženo byli v tom o třídu horší. A nesouhlasím s hodnocením v televizním studiu, že Slávie se zlepšila ve druhém poločasu, že měla šance jen je nedokázala proměnit. Ano, měla dvě šance za celý zápas (Frydrych a Hušbauer), ale to měli soupeři také. Je jasné, že zlepšený herní projev Slávie ve druhém poločasu byl způsoben především ubráním plynu soupeře při vedení 2:0, což je pro odvetu velice příznivý výsledek.

Slávia by se měla poučit před odvetným utkáním. Je jasné, že soupeř bude hrát opět při vedení 2:0 v bloku a na rychlé protiútoky, na které má rychlostně vybavené hráče, ale pokud hráči Slávie si budou bezúčelně přihrávat volný na volného, doprava, doleva nebo dokonce dozadu, tak branku nevstřelí a kanonýr Škoda bude opět odříznutý od všeho dění. Hře Slávie podle mého názoru chybí přímočarost, rychlost a agresivita. Tyto vlastnosti nemají hvězdné posily Altintop, Danny ani Rotaň, stejně jako Hušbauer. Výkon Rotaně tomu odpovídal. On má sice hodně míčů na noze, ale přepínání po zisku míče je pomalé. Jeho výkon na Kypru byl velmi špatný od brzké žluté karty přes několik fatálních ztrát na vlastní polovině. Z jedné z nich soupeř vstřelil druhou branku.

Ve studiu označili za hlavního viníka druhé branky pravého obránce Frydrycha, asi z úcty k hvězdnému zahraničnímu hráči. Jenže lacinou ztrátu míče způsobil Rotaň a ne jednou. Ano, Frydrych stál v tom momentě hodně vysoko, ale tak vysoké postavení krajních obránců při výstavbě hry od středních obránců směrem nahoru se učí už od mládeže a používá ji spousta špičkových mužstev. Jenže pokud dojde v tomto postavení ke ztrátě míče, jako se stalo Slávii, tak samozřejmě tento vysoko postavený krajní obránce nemá šanci zavřít prostor na silné straně hřiště a to se stalo Slávii. Proto je třeba zvážit, zda můžu takto, po vzoru špičkových mužstev, volit vysoké postavení krajních obránců, když u mých hráčů dochází k častým ztrátám míče. Hráči těch špičkových týmů totiž z deseti pokusů míč neztratí ani jednou, proto tento způsob výstavby hry mohou používat. Pokud tuto kvalitu nemám, tak je vysoké postavení krajních obránců velkým rizikem, které se v Lize mistrů trestá.

Slávii bych moc přál i přes prohru v prvním utkání postup do skupinové fáze Ligy mistrů. Jenže po tom, co jsem viděl včera, kdy soupeř byl jasně lepší a po vedení 2:0 hrál úsporně, tomu nevěřím. Fotbalisté APOELU převyšovali hráče Slávie ve všem. Jedinou věc, za kterou bych je přísně trestal byla častá divadelní vystoupení a vytváření tlaku na rozhodčího, který se ovšem ovlivnit nenechal a ani v tomto bodě si Slávie nemůže stěžovat.

Komentáře nejsou povoleny.