Už 4. kolo nadstavby rozhodlo o držiteli mistrovského titulu

Ano, je to tak, drtivou výhrou 5:0 v Mladé Boleslavi rozhodli hráči Sparty definitivně o zisku mistrovského titulu a navíc dokázali obhájit prvenství z minulého ročníku a já dodám, že naprosto zaslouženě. V takové situaci se říká, že je to zásluha skvělých hráčů, já s tím souhlasím, ale klíčovou roli v tomto případě sehrál sportovní ředitel Sparty a bývalý skvělý fotbalista Tomáš Rosický a dánský trenér Priske. Trenér proto, že zavedl v týmu pořádek a disciplínu, vytvořil týmovou atmosféru, což je vidět nejen na hře Sparty, ale také na pozitivních emocích a to je v kolektivním sportu rozhodující a sportovní ředitel Tomáš Rosický proto, že přivedl do klíčové pozice trenéra typu Priske.

Je mi jasné, že spousta lidí, kteří si přečtou tyto věty s tím nebudou souhlasit, ale já jsem přesvědčen, že klíčovými osobami obecně jsou v klubu tyto dvě pozice a jejich správný výběr. Základem fungujícího týmu, a platí to i pro fotbal, je komunikace a soudržnost. Vím o čem mluvím, protože jsem jako prvoligový fotbalista zažil dobu období 1977-1986, kdy krédo některých uznávaných trenérů bylo „hráči mě musí nenávidět“!!! Nesl jsem to už tenkrát velmi těžce, bylo to pro mě něco nepochopitelného a proto jsem si také sebe tenkrát nedokázal představit v pozici trenéra. Doba se naštěstí posunula k jiným názorům a metodám podobně, jako v taktické strategii fotbalu a stejně tak tvořit fungující tým typy hráčů se správnou mentalitou a charakterem. S klidným svědomím si můžu říci, že postupně „dochází na moje slova“ ve všech oblastech fotbalu. Proto znám spoustu kvalitních fotbalistů, kteří chtěli být po kariéře trenéry, ale nestalo se tak, protože fotbal se změnil nejen na hřišti, ale také v trenérské práci a komunikaci. Typickým příkladem je např. pan Vízek a proto je pro mě naprosto nepochopitelné, že je vnímán v „Deníku sport“ jako fotbalová legenda, která si zaslouží mít v tomto deníku „okénko“ a on toho využívá v urážení různých nepohodlných jako předseda FAČR apod. včetně mě. A tím potvrzuje svoji nekompetentnost. To je dopad tehdejší doby, kdy fotbalisté, kteří byli negativním příkladem pro mladé talenty měli „zelenou“ byli ti nejpopulárnější a já bych si proto myslel, že vzorem pro mladé by měli být fotbalisté jako brankař Čech, hráč West Hamu United Souček nebo Slávista Holeš a mnoho dalších.

Proč jsem se takto rozepsal o Spartě a vložil to do kontextu s amatérskou minulostí? Protože dvě klíčové postavy Sparty, trenér Priske a sportovní ředitel Tomáš Rosický vytvořili především tým s mentalitou profesionálů a odpovídajícím charakterem a výsledkem je mistrovský titul, dokonce jeho obhajoba.

Utkání v Mladé Boleslavi byl koncert, soupeř absolutně nestačil na tým Sparty především rychlostí, odhodláním a zarputilostí a když k tomu přidáme jejich fotbalovou kvalitu, tak to je příčina takového zaslouženého debaklu. Nechci úmyslně vyzvedávat jednotlivé hráče, současný tým Sparty je týmová práce, zmíním jen klíčový tzv. „trojzubec“, což jsou tři ofenzívní hráči Birmančevič, Kuchta a Haraslín, kteří vstřelil tuším 45 branek, což je neuvěřitelné. I proto může všudypřítomný Kuchta doklepávat do sítě soupeře míče tak, jak se mu to podařilo 4x v Mladé Boleslavi. On je zkrátka vždy na tom správném místě, což opakuji, je velká zásluha hráčů okolo něj. Opravdu jsem zvědavý, jak se bude prezentovat na blížícím se EURO 24 a přiznávám, že tam mám u něj velký otazník a není to proto, že já bych ho za průšvih v Belmondu nenominoval, je to proto, že si myslím, že v reprezentaci nebude mít takový servis kolem sebe jako má ve Spartě.

