Poslední kolo nadstavby F:L vyluštilo poslední dvě tajenky

Těmi posledními tajenkami bylo 7. místo s dotací milion korun a druhý tým, který se „propadne“ do baráže. Bohužel u skupiny o mistrovský titul už nešlo z hlediska prvenství nebo změny pořadí v šestičlenné skupině o nic, protože bodové rozdíly už v posledním kole nic takového neumožňovaly. Ovšem určitě ještě šlo o prestiž a prémie za výhru.

Milionovou prémii od FAČR, kromě klubové za výhru už v pátek získal tým Mladé Boleslavi, kterému po výhře v Olomouci 2:1 k tomu stačila v odvetě na svém stadionu remíza 2:2. Na sebe to doslova vzal brazilský fotbalista Ewerton, který byl autorem obou branek svého týmu, i když u té první mu pomohl tečováním míče obránce Sigmy Jemelka.

Vyluštění druhé tajenky bylo na programu v sobotu a bylo velmi dramatické. V minulém komentáři jsem předvídal, že tři týmy s jistotou (Karviná přímý sestup, Teplice baráž a záchrana Zlín) budou mít vliv na výsledky v posledním kole. Na moje slova došlo, ovšem ne v narážce na korupční jednání, ale jako trenér vím, že v takovém utkání hráči týmu, který má už pozitivní nebo i negativní jistotu o své situaci, tak mají nižší míru motivace, kromě toho se také stává, že trenéři si prověřují některé hráče v základní sestavě a ta se změní ve prospěch testovaných hráčů při srovnání s ideální sestavou v předchozím průběhu soutěže.

To byl případ trenéra Teplic Jarošíka, který poslal do utkání s Pardubicemi sestavu s několika pro mě neznámými hráči (Chaloupek, Maghrabi, Nsunzu, Bulmaga, Prošek) a brankáře Filipa Muchu (syna asistenta trenéra Slovácka Josefa Muchy a bratr tenistky Muchové), kterého já naopak znám velmi dobře, protože jsem ho trénoval před lety v dorostu a „A“ týmu 1.HFK Olomouc, kde pracuji u mládeže již 12 let. Roli určitě hrál i odpočinek některých opor týmu před baráží se silnou Vlašimí.

Absence potřebné motivace a nabuzení na utkání se určitě týkala i přímého sestupujícího týmu Karviné, který prohrál na Bohemians 4:0. Neuvěřitelné v tomto výsledku je, že se na tom podílel jediný střelec Puškáč. Ovšem bohužel pro „Klokany“ ani tento výsledek k odvrácení hrozby baráže nestačil, protože ve třetím utkání skupiny o sestup zachráněný Zlín remizoval s Jabloncem 1:1 a tato remíza stačila Jablonci k vyhnutí se baráži právě na úkor v tomto kole úspěšného týmu Bohemians, kterého po posledním kole FNL čeká v baráži tým Opavy, odkud paradoxně kanonýr Puškáč do týmu Bohemians přestoupil..

V nedělním programu závěrečného kola nadstavby ve skupině o mistrovský titul se hrála tři utkání, která ovšem už o ničem nerozhodovala, šlo pouze o vzpomínanou prestiž a prémie za výhru, což je problém tohoto způsobu nadstavby, který je mnohými oponenty vyčítán. Že v případě větších bodových odstupů je taková nadstavba zbytečná a nezajímavá proto fanoušky. Proto také derby pražských klubů Slávie a Sparty v tomto kole nebylo vyprodané. V některých předchozích ročnících to bylo v tomto smyslu ještě horší, když např. Slávia měla po základní části velký náskok. V ledním hokeji to řeší play-off (ve fotbalu např. na dvě výhry), možná by to šlo v nějakém režimu i u fotbalu.

