23. kolu FORTUNA:LIGY bohužel vládlo video

Ne, ne, nenapsal jsem do nadpisu video proto, že bych měl něco proti němu. Naopak, já systém VAR, který hlídá, aby nedocházelo k chybným verdiktům rozhodčích a tím i nespravedlivým výsledkům vítám a fandím mu. Fandím mu i po sledování utkání Bohemians v. Slávia. Slůvko bohužel jsem použil proto, že po včerejším zakončení 23. kola se nemluví o ničem jiném, než o videu a rozhodčím Královcovi, který jeho služeb využil.

Pro hráče, trenéry i fanoušky Bohemians to byla moc a moc těžká situace, která se takto sejde jednou za několik sezón, proto chápu jejich velké zklamání a frustraci. Vstřelit branku s velkým favoritem a poté o ni přijít díky videu, navíc čelit proměněnému pokutovému kopu je hodně kruté. Ovšem podle mého názoru to řešit jinak nešlo. Rozumím trenéru Bohemians Haškovi, když po utkání tvrdil, že měl rozhodčí akci jeho hráčů přerušit hned v jejím zárodku. Jenže trenére to přeci nejde. Co by jste všichni říkali, kdyby rozhodčí Královec nadějný rychlý protiútok zastavil, šel by zkontrolovat situaci na videu a zjistil, že k faulu nedošlo a měl nechat nadějnou akci hráčů Bohemians dohrát. To by to schytal a od všech, včetně Vás. Dodám, že Slávie vyhrála 0:3 a zaslouženě.

A teď to vezměme z jiné strany. Dlouhodobě jsem kritikem chování fotbalistů při osobním bránění hráčů soupeře v pokutovém území při rohových kopech. Zřejmě je to i proto, že jsem ve své kariéře jednoznačně preferoval velice úspěšně zónový způsob bránění celého týmu, který kdysi přivedl na svět, kromě mnoha jiných progresívních metod, trenér Karel Brückner. Moji hráči proto nepotřebovali pravidly zakázaný způsob bránění používat a o to více mně vadilo, když tak konal soupeř. A úplně nejvíce mi vadilo, že naprostá většina rozhodčích to tolerovala. I proto bylo zavedeno video v systému VAR, i tento nešvar přeci pravidla zakazují. Ještě jednou přiznávám, že to bylo pro Bohemians kruté, ale spravedlivé. Za nejdůležitější výsledek tohoto příběhu bych rád považoval a doufám, že to tak bude, že si od tohoto dne všichni bránící hráči při standardních situacích budou dávat pozor na možný hvizd rozhodčího nebo jeho kontrolu u videa a rozhodčí to přestanou tolerovat. To bude mít za následek více vstřelených branek a to je přeci koření fotbalu.

Po polemice o vynechání mladého obránce Plechatého ze základní sestavy Sparty v minulém utkání s Baníkem Ostrava, mě vůbec nepřekvapilo, že tentokrát nastoupil v základní sestavě v Liberci. Proč mě to nepřekvapilo jsem vysvětloval na svých webových stránkách www.fotbal.palicak.cz. Zkrátka to bylo správné opatření trenéra pro uchránění mladého talentu od záludného způsobu hry zkušeného Baroše. V Liberci utkání probíhalo podle předpokladů. Běhavý, herně agresívní domácí tým Spartu v prvním poločasu přehrával, jenže tým Sparty potvrdil vyšší odolnost a soudržnost v jarní části soutěže než na podzim a výsledkem byla výhra 0:1. Často svým svěřencům říkám, že „ten fotbalový nahoře“ to všechno sleduje, a když si to někdo zaslouží, tak mu dopřeje i určitou dávku štěstí. A takovou tentokrát dopřál Spartě, ovšem pro ni je důležité, že si to za způsob hry a totální změnu v mentálním nastavení celého týmu zaslouží. I proto získala Sparta jako jediná po čtyřech jarních kolech plný počet 12-ti bodů.

