13. kolo F:L? Raději na něj zapomenout

Dvě kola nazpět, tedy v komentáři k 11. kolu F:L, jsem chválil produktivitu i fotbalovou pohlednost diváckou i odbornou. Tentokrát jsem při sledování dvou nejatraktivnějších a proto nejočekávanějších duelů 13. kola byl obrovsky zklamaný a dovolím si tvrdit, že jsem nebyl sám. Jsem přesvědčen, že by měl někdo kompetentní v českém fotbalu zavelet k tomu, aby se na našich stadionech při ligových utkáních nestalo něco, co jsme viděli nedávno na Slovensku u našich sousedů na stadionu v Trnavě. Jestli si někdo myslí, že moje vyjádření je „jen“ poplašnou zprávou, tak se mýlí.

Začnu utkáním Baníku Ostrava se Spartou. Utkání těchto týmů jsou vždy vyhrocená na hřišti, ale i v hledišti. Než se budu věnovat utkání, tak uvedu můj postřeh a pohled na zaplněné tribuny, což je vždy věc, která fotbalu a atmosféře pomůže. Ovšem tentokrát jsem viděl obrovské oslavující transparenty, které připomněly 25. výročí přátelské spolupráce tvrdého jádra fanoušků Baníku Ostrava a GKS Katovice. Pro mě je velkým překvapením, že tyto aktivity nikomu nevadí, ani domácímu klubu. Zřejmě si nepamatují, jako já, vtrhnutí chuligánů obou klubů, tedy Baníku Ostrava a GKS Katovice na hrací plochu a sice ne tak brutální, ale podobné událostem, jako nedávno v Trnavě. I tenkrát na hrací ploše ve Vítkovicích, i nedávno v Trnavě a dokonce i v neděli na stadionu ve Vítkovicích jsem viděl fanatiky s kapucemi nebo i jinými symboly s pověstnou trikolórou barev zelená, černá a žlutá, trikolórou klubu GKS Katovice. Tenkrát jsem nevěděl, kam je mám zařadit, dnes už to vím. Proto mě vyděsilo oslavné výroční choreo při utkání Baníku Ostrava se Spartou a nejvíce to, že to nikomu nevadí.

K samotnému utkání jen dodám. Utkání těchto soupeřů v Ostravě, a platí to i pro utkání se Slávií, jsou vždy vyhrocená. Dobře si vzpomínám, jak se mi nelíbilo, že byla příkladem těchto aktivit na hřišti často za hranou pravidel hráčská legenda Milan Baroš. Shodou okolností byl přítomen na stadionu i tentokrát.

Nezáviděl jsem rozhodčímu Berkovi řídit toto utkání. Bylo tam totiž spousta agresivity, zejména ze strany hráčů Baníku Ostrava. Někteří novináři to považují za pozitivum hry Baníku. Já jsem přesvědčen, že na mezinárodní úrovni se tímto způsobem nehraje a můžeme se o tom přesvědčovat téměř každý den. Bohužel se takovou strategií možná dokážeme vzepřít favoritovi v naší lize, ale plusové body český fotbal v Evropě tímto nezíská.

Neměl jsem z tohoto utkání v tomto smyslu dobrý pocit, i když nepostrádal dramatičnost a napětí, ale to jsem netušil, že budu o něco později sledovat utkání z tohoto pohledu daleko horší. Nejsem sám, komu se utkání pražské Slávie s Viktorií Plzeň nelíbilo a neudělalo opět našemu fotbalu dobrou reklamu. Platí to zejména o některých hráčích Plzně, protože některé zákroky proti soupeři mám pocit, že vycházely ze snahy ne získat míč, ale zranit soupeře. Jsem přesvědčený, že kdyby jakýkoliv agent špičkového zahraničního klubu byl přítomen na tomto utkání, tak o poločasové přestávce odjede. Takový přístup k utkání nemůže zaujmout nikoho. Tři vyloučení hráči Plzně odpovídají způsobu hry, který někteří z nich zvolili. Pravděpodobně hodně „přilil do ohně“ už před utkáním dnes hráč Slávie a někdejší odchovanec a hráč Plzně Krmenčík, ale to není omluva.

