Bravo Slávie, i když rezervy se najdou…

Remíza týmu Slávie 2:2 na stadionu v Seville je určitě obrovským úspěchem. Proti soupeřům ze španělské La ligy se totiž hraje velmi těžko. Jsou to skvěle technicky vybavení fotbalisté, kteří mají i skvělé pohybové dispozice. Jsou to profíci, kteří v konkurenci, která v těchto klubech je mají zažité pracovat na sto procent vždy a všude.

Oba soupeři, respektive oba trenérské štáby, se na svoje vzájemné utkání určitě pečlivě připravovaly. Trenérům Slávie určitě nezištně poskytl podrobné informace i trenér Sigmy Olomouc Jílek, který se s týmem Sigmy střetl se Sevillou na začátku letošní sezóny v předkole Evropské ligy, další „vyčetly“ z videozáznamů různých předchozích utkáních. Jenže v první minutě včerejšího utkání jsem měl pocit, že zejména hráči Slávie „četli“ nesoustředěně. Kam tím mířím? Na situaci z první půlminuty utkání, kdy brankář Kolář a zejména jindy skvělý Souček předvedli doslova kolaps. Lacinou ztrátu míče a soupeře tak lacino do vedení. Proč i brankář Kolář? K tomu dojdu později.

Z vyjádření aktérů utkání ze strany Slávie před utkáním bylo evidentní, že nejvíce se připravovali na eliminaci hry Sevilly. K tomu trenér vybral základní sestavu, zvolil vhodné rozestavení a zadal potřebné informace a na jejich základu i úkoly pro jednotlivce i celý tým. V té první minutě i v dalších cca 25-ti minutách jsem měl ovšem pocit, že hráči Slávie nepřemýšleli nad tím, jak mají hrát oni sami. Já vím, že trenér jim všechno ukázal na tabuli i na hřišti podrobně, jenže oni si asi potřebovali ověřit, zda varování před riskantní rozehrávkou proti vysoko forčekujícímu soupeři ze španělské ligy dokáží zvládnout. A po dvaceti vteřinách zjistili, že nedokáží. Takovou naivitu bych tedy u tak zkušených a po všech stránkách na utkání připravených hráčů, včetně způsobu hry soupeře, nečekal a u obrazovky televizoru mě to docela i naštvalo.

Ale to nebylo všechno, oni to v dalších 20-ti minutách zkoušeli znovu a jen díky nepřesnosti hráčů Sevilly, kteří v pěti hráčích napadali tuto riskantní rozehrávku Slávie neinkasoval náš tým další branky. Až po tomto časovém úseku, podle komentátorů i na pokyn z trenérské lavičky, od těchto pokusů upustili a častěji zahajovali hru bezpečnějším způsobem, tedy výkopem na druhou polovinu hrací plochy. A proč jsem v úvodu zahrnul mezi „viníky“ brankáře Koláře? Protože on zahajoval tyto riskantní hrátky položením míče k nohám některého ze svých spoluhráčů. Možná udělal chybu, kterou dělají mojí brankáři v dorostu. On podobně vyhodí míč obránci, protože ho vidí blízko sebe, ale neřeší, kde v tom okamžiku stojí hráči soupeře. Ano, souhlasím s pochvalami na adresu brankáře Koláře, ale pouze za zákroky, kterými své spoluhráče při dalších vyložených šancích Sevilly podržel, ale že je tlačil zcela nepochopitelně do riskantních rozehrávek, aniž by vnímal postavení pětice hráčů Sevilly hluboko na polovině Slávie byla jeho chyba.

Teď už jenom pozitivně. V poslední čtvrthodině hráči Slávie sotva pletli nohama, do utkání dali opravdu všechny síly fyzické i psychické a výsledek je skvělý. Jenže vyřazovací část Evropské ligy se hraje na dvě utkání a je třeba si uvědomit, a řekl to i fotbalista Stoch, že tým Slávie čeká ještě dlouhá cesta. Výsledek 2:2 by ve skupinové fázi soutěže znamenal skvělý bod do tabulky, jenže ve vyřazovací nemusí z hlediska postupu znamenat nic. Konkrétně Sevilla v Praze nesmí prohrát ani remizovat 0:0 nebo 1:1, naopak musí vstřelit branku a vyhrát!! Nebo remizovat 3:3 a více. Sečteno podtrženo, karty budou před utkáním rozdány podobně, jako v Seville. A Slávie bude mít podporu hlediště, která automaticky tlačí domácí tým k ofenzívnímu fotbalu. Trenér Trpišovský to už po utkání v Seville věděl a zcela jistě na to své svěřence upozorní. Jenže moje trenérská zkušenost říká, že kdyby hráči udělali na hřišti všechno tak, jak jim my trenéři říkáme, tak to by byl pro trenéry ráj. Proto když po utkání v Seville trenér Slávie upozorňoval, že v Praze musí jeho svěřenci hrát bezpečněji neznamená, že tak budou hrát. Na hřišti jsou už jen hráči. Nakonec viděli jsme to i v Seville v první čtvrtině utkání jakou volili, i přes varování trenéra, rozehrávku od vlastní branky. Proto posílám vzkaz hráčům Slávie: Chlapci, věřte svému trenérovi a jeho pokynům i v odvetě!!!!

Komentáře nejsou povoleny.