Neúplné 19. kolo Synot ligy zdramatizovalo situaci na konci tabulky

Ne, že by na čele naší nejvyšší fotbalové soutěže byl klid, ale na jejím konci začíná přituhovat. Už v závěru podzimní části soutěže i mnou odepisovaný Hradec Králové začal sbírat body a nepřestal ani na jaře. V posledních šesti utkáních prohrál pouze těsně s Viktorií Plzeň a získal 9 bodů. Naposledy bodoval naplno na Slovácku. Za stejnou dobu získaly České Budějovice jen bodů 6 a Liberec dokonce jen 2. Pro úplnost např. Jihlava 6, Slovácko 6, Bohemians 5.

Hradečtí měli podle sestřihu sice na Slovácku i štěstí, skvěle je podržel několikrát brankář Koubek, ale mohli také oni sami svoje vedení zvýšit. Tým Slovácka i tímto utkáním potvrdil, že mu více vyhovuje hrát na soupeřově hřišti, kde si díky rychlým ofenzivním hráčům dokáže vytvořit více šancí z rychlých protiútoků a hlavně je dokáže proměnit. Jako se mu to podařilo před týdnem v Jihlavě.

Ta měla v tomto kole opět možnost se představit před vlastními fanoušky, ale soupeř přijel velmi těžký. Ambiciózní Jablonec chtěl v Jihlavě bodovat naplno a šlapat tak na paty vedoucí dvojici Plzně a Sparty. Nakonec si z Vysočiny odvezl jen bod za remízu, s kterou byli zřejmě spokojeni i hráči a příznivci domácího týmu. Jenže v posledních cca 10-ti minutách, kdy hrál Jablonec oslabený o vyloučeného Mingazova (zbytečný tvrdý atak brankáře Hanuše a druhá žlutá karta) hosté již neměli síly na vystupňování závěrečného tlaku s cílem vstřelit vítěznou branku a utkání tak skončilo zaslouženou remízou.

V tomto kole se hrálo celkem 5 utkání, v kterých domácí tým potřeboval body k odpoutání se do bezpečné vzdálenosti od konce tabulky. Vyhrát dokázal jen jeden. Bohemians porazili v Ďolíčku Příbram 3:1, i když po neproměněném pokutovém kopu Jarolímem v 50. minutě za stavu 1:1 vše pro ně vypadalo zle. Ale do konce utkání se domácím podařilo vstřelit dvě branky a zaslouženě získat tři body. Zajímavostí v tomto utkání byl výběr exekutora pokutového kopu. Míč si po jeho odpískání přisvojil tradiční exekutor Pepa Jindříšek (první šanci v lize jsem mu dal při působení v Jablonci v utkání na Strahově se Slávií). Jenže přišel pokyn z lavičky od trenéra Pivarníka, že kopat bude Jarolím, kterému ji brankář Příbrami Boháč chytil. A je symbolické, že vedoucí branku Bohemians na 2:1 nakonec vstřelil v 73. minutě právě Jindříšek. Skoro by se dalo s odlehčením vyhodnotit, že se rozhodl si tu branku vstřelit, když ne z pokutového kopu, tak ze hry.

Zajímavý souboj o potřebné body slibovalo tradiční moravské derby Brna s Baníkem Ostrava. Přiznám se, že výkony a výsledky Baníku mě velmi zajímají a to zejména proto, že se klub rozhodl provést trenérskou výměnu velmi nestandartním způsobem. Nový trenér Frňka potom mimo jiné prohlásil, že chce hrát s týmem Ostravy ofenzívněji, než na podzim. To by chtěl zajisté každý, ale ne každému se to podaří. Ostravští to i v Brně nedokázali, stejně jako v Teplicích. Proti Spartě to tak nějak jde samo všem. Hraje se do otevřeného prostoru, protože Sparta hraje ve větším počtu hráčů nahoře, ale proti defenzivnějším týmům je to složitější. A úplně nejtěžší je přenést trenérovy představy na hřiště do hry. Jsem zvědavý, jak se to Baníku v dalších utkáních bude dařit.

