I 2.kolo potvrdilo dramatičnost letošního ročníku HET ligy

V hodnocení průběhu 2. kola naší nejvyšší fotbalové soutěže začnu u našich tří největších favoritů Slávie, Sparty a Plzně, i když zajímavých událostí bylo více, ale i k těm se dostanu. I pro mě, „Olomoučáka“ tělem i duší bylo nejočekávanější utkání dlouholetého severomoravského rivala Baníku Ostrava na krásném novém stadionu ve Vítkovicích s pražskou Slávií, která pomalu nakukuje do skupiny Ligy mistrů.

Utkání skončilo bezbrankovou remízou, což možná mnozí považují za velké překvapení, ale já ne. Důvodů vidím hned několik. Prvním je nadprůměrná taktická vyspělost týmů v české lize, tzn. výborná organizace hry slabších soupeřů, myšleno individuální technickou kvalitou. A tu tyto týmy nahrazují organizací hry, která neumožní silnějšímu, tedy individuálně vyspělejšímu soupeři, se prosadit. A to byl případ Baníku v tomto utkání.

Druhou příčinou nezvládnutí utkání týmu Slávie za tři body a bez vstřelené branky byl způsob hry Slávie, který způsobu hry Baníku vyhovoval. Konkrétně hráči Slávie nehráli po zisku míče přímočaře k brance soupeře, používali mnoho bezvýznamných přihrávek a často zbytečně směrem dozadu a soupeř tak stihl zavírat všechny cestičky směrem k vlastní brance. Podle mého názoru se tento způsob hry hodně podobal hře Sparty v předminulé sezóně, když se zaměřovala na vysoké procento držení míče bez potřebného momentu překvapení pro soupeře. V týmu Slávie k tomuto, podle mého názoru neefektivnímu způsobu hry, přispívají i nové posily Danny, Altintop i Rotaň. S míčem to sice náramně umí, ale je to dopomala a bez momentu překvapení. Naopak o to se snažil v průběhu druhého poločasu nastoupivší Van Buren a vedlo to k několika šancím Slávie. Baník Ostrava potvrdil můj nedávný názor, že společně se Sigmou Olomouc nebudou klasickými nováčky, ale zkušenými a takticky vyspělými soupeři.

Ještě poznámku k Barošovi. Nesdílím z pohledu trenéra takové ovace nad jeho výkonem. Uznávám, že je důležitým hráčem pro mladé spoluhráče, marketingově ideálním materiálem pro celý klub a ostravský region, ale ve hře se spoléhá na určitou přízeň rozhodčího v divadelních představeních ve snaze nafilmovat faul, což zkušený rozhodčí Příhoda v utkání se Slávií nebaštil. Jako prvoligový trenér si dobře vybavuji, že tak hrál Milan Baroš jako mladý talentovaný hráč před svým odchodem do zahraničí a tenkrát mu to rozhodčí „baštili“, v zahraničí už ne. Doufám, že ostatní rozhodčí budou pana Příhodu následovat a nebudou mít respekt k ikoně Baníku ani na vyprodaného stadionu ve Vítkovicích.

Dalším z trojice favoritů HET ligy je určitě Viktoria Plzeň, která vyhrála v Jablonci 0:1, i když výkonem prý nepřesvědčila. Souhlasím s názorem, že po vyřazení z předkola Ligy mistrů a výhře v prvním kole s Duklou 4:0 je pro ni zisk tří bodů důležitější, než excelentní výkon a bez bodů. Tím totiž získala Viktorka hned po dvou kolech dvoubodový náskok na obě pražská „S“ a to je v honbě za mistrovským titulem sice drobný, ale přeci jen pozitivní krok. Navíc se musí trenér Vrba potýkat s absencemi hned několika hráčů převážně z defenzívy (Limberský, Hubník, Pilař, Čermák) a v Jablonci se zranil Hájek. Krajní záložník Petržela tak musel hrát pravého obránce a Řezník se posunul do středu obrany na místo Hájka.

Třetí kandidát na titul mistra Sparta dohrávala v pondělí kolo na hřišti Mladé Boleslavi. Oba soupeři na tom byli shodně v tom, že evropské poháry pro letošní rok pro ně už skončily a mohou se věnovat jen HET Lize a MOL Cupu. Sparta po zlepšeném výkonu vyhrála 0:1 po klíčové ztrátě míče Matějovského ve středu hřiště v souboji s mladým Sáčkem. I toto utkání potvrdilo, že trenér Sparty Stramacciony stále hledá ideální sestavu. Provedl hned 7 změn v sestavě včetně posily č.11 hráče Interu Milán Biabianiho. Rychlé křídlo potvrdilo platnost v týmu velmi dobrým výkonem, navíc asistoval kanonýrovi Lafatovi na rozhodující gól parádním centrem. Z vyjádření trenéra Sparty po utkání, že „14 hráčů bojovalo za Spartu a za vítězství“ cítím, že zřejmě ne všichni hráči mají tento přístup a můžeme spekulovat, kteří to jsou. V každém případě si můžeme všimnout, že tentokrát nastoupilo v základní sestavě 6, tedy dosud nejvíce českých fotbalistů (Koubek, Zahustel, Mareček, Sáček, Frýdek, Lafata) a na lavičce nebo na tribuně naopak zůstaly některé zahraniční posily nebo i hráči Sparty, kteří zřejmě za Spartu a vítězství tak srdnatě nebojují…

