2. kolo F:L bylo z mnoha hledisek jiné, než to první

Vysvětlení pro relevantnost názvu tohoto komentáře je specifičnost prvního kola, kdy se všichni těší po pro většinu fotbalistů nepříjemné letní přípravě a pro fotbalové fanoušky po dlouhém období bez fotbalu na zahájení soutěže. Ta natěšenost byla zřejmá nejen na hřišti, ale i na tribunách, kam dorazil nadprůměrný počet diváků. Ve druhém kole to sice bylo o cca 2 tisíce na utkání méně, ale vysvětlení je to logické v tom, že ten rozdíl způsobilo vylosování, kdy v prvním kole hrály dva kluby s nejvyššími návštěvami Sparta a Slávie na domácích stadionech. Podle mého názoru by bylo relevantnější porovnávat procentuální návštěvnost z celkové kapacity stadionu. Ve druhém kole totiž ubylo 2×17 tisíc ze stadionu Slávie a Sparty, ale na menších stadionech bylo vysoké procento z kapacity stadionu i ve 2. kole a v tomto parametru by byla ve 2. kole návštěvnost vyšší. Mě zaujala zejména nízká návštěva na Andrově stadionu v Olomouci (3254 diváků), kde jsme byli po léta zvyklí na návštěvy kolem 15 tisíc diváků, což je procentuálně cca 20? Početně byla v tomto kole nejvyšší v Ostravě přes 9 tisíc a v Plzni přes 8 tisíc. Průměr na utkání 5668.

Jiné bylo 2. kolo také z pohledu způsobů hry některých týmů ve srovnání s prvním kolem a tím i statistiky výsledků, protože hrát na domácím stadionu a za týden na soupeřově stadionu nebo hrát se slabším soupeřem a za týden se silným soupeřem je velký rozdíl a je úkolem trenérů připravit zejména hlavy hráčů na utkání psychicky a zejména také takticky. Než uvedu konkrétní příklad z tohoto kola, tak důkazem je i srovnání výsledků prvního a druhého kola. V prvním kole domácí týmy vyhrály 7 utkání a prohrály 1, bodově tedy 21:3 a brankově 19:5. V minulém komentáři jsem zmínil, že je to možná první krůček ke schopnosti českých týmů poradit si s obranným blokem soupeře, protože to je dlouhodobě náš český velký problém.

Jenže po vyhodnocení výsledků 2. kola a jeho výsledků, které skončily téměř opačně, konkrétně jen 1 výhra domácích, 4 remízy a 3 výhry hostujících týmů, brankový poměr 8:10 je to vyvráceno a jednou z příčin je určitě fakt, že naši dva nejsilnější týmy Slávia a Sparta hrály v prvním kole doma a ve druhém venku a přispěly tak velkou měrou k této „obrácené“ statistice.

Všichni víme, že u sportovce hraje velkou roli nastavení hlavy, tedy psychika a to je druhý velmi důležitý faktor ovlivňující tyto statistiky. A v moderním fotbalu k tomu musíme přidat volbu způsobu hry, kterých je na rozdíl od minulosti opravdu hodně a trenér se musí trefit do konkrétního soupeře a stavu svého týmu, ale to je na dlouhý samostatný komentář. V našem případě utkání 2. kola uvedu několik případů.

Určitě velkým tématem prvního kola bylo utkání Zlína v Karviné, kde tým trenéra Vrby prohrál překvapivě 4:1. Jak se to mohlo stát? Vysvětlení najdeme ve srovnání s utkáním Zlína v tomto 2. kole se Spartou, i když prohrál 0:1. Kromě toho, že trenér Vrba přiznal, že netrefil v Karviné sestavu, tak v hlavách hráčů (a my trenéři do těch hlav bohužel nevidíme, ale něco můžeme tušit…) zřejmě byl pocit, že soupeře jako nováčka soutěže nebude složité porazit, a když sečteme, že fotbalový tým tvoří 11 hráčů a myslí si to i jen polovina, tak je to problém.

Ve 2. kole v utkání se Spartou naopak šli hráči Zlína do utkání s vědomím, že nemají co ztratit, trenér změnil rozestavení, změnil 3 hráče v základní sestavě, taktika hrát z obranného bloku, která nevyhovuje ani Spartě a jen nešťastná prohra 0:1 po dobrém výkonu a díky velmi přísnému pokutovému kopu je toho důkazem.

Podobný „příběh“ se týká i Sparty, která má svoji hru založenou na vytváření tlaku na hráče soupeře s míčem, jeho zisku a následném rychlém protiútoku a protože navíc v prvním kole olomoucká Sigma se snažila hrát proti Spartě aktivně a tím docházelo k jejím ztrátám míčů, což Spartě vyhovovalo a Haraslín se dvakrát individuálně prosadil do nezformované obrany Sigmy. Ve Zlíně hrál soupeř Zlín jinak, z důsledného obranného bloku, všichni hráči Zlína měli velkou motivaci a nebýt přísné penalty odjížděla by Sparta jen s jedním bodem.

Slávia hraje jinak než Sparta, má nadrilované varianty výstavby hry s kombinací přes střední pásmo do finální fáze a tak se snaží hrát doma i venku a hrála tak i v Českých Budějovicích, které se snažili o moderní výstavbu hry, ale poměrně riskantně a to Slávii nahrávalo a hlavně trenér Trpišovský opět využil efektivně šířku svého kádru hráčů a jeden z nich Chytil se velkou měrou (asistencí a brankou) po svém nástupu na hřiště podílel na výhře Slávie.