Co se týče Krmenčíka, tak já dlouhodobě nepovažuji tohoto hráče za lidskou i fotbalovou osobnost a i proto se nikde, kromě Plzně neuplatnil. V Plzni měl kolem sebe kvalitní hráče, kteří mu vytvářeli na hřišti situace, z kterých on těžil. Jinde ve světě je neměl a neuspěl. Neuspěl proto, že jako fotbalista nemá týmu moc co dát, fotbalově vyrůstal v Plzni „pod dohledem“ někdejšího tvrdého jádra a to nebyla dobrá škola zejména ta životní, která vytváří charakter člověka. Navíc mám pocit, že aktuálně ho brzdí mírná nadváha, proto se prosazuje stále méně a méně a ve Slávii se nedokáže vyrovnat ani s kondiční náročností tréninkového procesu.

Raději přejdu k dalším utkáním. Opět mě zaujala hra Slovácka. I v Olomouci si tým trenéra Svědíka potvrdil, že cesta, kterou jim náročný trenér vytyčil je správná. To je ve zkratce náročnost a týmovost. Proto hráči dokáží ve druhém poločasu vystupňovat tempo hry a s pomocí hráčů z lavičky náhradníků utkání vyhrát. Podařilo se jim to i v Olomouci po výhře 3:0 a prodloužili tím sérii výher na 6 utkání a atakují tak čelo tabulky.

Tým Mladé Boleslavi jsem pochválil za výkon na Spartě a svoji výbornou formu potvrdil i v utkání s Hradcem Králové při výhře 3:2. Zajímavostí je, že oba soupeři hráli na pro sebe domácím stadionu v Mladé Boleslavi. I v tomto utkání i přes těsnou prohru potvrdil nováček soutěže Hradec Králové, že jeho skvělé výsledky nejsou dílem náhody a nikdo to s ním nemá a nebude mít lehké.

Zaujala mě výhra Zlína 2:0 s Českými Budějovicemi na domácím stadionu na Letné. Zaujala mě proto, že dosud se mu na domácím stadionu vůbec nedařilo a já jsem to v minulém komentáři zdůvodňoval způsobem hry Zlína na konstruktivní rozehrávku podle moderních trendů. Jenže tentokrát, jak jsem vypozoroval z dostupných ukázek v médiích hrál Zlín jinak, protože nepouštěl hráče Českých Budějovic do protiútoků a hlavně nechal hrát Jihočechy a sám hrozil z rychlých protiútoků, kterých kromě dvou branek předvedl ještě mnohem více. Budu zvědavý, zda se mu tímto způsobem bude dařit v dalších domácích utkáních.

Výčet utkání 13. kola uzavřu na severu Čech. Jablonec jen remizoval s Pardubicemi 1:1 a potvrdil, že tento podzim s náročným programem moc nezvládá. I pardubičtí se po utkání přiznali, podobně jako hráči Slovácka po utkání v Olomouci, že chtěli využít předpokládané únavy svého jabloneckého soupeře. Olomoučtí totiž ve středu dohrávali odložené utkání na Slávii.

Severočeské derby se hrálo v Teplicích, kde si Liberec odvezl tři body brankou Rondiče v nastaveném času na 2:1. Tepličtí potřebovali body jako sůl, herně byli vyrovnaným soupeřem, jenže závěr rozhodl. Navíc se zranili někteří hráči Teplic, takže trenér Jarošík poznává, jak kruté je někdy trenérské povolání. Liberečtí naopak pod trenérem Kozlem potvrzují, že jim jeho herní strategie založená na dominanci na míči vyhovuje daleko lépe, než bojovníkům v týmu Baníku Ostrava.

Komentáře nejsou povoleny.