Poslední kolo nadstavby rozhodlo o přímém sestupu Zlína

O mistrovském titulu týmu pražské Sparty bylo před posledním kolem nadstavby a celého ročníku F:L rozhodnuto a stejný tým získal dokonce zisk pohárové soutěže MOL Cupu. Bohužel obě poslední a rozhodující utkání obou soutěží znehodnotili neukáznění fanoušci Sparty, po finálovém utkání MOL Cupu v Plzni také fanoušci domácího týmu. Podle mého názoru tyto dva ostudné závěry obou soutěží byly ostudou také pro český fotbal, který se svojí kvalitou a následnou zvýšenou návštěvností posouvá blíže k evropské úrovni, ovšem prostředí samotné zamrzlo na neschopnosti zajistit organizačně a kompetencemi organizátorů ve spolupráci s policií a FAČR důstojný průběh závěru utkání.

V tomto kontextu si musím vzpomenout na dvě moje účasti ve finále pohárové soutěže jako trenéra Ratíškovic a Jablonce v roce 2000 a 2002, bohužel obě jsme na stadionu v Praze na Strahově prohráli těsně 1:2 s Libercem a 0:1 s Teplicemi. Zejména finále druholigového týmu Ratíškovic s Libercem bylo také naprosto organizačně nezvládnuté a výsledkem byla zbytečná a neakceptovatelná aktivita policejního komanda proti našim několika desítkám fanoušků, kteří po vzoru početně naprosté, snad dvacetinásobné většině fanoušků Liberce, kteří již asi 5 minut před koncem stáli připraveni u postranní čáry v pětistupech vběhli po závěrečném hvizdu rozhodčího na hrací plochu oslavit výhru svého týmu, tak na jen hrstku kamarádů a rodinných příslušníků našich hráčů, kteří je následovali s cílem poděkovat těm našim za nečekaně skvělou cestu až do finále, se vrhlo připravené policejní komando a několik nepříjemných zranění našich fanoušků bylo na světě. Bohužel to nikdo z českého fotbalového vedení, tenkrát ještě ČMFS neřešil, možná kdyby se to stalo klubu z Prahy, tak by se i média o masakr zajímala, jako se zajímala dnes po zisku titulu a vítěze MOL Cupu týmu Sparty. To nic nemění na faktu, že pražská Sparta vyhrála obě soutěže zaslouženě, ale nad nedostatky v organizaci takových důležitých soutěží by se měl někdo zamyslet. Příkladem může být v právě probíhajícím a pro český tým úspěšném hokejovém Mistrovství světa, protože český tým je ve finále a prostředí na stadionech v Praze a Ostravě je příkladem i pro fotbal.

Poslední nadstavbové kolo bylo nalosováno ve dvou dnech, dnes máme za sebou utkání skupiny o Konferenční ligu a o sestup. Střední skupinu o Konferenční ligu vyhrál tým Hradce Králové výhrou 2:0 s Teplicemi a po výhře 1:0 v Teplicích bude čekat na tým, který obsadí po dnešních utkáních skupiny o evropské poháry 5. místo. To se rozhodne zřejmě v přímém utkání Baníku Ostrava se Slováckem nebo při určité konstelaci výsledků sice s malou pravděpodobností, ale také Mladá Boleslav.

Ve skupině o sestup se hrála tři poslední utkání. Už před tímto závěrečným kolem byly týmy bodově rozděleny na tři a tři s tím, že první trojice je zachráněná a v poslední trojici se mělo rozhodnout o jednom sestupujícím a dvěma týmy do baráže. Černý Petr zůstal po prohře 0:1 v Jablonci týmu Zlína, který si o to říkal už v loňské sezóně a zachránil se jen díky hrubé chybě brankáře Pardubic v utkání se Zlínem, když podběhl centr a tato branka rozhodla o záchraně Zlína tenkrát ještě pod trenérem Vrbou.

