Všechno je otevřené

Před několika minutami skončila všechna utkání našich zástupců v evropských pohárech. Viděl jsem v televizi jen dva, ale přesto se pokusím o jakýsi sumář a stručné hodnocení. Je jasné, že tyto souboje se hrají na dvě utkání a všechny ještě čekají odvety. Pro všechna čtyři mužstva tedy platí, že všechno je ještě otevřené a rozhodovat se bude až v odvetách.

Ukázalo se, že česká mužstva těžko střílí góly. Ve čtyřech utkáních vstřelila jen dvě a obě ze standardní situace. Já vím, i ty patří k fotbalu, ale podle mého názoru to jen potvrzuje fakt, že naše mužstva v mezinárodní konfrontaci postrádají fotbalovou kvalitu, která se projeví především v útočné fázi hry.

Znám to sám ze své vlastní praxe (např. z Vítkovic). Vzhledem k finanční krizi klubu jsem měl ve II. lize horší hráče než soupeři. Mužstvo bylo navíc zdecimováno tím, že hráči nedostávali peníze. Tyto nedostatky jsem musel nahrazovat týmovou taktikou a góly jsme vstřelili převážně ze standardních situací. Ze hry jsme zkrátka neměli na to, abychom soupeře přehráli.

Přestože Sparta vyhrála, byl polský soupeř z Poznaně na míči jistější a silnější a rozhodla standardní situace. Ostrava i Jablonec branku nevstřelili a podle komentářů měli jejich soupeři daleko více možností přidat k té jedné i další. A to je v takových utkáních častým jevem. Naši hráči zkrátka nemají takovou individuální kvalitu, jako evropští soupeři.

Samostatně ve svém zamyšlení nad výsledky našich mužstev v evropských pohárech musím zhodnotit mužstvo Plzně. První poločas zvládlo skvěle a hráči Besiktasu se nestačili divit. V předchozím příspěvku jsem psal o tom, že Češi Sivok a Zápotočný přesvědčují spoluhráče o kvalitách Plzně. Jenže si dovedu představit, co se jim honí v hlavě: „Vždyť nemají ani pořádný stadion, co to může být za soupeře“. Jaké však bylo jejich překvapení! Kdyby hráči Plzně dokázali proměňovat šance, mohli jít do kabin po prvním poločasu s vedením 3:0. Jenže v jeho závěru to za hostující hráče „vyřešil“ pan rozhodčí ze Španělska. Pískl na Plzeň pokutový kop po situaci, kdy faulovaným hráčem byl domácí Rajtoral. Rozhodčí však zákrok posoudil opačně a obrazně řečeno „vrazil kudlu do zad“ hráčům Plzně, navíc těsně před odchodem do kabin. Bylo to hrubé ovlivnění výsledku utkání, které srazilo domácí a pomohlo hostům. Jen se potvrdilo, že silné kluby mají zelenou na úkor těch slabších a méně vlivných. Platí to ve fotbalu na všech úrovních.

Držme palce všem našim zástupcům v odvetách, aby se jim podařilo postoupit a zároveň navýšit náš český koeficient, který nám zajistí více mužstev v evropských pohárech a jejich lepší postavení v nich!

Komentáře nejsou povoleny.