Bohatý fotbalový týden

Poněkud účelově budu pro tento článek za „poslední týden“ považovat období od uplynulého víkendu včetně, kdy se hrálo 2. kolo Gambrinus ligy, až do následujícího víkendu, kdy se hraje 3. kolo. Jedná se totiž o čas, který je opravdu bohatý na fotbalová utkání našich klubů a to nejen v lize, ale také v evropských pohárech.

Pokud jde o 2. kolo Gambrinus ligy, tak určitě pozitivní je počet vstřelených branek (celkem 26, tj. průměr 3,25 branky na utkání, což je nadprůměrný počet). Určitou raritou je fakt, že všech 16 mužstev vstřelilo alespoň jednu branku, nikdo tedy neskončil v kolonce vstřelených branek s nulou. Také se potvrdila vyrovnanost soutěže, kterou ukázalo i kolo zahajovací. Favorité moc nepřesvědčili. Sparta vstřelila doma se Slováckem vítěznou branku v nastaveném čase, Jablonec doslova zkolaboval v Olomouci 1:4, Teplice dokonce prohrály doma s Příbramí. Ve vzájemném utkání favoritů Ostrava vs. Slávia si soupeři body rozdělili. Snad jen vítězství Plzně v Liberci splnilo předpoklad, že zástupce v evropských pohárech jako favorit vyhrál.

Branka, díky níž Plzeň vyhrála, vzbudila mnohé reakce. Padla v situaci, kdy hráč Petržela využil evidentní indispozice obránce domácích Fleišmana. Názory na to, zda řešení zvolené hráčem Petrželou bylo fair-play, se různí. Je pravda, že podle nejnovějšího výkladu pravidel má o přerušení hry v případě zranění hráče rozhodnout rozhodčí. Určitě se hráči neprovinili proti liteře pravidel, ale určitě proti jejímu duchu. Zmíněná situace totiž evidentně nebyla hereckou etudou hráče Liberce, ale zároveň mu nešlo o život. Z těchto důvodů tedy rozhodčí neměl hru přerušovat. Jasná výhoda pro Plzeň se ale zrodila díky zranění soupeře, jinak by k ní nedošlo. Proto bych se přikláněl k řešení kopnout míč do autu. Já bych to tak aspoň udělal.

Určitě nečekaný je pohled na tabulku Gambrinus ligy po dvou kolech. Mezi těmi lepšími jsou oba nováčci Hradec Králové a Ústí nad Labem, také překvapivě Příbram. Naopak tam chybí Slávia, Ostrava, Jablonec, Sparta a především Brno a Teplice, kteří jsou bez bodu na úplném chvostu. Další průběh bude určitě moc zajímavý.

Dívám se na hodinky a zjišťuji, že za 2 minuty bude zahájeno utkání Evropské ligy v běloruském Mogilevu, kde se představí Baník Ostrava. Poté se zapojí i další naši zástupci Jablonec a Plzeň. V dnešním tisku jsme si mohli přečíst chvalozpěvy na všechny soupeře našich mužstev, což považuji za určitou strategii s cílem připravit hráče na soupeře s maximální koncentrací. Český fotbalista si totiž často v hlavě vykonstruuje, že soupeř z fotbalově méně vyspělých destinací je automaticky soupeřem slabším. Samozřejmě to neplatí o Plzni a jejím rivalovi Besiktasi Istambul. Tam mají opačný problém. Naši fotbalisté Sivok a Zápotočný přesvědčují své spoluhráče z tureckého týmu, že Plzeň nesmí podcenit.

Dokázat motivovat a připravit na utkání především hlavu svých svěřenců, to je neustálý kolotoč (nejen fotbalových) trenérů. Své by o tom určitě mohl říci trenér Jablonce Komňacký po utkání v Olomouci. Možná to pro hráče byl ten správný „budíček“ v nejsprávnější dobu a projeví se už dnes večer na Kypru. Více o tom budeme vědět za několik hodin a definitivně za týden, kdy se hrají odvety. Určitě nejtěžší to bude mít Plzeň s tureckým soupeřem, ale Jablonec a Ostrava by mohli uspět a postoupit.

Už v úterý sehrála své první utkání ve 3. předkole Ligy mistrů pražská Sparta. Poznaň se ukázala jako minimálně rovnocenný soupeř a vítězství Sparty 1:0 považuji za nadějný výsledek. Před sebou mají fotbalisté ještě odvetu v Polsku, ale předzápasové předpoklady, že postup je v poměru 50:50 bych momentálně opravil na 60:40 pro Spartu. Jak to bude za týden?

Komentáře nejsou povoleny.