V Plzni se v rámci posledního utkání skupiny o mistrovský titul konala oslava zaslouženého zisku mistrovského titulu týmu trenéra Bílka, kterého se musím zastat v kritickém pohledu veřejnosti i některých fotbalových expertů na způsob hry, který trenér Bílek svému týmu ordinuje. Přiznám se, že na termín „zaparkovaný autobus“ jsem alergický, protože to je ryze český pohled na způsob hry, který produkuje kvalitou slabší tým v utkání s favoritem a takto si trenér Bílek vyhodnotil možnosti svého týmu v jednom utkání se Slávií v době, kdy byla Slávia ve skvělé formě. Včera v neděli jsem sledoval utkání Premiere League mezi Manchesterem City a West Ham United. Utkání skončilo 2:2 a jak myslíte, že tým našich hráčů Coufala, Součka a Krále hrál. U nás by to všichni kritizovali a nazvali „zaparkovaný autobus“. Jsem přesvědčen, že v Anglii to tak nikdo hodnotit nebude, protože si všichni velmi dobře uvědomují, že uspět rovnocenným otevřeným způsobem hry s tímto soupeřem nejde, i WHU se to podařilo při hře z hlubokého bloku na rychlé protiútoky a tak také vstřelili obě branky. Ale zpět k naší F:L.

Mistrovský tým Viktorie Plzeň vyhrál i toto poslední utkání s Baníkem Ostrava 1:0 a přispěl tak k výborné pozitivní, doslova nadšené atmosféře oslav zisku mistrovského titulu před i po utkání přímo na hřišti. Trenér Baníku Galásek se tímto utkáním loučil a vrací se do Německa, kde má svoji rodinu a bude se angažovat jen jako asistent trenéra Šilhavého u české reprezentace. Dnes už je jisté, že do Baníku se vrací trenér Vrba, který tak nějak k tomuto regionu patří, vzpomíná se na to, že byl jako asistent trenéra Komňackého u mistrovského titulu Baníku v roce 2004 a já si dovolím dodat s mírnou nadsázkou, že malinkatý podíl na něm jsem měl i já, protože jsem svému kamarádovi trenéru Komňackému v té době dělal podrobné analýzy soupeřů Baníku…

Slavné derby pražských „S“ skončilo v tomto kole možná pro někoho překvapivou výhrou Sparty 2:1, ale při prozkoumání okolností to až takové překvapení není. Hráči Slávie působili velmi unaveně a proto i hodně nervózně a proto nepřesně ve hře a není se co divit. Mají za sebou náročnou sezónu fyzicky i psychicky. Hráli kromě naší ligy i evropské soutěže, v tom byla i velká výhoda hráčů Plzně, a mnozí Slávisté nastupovali také v české či jiných reprezentacích. Proto také docházelo k velkému počtu absencí díky zraněním z přetížení organizmu, zejména kloubů a svalů.

Naopak Sparta se mi v tomto utkání líbila, tým Sparty byl pohyblivější a koncentrovanější a mám takový dojem, že to bylo i díky mladé sestavě týmu Sparty. V základní sestavě nastoupilo hodně hráčů odchovanců Sparty na hraně dospělého a dorosteneckého věku (Wiesner, Vitík, Suchomel, Hložek, Karabec, další mladí Krejčí ml., Souček, Čvančara) a to je podle mého názoru i cesta, kterou by chtěla a měla Sparta pod sportovním ředitelem Rosickým jít, což podle mého názoru nebyla cesta trenéra Vrby a tento nesoulad se časem projevil jako překážka úspěšnosti týmu. Sám jsem velmi zvědavý na fungování Sparty v příštím ročníku nejvyšší soutěže (trenéra zatím neznáme) i Baníku, který chce prosazovat své odchovance, pod trenérem Vrbou. Já jsem vždycky neměl problém dávat šanci mladým hráčům, protože ti starší už mnohým nárokům, zejména fyzickým a rychlostním, současného fotbalu nevyhovují. I proto se v tomto kontextu těším na finálové utkání MOL Cupu ve středu v Uherském Hradišti, kde se ukáže, zda trenér Sparty Horňák některé zkušené hráče na toto utkání jen šetřil, což by v utkání se Slávií mohl být luxus nebo bude Sparta stavět na mladých i v tak důležitém utkání o pohárovou trofej.

A jejich pohárový soupeř Slovácko po výhře na Spartě bodoval naplno i v posledním kole nadstavby, když porazil nebezpečný, ale aktuálně tým bez zvláštní motivace Hradec Králové 3:0 a potvrdil tak výbornou formu i s několika hráči širšího kádru v základní sestavě.

Komentáře nejsou povoleny.