Co napověděla letní příprava týmů Fortuna ligy

Pokud bych měl napsat něco o přípravném období fotbalových týmů obecně, tak se musím opakovat, jako po každém přípravném období ve smyslu, že jaká byla příprava ukáže až samotná soutěž. To platí i pro tu současnou letní přípravu prvoligových týmů FORTUNA:LIGY. To by ovšem bylo určitě málo. Proto se dnes v sobotu, tedy v době, kdy naše nejvyšší fotbalová soutěž už má za sebou včerejší premiéru utkáním Jablonce s Bohemians (2:0 pro domácí).

V deníku Sport jsem si včera prohlédl tabulku procentuální úspěšnosti všech týmů F:L v přípravných utkáních v současné letní přípravě a na ní lze toto základní pravidlo dobře vysledovat. Tak například na druhém místě v této tabulce je nováček F:L České Budějovice se 72% a na předposledním 15. je Baník Ostrava se 33%. Jenže nováček měl za soupeře daleko slabší soupeře, než ostravský Baník. Proto platí, že podstatnějším parametrem pro trenéry nejsou přímo výsledky přípravných utkání (i když každá výhra je příjemná a dodá hráčům chuť do dalších těžkých tréninků), ale výkony týmu, které by se měly blížit představě trenéra o způsobu hry, tedy herní strategii, rozestavení nebo i individuální výkony nových hráčů. Bohužel i moje zkušenost je, že neodborná klubová vedení často hodnotí jen samotné výsledky.

Dalším hlediskem, které by si měl každý trenér a všichni kolem uvědomit, jsou možnosti šířky kádru v potřebné kvalitě. Některý trenér je schopen postavit do každého poločasu dvě kvalitativně stejné sestavy do každého poločasu, kdežto soupeř postaví dvě jedenáctky, ale s průměrnou kvalitou nebo dokonce hraje s 90-ti minutovou zátěží celého týmu. Důležitým hlediskem je také v jaké fázi přípravného období jsou oba týmy a jakou zátěž v tomto období v předchozích tréninkových jednotkách hráči absolvovali. A nyní krátce o konkrétních aktuálních příkladech některých týmů.

Asi před deseti dny jsem věnoval celý jeden komentář změně trenéra v Olomouci a nyní mě nejvíce zaujala situace v nejúspěšnějším týmu minulé sezóny Slávii Praha. Nepochybuji o tom, že všichni ve Slávii i jejich příznivci si přejí minimálně zopakovat loňskou sezónu navíc s účasti ve skupině Ligy mistrů. Já bych to Slávii hodně přál, ale mám pocit, že to nebude vůbec jednoduché. Přípravné období bylo sice pro všechny hodně krátké, ale Slávie bude muset řešit stoperskou dvojici. Deli už je v Bruggách a kdyby odešel i druhý pilíř z dvojice středních obránců Ngadeu, tak bych tam viděl pro trenéra Trpišovského a celou Slávii velký problém. Já vím, Slávie má zcela jistě vytipovanou náhradu, ale tak kvalitního středního obránce jak byl nejen Deli, ale především Ngadeu neseženou tak lehce. Tito dva afričtí fotbalisté byli doslova hráz, přes kterou soupeři těžko hledali cestu. Navíc při své výšce byli nejen silní, ale i dostatečně rychlí a obratní fotbalisté s důležitou přidanou hodnotou v kvalitní rozehrávce. A to nemluvím o přínosu ve standardních situacích před soupeřovou a vlastní brankou.

Nevím jak vy, ale já jsem viděl v utkání Slávie v Superpoháru v Trnavě u dvojice Hovorka a Kúdela dost nedostatků jako velkou nervozitu v řešení obranných situací, zbytečně moc faulů v situacích, které šly vyřešit čistě a s větším přehledem. Jen kvalitní rozehrávka pro konkurenceschopného stopera nestačí.

Hodně se napsalo, a byl jsem osloven i já, na téma příchodu rumunského záložníka Stancia. Je to určitě kvalitní fotbalista, s míčem si dokáže poradit, má dostatečný přehled a orientaci v prostoru, ale bude na něj velký tlak. Ještě nedávno hrál ve Spartě a dušoval se o sparťanském srdci atd. Jen další důkaz toho, že existují fotbalisté, kteří říkají to, co se chce v dané chvíli nebo období slyšet nebo jim radí jejich agent, co mají říkat. Je pravda, že Stanciu působil ve Spartě v době, kdy nefungoval celý tým, dokonce bych řekl, že celý klub. Ve Slávii dosud vše fungovalo a tomu odpovídaly i výsledky a všichni ve Slávii, včetně mě, věří, že tato atmosféra pomůže i Stanciovi.

Je otázka, co to udělá s konkurenty Stancia v hráčské kabině. Nepochybuji o tom, že s tím si trenér Trpišovský se svým realizačním týmem a sportovním ředitelem Honzou Nezmarem poradí. Už se spekuluje, že menší vytížení nebo dokonce odchod se bude týkat takových ikon, jako jsou Hušbauer a Škoda. Já bych se tomu nedivil, protože oba mají pro současný fotbal nedostatečné atletické vybavení jako rychlost a pohyblivost.

Velkou výhrou je pro tým Slávie udržení v týmu jeho kapitána Tomáše Součka, protože to je fotbalista, který je nejen produktivní, ale také pracovitý. Navíc má opravdové slávistické srdce, je jejím odchovancem a nejsou to jen fráze, on se podle toho chová a tím i ovlivňuje atmosféru v kabině hráčů.

V pražské Spartě já vidím velký progres už s nástupem sportovního ředitele Tomáše Rosického, který nastolil pořádek nejen v kabině hráčů, ale v celém sportovním úseku. Nyní v létě přivedl trenéra podle svých odborných parametrů, které si osvojil ve vyspělých klubech v zahraničí. Tím trenérem se stal olomoucký rodák Václav Jílek. A já tvrdím, že si Tomáš Rosický vybral dobře, na rozdíl od Sigmy.

V třetím klubu z největších favoritů F:L Viktorii Plzeň dokončili věkovou přestavbu týmu, skončili poslední členové „tvrdého“ jádra hráčů, kteří získali pro Viktorii velké úspěchy na mezinárodním poli včetně Ligy mistrů. Bakoš se stal asistentem trenéra Vrby, Kolář manažerem mládeže a Petržela přestoupil zpět na jižní Moravu do Slovácka, kde kdysi debutoval v nejvyšší soutěži.

Všechny kluby se v letním přípravném období snažily podle svých možností doplnit nebo posílit svoje týmy, účastníci mezinárodních klubových soutěží (Slávia, Sparta, Plzeň, Mladá Boleslav a Jablonec) mají před sebou předkola, ale pro všechny už začíná FORTUNA:LIGA. Až další kola ukáží, jak se kdo dokázal na splnění svých ambicí připravit. Liga začíná nezvykle brzy, ale mně to vyhovuje, protože tohle v minulosti dlouhé hluché období jsem neměl rád. Proto se na nový fotbalový ročník moc těším a věřím, že se potvrdí trend z loňské sezóny, kdy se zvýšila návštěvnost a naše kluby byly úspěšné i v Evropě. Věřím, že se přidá i česká reprezentace pod trenérem Šilhavým.

Komentáře nejsou povoleny.