Třetí favorit soutěže Viktoria Plzeň pro mě překvapivě ani po příchodu trenéra Koubka nepodává přesvědčivé výkony a i v tomto kole na svém stadionu nedokázala získat tři body s Hradcem Králové po remíze 1:1, o které rozhodla hlavička Šašinky v 96. minutě. Tým Viktorie je aktivní, ale nedokáže se prosadit ve finální fázi a na rozdíl od minulé sezóny se neprosazuje ani při standardních situacích. Snad si to schovává do evropského poháru. Emočně to muselo být utkání náročné i pro trenéra Koubka, ten závěr jsem mu vůbec nezáviděl…

O utkání Sigmy Olomouc s Karvinou bych mohl některé pasáže z tohoto komentáře opsat, protože Výhra 3:1 pro Sigmu byla zasloužená a tým Karviné určitě zjistil, že srovnatelná utkání svojí náročností jako se Zlínem se opakovat zřejmě nebudou. Zmíním se o 3. brance Navrátila ze Sigmy, který i díky průtrži mračen využil chybného odkopu brankáře Karviné Lapeše a skvěle se zorientoval, rychle rozhodl a přesně provedl dlouhý kop do opuštěné branky. Zřejmě těchto situací vzhledem k trendu aktivních brankářů po vzoru někdejšího hráčského postu „libera“ budou tyto chyby častější, v prvním kole se to podařilo trefit hráči Slovácka Mihálikovi, na ME s tím začal Schick…

Zajímavé utkání se hrálo v Mladé Boleslavi, kde hostující Liberec vedl 2:0, domácím byl podle mého názoru nesprávně vyloučen Kostka (já jsem přesvědčen, že situaci by odpovídala karta žlutá), ale utkání domácí tým dobojoval i v této situaci k remíze 2:2. Zaujalo mě, i když nepřekvapilo, že do druhého poločasu nenastoupil do hry Matějovský, což byl podle mého názoru klíč k neuvěřitelnému obratu v oslabení, protože Matějovského jsem trénoval v jeho 21 letech v Jablonci a už tehdy to nebyl týmový hráč, více diskutoval s rozhodčími než pracoval pro tým. Je to výborný kreativní fotbalista, ale na menší hřiště, než je to fotbalové… Trenér Kulič zřejmě poznal, že takový hráč do oslabení by nebyl přínosem a udělal dobře.

V komentáři k prvnímu kolu jsem chválil práci trenéra Teplic Frťali a po výhře na Bohemians 1:2 to musím zopakovat. Ano, možná mohla mít vliv určitá mentální rozpolcenost z neúspěchu v Norsku, ale na to si budou muset hráči i trenér Bohemians v podzimní části soutěže zvyknout. Zápasů a cestování bude hodně, ale tentokrát je příčinou prohry práce trenéra Teplic Frťali a vycházím i z toho, co v médiích říká a jak se vyjadřuje a klade na první místo komunikaci a tým, který musí mít hráči v hlavě na prvním místě a jsme opět u mentality a charakteru a je vidět, že v Teplicích to funguje a zabírá a nese ovoce.

Baník Ostrava hrál bez branek se Slováckem a Pardubice stejným výsledkem s Jabloncem. Nejvyšší návštěva tohoto kola v Ostravě gól neviděla, ale bod za remízu po prohře a slabém výkonu v Liberci není k zahození a proti Slovácku to platí dvojnásob. To je asi moje resumé. Ano zaujal hráč Tanko, rychlý, dynamický, ale podobné očekávání bylo v Ostravě po příchodu Sora, typologicky podobného fotbalisty. Prosadil se na začátku zejména na evropské úrovni, tuším, že vstřelil v dresu Slávie dvě branky do sítě LASK Linec, ale v české nejvyšší soutěži se moc neprosadil. Na té evropské úrovni ho totiž tenkrát nikdo neznal, u nás ano a proto se neprosadil. Jen aby to nebylo stejné s Tankem, protože těmto hráčům chybí v současném fotbalu více prostoru pro náběhy a síly v osobních soubojích. Tanka už po utkání v Ostravě budou soupeři řešit a jenom běžecká rychlost pro moderní špičkový fotbal nestačí.

Utkání v Pardubicích nejdříve využiji ke srovnání návštěvy na stadionu z hlediska počtu diváků a podle procenta z kapacity stadionu. Počtem diváků přispěly Pardubice do celkové návštěvnosti tohoto kola nejméně jen 3012 diváků, ale procentuálně odhaduji (kapacitu stadionu v Pardubicích neznám, proto ten odhad) 60 až 70% a to už je slušná návštěva.

Samozřejmě se nabízí v první řadě situace, kdy domácí brankář Kinský potvrdil, že je sice moderní typ brankáře, který se zapojuje aktivně do výstavby hry, v obranné fázi zastupuje roli libera a opouští pokutové území zajišťovat obranu při soupeřových míčích za obranu. V tomto případě ovšem neodhadl vzdálenost k míči a srazil hráče Jablonce Vakha a jinou, než červenou kartu z ruky rozhodčího nemohl očekávat. Stalo se tak ve 24. minutě, ale ani toto dlouhé oslabení nestačilo Jablonci k zisku tří bodů, podobně jako Liberci dokonce při vedení 2:0.

Komentáře nejsou povoleny.