V tomto utkání mě zaujala ještě jedna situace. Útočník Liberce Kozák se srdnatě bil s obranou Sparty, ale mentálně utkání nezvládl. Já ho velmi uznávám, kromě gólů dokáže týmu pomoci i díky tzv. „černé práci“. Tentokrát byl ovšem hodně přemotivovaný, což se projevovalo v jeho, jindy nevídaných reakcích verbálních i gestikulujících. Při videu po faulu na něj byl tak nedočkavý, že po rozhodnutí rozhodčího pro pokutový kop pro Liberec už skoro oslavoval vstřelení branky. K exekuci se ujal sám Kozák a výsledkem byla předčasná radost. I tuto scénku si zřejmě „ten nahoře“ vyhodnotil podle zásluh exekutora pokutového kopu.

Na paty Spartě v bodové bilanci podle očekávání šlape Plzeň a Slávie, ale překvapivě, především po domácí prohře v prvním jarním kole s Jabloncem, Sigma Olomouc. Tentokrát deklasovala Duklu Praha 4:0 na jejím stadionu na Julisce a bilance tří výher v posledních třech kolech, navíc s čistým kontem je důkazem, že hráči trenéru Jílkovi nadále naslouchají a trenér Jílek má zcela jistě týmu co dát a vyvrátil tak některé ukvapené názory „odborníků“, kteří usnuli v minulém století, kdy se bafuňáři občas předháněli, kdo má takovou moc, že jako první odvolá trenéra svého týmu. V Olomouci se poněkolikáté zachovali trpělivě a to se vyplatilo. Mě těší, že jsem i já tento postup podporoval. Bylo to proto, že trenéra Jílka vnímám jako skvělého progresívního odborníka. Ovšem to „experti“ z minulého století nepoznají.

Viktoria Plzeň v důležitém utkání týmů s ambicemi na evropské poháry svým tradičním výsledkem v letošním ročníku nejvyšší soutěže 1:0 porazila silný Jablonec, který se sice v Plzni prezentoval dobrým výkonem, ale odjížděl bez bodu.

Už v pátek Baník Ostrava překvapivě prohrál na stadionu ve Vítkovicích se Zlínem 1:2. Nešlo si nevšimnout dvou hráčů. Zlínského Tomáše Poznara díky asistenci na první branku a tu druhou vstřelil sám. Ovšem byla tam i z jeho strany situace, která volala po videu, jenže v Ostravě nebylo. I když Poznar po utkání tvrdil, že to faul nebyl, z videa to tak vypadalo. Abych se přiznal Tomáše jsem trénoval a jeho reakce tak, jak vypadala v televizi, mi k němu nepasuje. Je to pracovitý fotbalista a inteligentní kluk, ale to systém VAR neřeší.

Druhým hráčem, kterého si nešlo nevšimnout byl tradičně kapitán Baníku Milan Baroš. A opět stejná písnička. Verbálně se intenzívně „montoval“ do všech sporných situací a z jeho úst šlo moc dobře odezírat, co říká. Podle mého názoru jeho chování týmu neprospívá, zasévá do něj nervozitu a pocity křivdy, které potom ve svém důsledku i motivují soupeře a vytváří nepřátelskou atmosféru na hřišti. A tu ne každý fotbalista dokáže zvládnout a skloubit s kvalitním výkonem. Zlín vyhrál zaslouženě 1:2.

Do Uherského Hradiště přijela posílená Mladá Boleslav zejména o dva střední obránce Hájka z Plzně a Jugase ze Slávie a na její hře a výsledku 1:1 to bylo vidět. Tým, který v podzimní části soutěže patřil k nejvíce inkasujícím se změnil. Je to potvrzení známé poučky, že ve fotbalu musí tým vycházet z dobré defenzívy a to se nyní v Mladé Boleslavi děje.

Do Teplic přijela Opava a po dvou rozdílných poločasech, první z její strany velmi pasívní a druhý pravý opak, se hráči přesvědčili, že k výhře je třeba hrát celé utkání koncentrovaně a s patřičným nasazením. I když i domácí trenér Hejkal přiznal, že výhra jeho týmu 3:2 byla šťastná, tak opět „ten nahoře“ na ten první poločas Opavy nezapomněl…

Utkání v Příbrami, kam přijela Karviná by se skoro dalo nazvat soubojem o „Černého Petra“. V Příbrami jsou určitě rádi, že se ze Slávie do léta vrátil mladý útočník Matoušek už proto, že hned ve 2. minutě vstřelil vedoucí gól. Nakonec se radovali z cenných bodů domácí hráči, když rozhodující branku vstřelili až v 87. minutě na konečný výsledek 2:1.

Komentáře nejsou povoleny.