Pražská Slávia vyhrála na Slovácku 2:1. Oceňuji tento výsledek i z toho pohledu, že tým Slávie už na svém postavení na druhé příčce v tabulce nemůže nic změnit zejména i díky raketovému startu Sparty v Mladé Boleslavi a jsem přesvědčen, že i hráči věděli, jak se vyvíjí utkání rivala Sparty, přesto na Slovácku dokázali hráči vyhrát a získat tři body, což nikdy není nic jednoduchého. Zajímavostí je, že všechny tři týmy na medailových místech, tím třetím je Viktoria Plzeň, získaly více bodů, než v loňské sezóně, což znamená, že za loňskými výkony zaostávaly zejména jejich soupeři. Za Spartou tým Slávie zaostal o 4 body. Zdálo se nejen mně, že tým Slávie složený z více zahraničních hráčů složitěji komunikuje mezi sebou na hřišti, ale jedna konkrétní zkušenost s výběrem hráče mě zaujala a jenom potvrdila správnost mojí zásady o klíčovém předpokladu a tím je mentalita a charakter. Co tím myslím? Před časem se trenéři Slávie hodně angažovali v příchodu hráče, (jeho složité příjmení si přesně nepamatuji), který byl dokonce ve své zemi odsouzen a neměl dobré reference o profesionálním přístupu ke své práci fotbalisty. Trenéři Slávie ho získali (přesněji koupili), věřili, že se polepší, protože fotbalista je zřejmě kvalitní, ale po určité době zjistili, že ten chlapec se k lepšímu nedokáže změnit. A tady jsme u toho, co jsem zmínil na začátku ve věci Sparty a hlavně trenéra Priskeho a Tomáše Rosického. Mířím na výběr hráčů nejen z pohledu fotbalových kvalit, ale především jejich mentalitu a charakter. V začátku příchodu trenéra Trpišovského do Slávie to takto fungovalo tam, ve svých komentářích jsem to dával za příklad, nyní tuto zásadu převzala Sparta díky Priskemu (vzpomeňte, jak „vyhnal“ Čvančaru do kabiny, když nepodal ruku hráči, který šel do hry místo něj…) a mistrovský titul je výsledek…

Viktoria Plzeň remizovala na svém stadionu s Baníkem Ostrava 1:1. Tým Plzně má za sebou úspěšné období po příchodu trenéra Koubka a nových majitelů, kteří zřejmě vnutili panu Šádkovi personální hráčskou strategii zaměřenou na mladší hráče, včetně odchovanců a tady máme další obrat ve výsledcích a kvalitě fotbalu, který tým pod trenérem Koubkem předváděl včetně výsledků. V utkání s Ostravou už se na jejich bronzové příčce nedalo nic změnit, ale důležité to bylo utkání pro tým Baníku, který se uchází o 4. příčku, která zajišťuje evropský pohár a konkurenty v tom jsou Mladá Boleslav se Slováckem. V posledním kole nadstavby hraje Mladá Boleslav na Slávii a ostravský Baník se Slováckem opět tzv. „o šest bodů“, což bude určitě napínavé.

Součástí tohoto 4. nadstavbového kola je i první utkání semifinále střední skupiny a týmu z 5. příčky o konferenční ligu mezi Teplicemi a Hradcem Králové, které vyhrál východočeský tým z Hradce Králové 1:0 a bude se hrát ještě odveta v Hradci Králové. Odveta se hraje za týden jako součást 5. kola nadstavby a vítěz si to rozdá ve finále proti 5. týmu z nadstavbové první skupině. To je ta nerovnováha, že se může stát, že vítěz střední skupiny, tedy tým ze 7. místa v tabulce základní fáze může vyřadit ze hry o předkolo Konferenční ligy tým z 5. příčky.

Do programu 4., tedy předposledního nadstavbového kola ještě chybí tři utkání skupiny o záchranu a baráž. Výhrou 4:0 s Karvinou si mohli definitivně vydechnout všichni v Pardubicích, už před tímto kolem měli jistotu záchrany Bohemians, kteří tentokrát „potopili“ Zlín po výhře ve Zlíně 2:1 a remíza Jablonce 2:2 v Českých Budějovicích nic nezměnila na faktu, že se před posledním kolem nadstavby docela výrazně šest týmů skupiny o záchranu rozdělilo na dvě trojice. Tu šťastnější, tedy zachráněnou tvoří týmy Bohemians, Jablonce a Pardubic trojici, která bude v posledním kole „řešit“ kdo sestoupí přímo a kdo půjde do baráže s týmy z FNL tvoří s těsným ziskem bodů Karviná 29, České Budějovice 29 a poslední Zlín 27 bodů. Jak to všechno dopadne se dozvíme v sobotu 25. května kolem 20:00 hodin. Jen připomenu, že tým Bohemians hraje s Pardubicemi, Jablonec se Zlínem a Karviná s Českými Budějovicemi, všechna utkání začínají v 18:00 hodin.

Komentáře nejsou povoleny.