Naopak velké problémy já předvídám týmu Mladé Boleslavi, protože po dvou domácích utkáních mít na bodovém kontě nulu a k tomu vypadnutí z Evropské ligy s albánským soupeřem je opravdu silné kafe. O tom, že tento klub po odchodu trenéra Jarolíma k reprezentaci na postu trenéra tápe jsem psal v komentáři po prvním kole a nezabránila tomu ani velmi honosně nazvaná funkce „generálního sportovního manažéra“ pro trenéra Uhrína ml.

Dalším nováčkem v HET Lize je Sigma Olomouc a i ona potvrzuje, že není a nebude jen vyplašeným „otloukánkem“. Porazila Liberec 2:1 sice brankou střídajícího Moulise během 18-ti vteřin v 86. minutě, ale zcela zaslouženě. Moc se mi líbilo, že to zcela otevřeně a sympaticky přiznal i trenér Liberce Trpišovský. Podle mého názoru olomoucká Sigma těží ze sehranosti svého týmu. Hrají spolu již několik sezón a dnes jsou už dost zkušení na to, aby svá utkání zvládali. Z jejich projevu na hřišti bylo znát, že v Sigmě funguje konečně týmová soudržnost hráčů a to je základ k úspěchu.

Určitě hodně zajímavé utkání se hrálo ve Zlíně. Nejen proto, že tam přijel dlouholetý rival Zbrojovka Brno, ale i svým průběhem. Po hrubé chybě stopéra Janíčka se hosté z Brna ujali vedení brankou z pokutového kopu a navíc Janíček byl vyloučen. Do konce utkání chybělo ještě 40 minut a nabízela se varianta průběhu utkání s pojištěním výhry Brna další brankou. Jenže to by nebyli bojovníci ze Zlína, aby na tuto teorii přistoupili. Naopak se semkli, soupeř se začal bát o těsnou výhru a výsledkem bylo otočení stavu na 2:1 pro domácí Zlín. Velmi dobře se prezentovaly letní posily zejména Ekpai a to je pro Zlín dobrá zpráva před skupinovou fází Evropské ligy, kam se Fastav Zlín přímo probojoval jako vítěz MOL Cupu.

Brněnští naopak po dvou prohrách mají na svém bodovém kontě nulu a dnes hrají tady u nás, na stadionu 1.HFK Olomouc (MSFL) utkání 2. kola MOL Cupu a tuším, že to pro ně nebude lehké utkání. Pravidelný čtenář mých komentářů ví, že od začátku v nich odsuzuji způsob, jakým trenér Habanec prezentoval před svým nástupem sebe a naopak kritizoval svého předchůdce trenéra Kotala, který Zbrojovku Brno dovedl na v předloňském ročníku na 6. příčku. Trenér Habanec byl 12. a Brno se pod ním zachránilo na poslední chvíli a dnes jsou bez bodu.

Pražská Dukla prohrála před týdnem v Plzni 4:0 a tentokrát to v Teplicích mohlo být podobné. Nakonec z toho byla prohra „jen“ 3:1 a v Dukle by měli podle mého názoru kompetentní, tedy především trenér Hynek přemýšlet, zda strategie, s kterou jdou do každého utkání neupravit směrem k určité bezpečnosti hry. Hrát pěkně technicky, kombinačně někdy není ten správný způsob. Zejména pokud dochází k častým vynuceným nebo dokonce nevynuceným chybám, z kterých soupeři tvrdě trestají.

Tým Bohemians Praha výhrou 2:1 s Karvinou potvrdil, že způsob hry založený na bojovnosti, soudržnosti a dobré organizaci hry, který mu ordinuje trenér Hašek, mu sedí. Je to úplně jiný přístup, než má Dukla Praha, ale pro toto složení týmu Bohemians ušitý na míru.

Jihomoravské derby Jihlava v. Slovácko skončilo bez branek a moc se toho ani o utkání napsat nedá. Snad jen to, že výsledek je úspěchem domácí Jihlavy, což není povzbudivé zjištění ani pro její hráče, ani pro v nejvyšší soutěži začínajícího trenéra Kopeckého.

Na ligu tentokrát přišlo v průměru přes 5 tisíc diváků na utkání, což je velmi dobrá návštěva při vědomí, že všichni tři favorité (Slávia, Plzeň a Sparta), kteří navyšují návštěvnost na svých domácích utkáních, hráli na hřištích soupeřů. Střelci se moc nevyznamenali, 15 branek je málo. Jen pro doplnění uvádím, že silná trojka vstřelila tentokrát ve třech venkovních utkáních pouze 2 branky a žádnou neinkasovala. Jen to potvrzuje, že jejich soupeři budou hrát velmi organizovaně a disciplinovaně a prosadit se proti nim střelecky nebude vůbec jednoduché. Sparťan Janko už o tom určitě ví více, než při svém nástupu v létě.

Komentáře nejsou povoleny.