Podle novinek v pravidlech začala FORTUNA:LIGA 1. kolem

V letošním létě proběhla asi nejkratší přestávka v naší nejvyšší fotbalové soutěži. Od posledního kola k tomu prvnímu v novém ročníku uběhlo pouhých 40 dnů. Navíc došlo k drobným změnám v pravidlech fotbalu. Takže o to více faktorů, proč se na zahájení F:L těšit. Než se budu věnovat některým utkáním, tak je třeba se zmínit o tom, že první kolo bývá pro všechny zainteresované velkou neznámou. Znám to i z vlastní zkušenosti hráče a především trenéra. Všeobecná nervozita vyplývá z faktu, že platí, že až ostrá mistrovská utkání ukáží, zda volba a skladba přípravného období byla zvolená vhodně. Ještě složitější je to u týmů, ve kterých došlo k více hráčským změnám právě i vzhledem ke krátkému přípravnému období.

Další specifikum prvního kola je velká snaha domácích týmů získat tři body za výhru, protože v opačném případě se tým dostává do mínusu a s tím se hráči v hlavách i na hřišti musí vyrovnávat v dalších utkáních, poznamená je to na sebevědomí a často to trvá celou polovinu sezóny. I tímto způsobem si zdůvodňuji některé neobjektivní výkony rozhodčích. Když budu vycházet z utkání, která jsem viděl celá nebo minimálně poločas (celkem 7), tak přímo nehorázný výkon předvedl rozhodčí v Ostravě v utkání s Libercem. Všude sice čtu a slyším kritiku pokutového kopu, ovšem to byl jen vrchol neobjektivity. Ta se projevovala od začátku utkání opačnými verdikty ve prospěch Baníku a já u počítače byl přesvědčen, že pokutový kop bude v případě potřeby následovat. A tak se také stalo. Nakonec fotbalový bůh odměnil hráče Liberce vítěznou brankou v nastaveném času. Podobně bych viděl i utkání v Mladé Boleslavi. Rozhodující pokutový kop byl hodně přísný.

Asi nejočekávanější byla utkání ekonomicky i sportovně nejsilnějších tří týmů z loňské sezóny, tedy Slávie, Plzně a Sparty. První hrála Plzeň, která porazila olomouckou Sigmu s novým trenérem Látalem 3:1 určitě zaslouženě. Přesto velmi pozitivní hodnocení výkonu domácí Viktorie v médiích nepovažuji za odpovídající. Sigma se ujala vedení z pokutového kopu a určitě je pro trenéra Vrbu cenné zjištění, že jeho svěřenci dokázali výsledek otočit a vyhrát 3:1. Jenže po několika šancích v prvním poločasu a poločasovém stavu 1:1 nebyla hra Plzně přesvědčivá a kdyby nedošlo k zaslouženému vyloučení hráče Sigmy Yunise, tak by bylo pro domácí Viktorii složitější vstřelit branky. Takto skóroval Kopic minutu po oslabení Sigmy a Kovařík chladnokrevně lobem v nastaveném času. Souhlasím s trenérem Látalem, že vyloučení Yunise byla jeho hrubá chyba. V závěru utkání měla Plzeň několik šancí z brejků, ale v posledních vteřinách utkání skoro Štěrba vyrovnal na 2:2.

Asi nejočekávanější utkání se hrálo na Spartě. Skoro plný dům, nový trenér, pozitivní nálada. Jenže všechno bylo jinak. Hráči Slovácka byli velmi dobře na Spartu připraveni. Trenér Svědík dobře věděl o slabině Sparty a tím je především Kanga. Všichni už o něm ví, že si dělá na hřišti co chce a já mám pocit, že už je o tom definitivně přesvědčený i trenér Jílek. Celý tým mně připadal nervózní, hráči Slovácka byli pohyblivější, odhodlanější a hlavně skvěle trenérem Svědíkem připraveni. Trenér Jílek střídal již v prvním poločasu Karlssona, o přestávce Zahustela. I já se ho chci zastat, možná jeho herní styl není pro fanoušky atraktivní, ale pro tým je prospěšný. U Kangy je to přesně naopak. On je na hřišti vidět, bere si míče od stoperů, umí vystřelit, ale jeho hra není bezpečná směrem k vlastní brance. Podle svých představ se neprosadil ani hrotový útočník Kozák. I přes velmi malou podporu svých spoluhráčů se protlačil do dvou šancí. Přesto prokázal, že je velmi cenný ve hře, dokáže míče uhrát a sklepnout pro své spoluhráče. I v tomto případě má vliv na jeho výkon krátká letní příprava a nesehranost s ostatními spoluhráči. Pro trenéra Jílka vidím po tomto utkání důležité úkoly najít v kádru nebo na přestup defenzívního záložníka typu Galásek (nemusí být rychlý, ale vykryje prostor před stopery) a to pomůže i středním obráncům. Nesmím zapomenout na nepodařenou premiéru Trávníka, kterého nebylo vidět. Já doufám, že není případem mnohých hráčů v minulosti, kteří hráli výborně v menších klubech, ale tlak, který je potom ve Spartě nedokázali překonat a postupně se vytratili.

Loňský mistr Slávia vyhrál nejtěsnějším rozdílem 0:1 ve Zlíně a je třeba říci, že Zlín tým Slávie hodně potrápil a určitě si prohrát nezasloužil. Opět se ukázalo, podobně jako v utkání Superpoháru v Trnavě, že odchod stoperské dvojice Deli a Ngadeu (jeho odchod už je také definitivní) bude pro tým Slávie doslova fatální. Jejich náhrada Kúdela a Hovorka má možná kvalitní rozehrávku, ale v osobních soubojích zaostává. Ve Zlíně jim dělal velké problémy zejména vysoký a důrazný Poznar. Pokud trenérský tým nemá připravenou alespoň jednu náhradu na tento post, tak by to bylo velké oslabení zejména pro utkání v evropských pohárech.

Nováček z Českých Budějovic prohrál na domácím trávníku s Opavou 0:1 a poznal tak, že je velký rozdíl mezi I. A II. ligou. Já se musím zmínit o trenérovi Opavy Ivanu Kopeckém, jehož práci už delší dobu sleduji a moc se mi líbí. A věřte, že to v Opavě nemá lehké. Vidím ho tak, že i v ekonomických problémech klubu nebrečí, chová se loajálně ke klubu a pracuje. A pracuje dobře.

Ve zbývajících utkáních Příbram remizovala s Teplicemi 1:1 a Jablonec i přes asi 6 změn v základní sestavě díky odchodům hráčů zaslouženě porazil Bohemians 2:0.

Komentáře nejsou povoleny.