Dalším ohroženým týmem sestupem je Liberec, který zůstal bez bodu i ve třetím utkání na jaře na svém stadionu s Teplicemi, když prohrál 0:2. U obou týmů se vyměnili trenéři, ale bodově se to projevilo zcela jinak. Teplice totiž získaly ve třech jarních utkáních sedm bodů. V jejich týmu mě zaujal jeden mladík jménem Potočný. Ještě nedávno hrál divizi a na prvoligovém trávníku si počíná jako zkušený hráč. Před týdnem na Slávii vstřelil dvě krásné branky a zkušeně se prezentoval i v Liberci. Tam jej napodobil opravdu ukázkovým volejem do šibenice zkušený Vachoušek. Tato branka bude jistě kandidovat na gól tohoto ročníku Synot ligy.

Liberečtí i v tomto utkání potvrdili, že nejsou v pohodě a nemají ani to potřebné štěstí. Neproměnili několik vyložených šancí a naopak branka Vachouška byla nechytatelná.

Dalším týmem, který v jarních utkáních nezískal žádný bod jsou České Budějovice. Navíc obdržely již 13 branek, což je na tři utkání opravdu hodně. To se bodový zisk dá očekávat těžko. Pod vedením nového trenéra, zkušeného Františka Cipra se to v Mladé Boleslavi dařilo jen do 75. minuty, ale fotbal se hraje více než 90 minut. Dnes už to ví i hráči Českých Budějovic jenže to musí vědět i před utkáním. Nepochybuji o tom, že jim to trenér Cipro patřičně důrazně vysvětlí, ale obávám se, že v tomto případě je na vině i fotbalová kvalita, resp. nekvalita a možná i morálně volní vlastnosti týmu. A s tím se už moc dělat nedá.

Utkání Plzně se Slávií bylo velmi očekávaným soubojem dvou na jaře úspěšných týmů, ale nakonec k němu vůbec nedošlo. Příčinou bylo infekční onemocnění hráčů Plzně, kvůli kterému hygienik zakázal utkání sehrát. V takových případech jdou fotbalové normy stranou a jsem přesvědčen, že je to tak dobře a nevidím v tom žádný postranní úmysl. I já tuto situaci jednou zažil při angažmá ve Zlíně. Muselo se odložit naše utkání v Teplicích, které jsme v náhradním termínu prohráli 1:2 brankou z nastaveného času. Jak dopadne tato dohrávka budeme vědět 18. března.

Bez utkání Viktorie Plzeň mi připadalo celé kolo tak trochu méně dramatické na čele tabulky. Uvědomoval jsem si to i u televizní obrazovky při nedělní dohrávce Sparty s Duklou. I přes jasnou výhru Sparty 3:0 bylo zajímavé sledovat, jak se hráči Sparty vypořádají nejen se soupeřem, ale i s karetním ohrožení čtyř hráčů Sparty před důležitým utkáním v Jablonci. Nakonec se stalo to, co si trenér Lavička nepředstavoval ani v tom nejhorším snu. Pro utkání v Jablonci nemůže počítat hned s trojicí hráčů, navíc obránců Kadeřábkem, Costou a Brabcem. Uchráněn z ohrožených zůstal jen záložník Vácha. Spekulovalo se nejen o tom, kdo bude vykartován, ale i o tom, jakou roli v tom sehraje rozhodčí. V tomto smyslu bylo všechno jinak, protože Kadeřábek se nešťastně zranil a žluté karty pro Brabce a Costu byly naprosto zasloužené. Rozdíl byl v tom, že Brabec faulovat musel, protože „hasil“ Váchovu ztrátu míče, ale Costova žlutá karta byla naprosto nepochopitelná a zbytečná. Zbytečná proto, že se stala za rozhodnutého stavu, nedlouho před koncem utkání a na polovině soupeře. A i já se přikláním k tomu, že může být rád, že karta neměla barvu červenou. Bude opravdu zajímavé sledovat, jak se tyto absence projeví na hře obrany Sparty v Jablonci.

Ve chvílích, kdy píši tyto řádky již média informovala, že došlo k další výměně trenéra, vlastně v tomto případě trenérů v Liberci. Vedení odvolalo trenéry Kotrbu a Csaplára, tým převezme trenér tamní juniorky Vavruška. Blíže tuto výměnu hodnotit nelze, protože neznáme okolnosti a podrobnosti, ale jak se tato změna na hře a výsledcích projeví je možno zjistit již za týden, kdy jede Liberec do Ostravy a tamní výměnu jsem již komentoval několikrát. A oba týmy vyhrát nemohou. To bude zajímavá konfrontace. 

 

Komentáře nejsou povoleny.