Jsem přesvědčen, že pro Zlín přesně sedne pořekadlo, že „tak dlouho se chodí se džbánem pro pivo, až se jednou ucho utrhne“ a ono se nyní utrhlo. Nemám rád, když se někdo ve fotbalovém prostředí chová jako „generál po bitvě“, ale já dlouhodobě kritizuji to, jak se ve Zlíně dělá fotbal. Nechci rozebírat detaily, ale mám s tím i osobní zkušenost z roku 2004, když jsem ve Zlíně působil jako trenér a vůbec jsem nepochopil personální klubovou strategii a podobné věci jsem viděl i tentokrát. Některé jsou dopadem nedostatečné ekonomiky, což je častý problém i jiných klubů, kde jsem působil, ale ve Zlíně jsem viděl hodně chyb právě v tvorbě týmu, stejně jako já tenkrát, jsem po letech upřednostňování hráčů za zenitem odjinud zapracovával postupně mladé odchovance, jenže tam byla silná opozice v kabině a nekompetentnost u vedení a po postupu do 3. kola Interpoháru a výhře 2:0 v Madridu s Atlétikem a poté několika neuspokojivých výsledcích v lize a nekolegiální aktivitě mého tehdejšího asistenta Pavla Hoftycha jsem byl odvolán. Podobně jsem to viděl sice trochu z dálky, ale i tentokrát. Klub angažoval trenéra podle jména, ne podle fotbalové a personální aktuální progresivity a nástup mladého progresívního trenéra Romana Červenky týmu a jeho výsledkům pomohl, ale už to bylo zřejmě pozdě.

Zajímavostí tří utkání této skupiny je, že všechna tři utkání skončila nejtěsnějším výsledkem 1:0. O utkání Zlína a jeho prohře v Jablonci jsem se zmínil, dalším bylo utkání Karviné s Českými Budějovicemi 1:0 a Bohemians v. Pardubice 0:1.

Kromě sestupujícího Zlína se rozhodlo, i na základě výsledků ve FNL, že v baráži budeme ve čtvrtek 30.května v 18:00 hodin sledovat utkání Vyškov – Karviná a České Budějovice – Táborsko. Odvety jsou na programu v neděli 2. června.

Dvojici soupeřů v utkání o konferenční ligu ještě v této chvíli neznáme, tým Hradce Králové čeká na soupeře, který po dnešních utkáních skupiny o mistrovský titul obsadí 5. místo. Bude to Slovácko nebo Baník Ostrava a malou šanci má ještě také Mladá Boleslav.

Posunul se nedělní čas a máme za sebou 3 utkání skupiny o mistrovský titul a evropské poháry a před sebou finálové utkání hokejového mistrovství světa. Vrátím se k fotbalu.

Ve skupině o titul jsme už před dnešním programem znali držitele mistrovského titulu pražskou Spartu, která v utkání s Plzní hrála 1:1, což nic nezměnilo na jejím prvenství a bronzové příčce pro Plzeň. Jednoznačné bylo umístění Slávie na 2. místě a v dnešním programu ho jednoznačně potvrdila výhrou s Mladou Boleslaví 3:0.

Rozhodovalo se o 4. příčce, kterou pro sebe jednoznačnou výhrou 6:0 se Slováckem získal Baník Ostrava a 5. příčku i přes prohru se Slávií Mladá Boleslav. Bez pohárů zůstalo Slovácko a jak signalizuje dnešní prohra 6:0 v Ostravě, tak zaslouženě. Shrnutí našich zástupců v evropských pohárech vypadá pro Českou republiku takto.

1. Sparta Praha – Liga mistrů (Kvalifikace)

2. Slávia Praha – Liga mistrů (Kvalifikace)

3. Viktoria Plzeň – Evropská liga (Kvalifikace)

4. Baník Ostrava – Evropská konferenční liga (Kvalifikace)

5.Mladá Boleslav–FORTUNA:LIGA(Play Off o Konferenční ligu s Hradcem Králové). Všem jmenovaným klubům přeji hodně štěstí při reprezentaci českého fotbalu.

Komentáře nejsou povoleny.