Český fotbal se mění i v pojetí „zimní přípravy“

Po cca měsíční přestávce způsobené přestávkou v naší nejvyšší soutěži, ale nejen v ní se blíží zahájení F:L ligy a postupně dalších soutěží. Proto jsem se krátce zaměřil na zásadní změnu, která v letošní sezóně zažívá premiéru.

V tomto svém zamyšlení se budu, jak také prozrazuje nadpis, věnovat období, které je pro fotbalistu v Česku typické uvolněním, fyzickým i mentálním po podzimní části soutěží, kdy se bilancuje, často i flámuje, v posledních desetiletích někteří odpočívají v Karibiku a čeká se na Vánoce a Silvestra a následně všichni začínají po dlouhé tréninkové absenci nabírat kondici. Dříve samozřejmě jinak, než v posledních letech.

Jenže tak, jak se mohutně mění fotbal jako způsob hry (pravidla jsou stejná), tak se mění i termínový kalendář. V této sezóně zažívají fotbalisté a trenéři v Česku další zásadní změnu a tou je prodloužení podzimního termínového kalendáře až do poloviny prosince, krátká „vánoční“ dovolená a hurá do zimní přípravy. Jenže pozor, i já patřím k těm, kteří termín „zimní příprava“ v našem profesionálním fotbalu přestávám používat. Jediné, co má aktuální fotbalový kalendář společného s tímto termínem je, že probíhá v zimních měsících, ale jeho tréninková a fotbalová náplň má do té naší známé „zimní přípravy“ daleko. Proč to tak je je jednoduché, protože trenéři a jejich realizační týmy a především fotbalisté mají díky tomu, že se podzimní část hrála téměř do poloviny prosince a ta jarní začíná už na začátku února, velmi zkrácené tréninkové zimní období. Určitě radost z toho mají především hráči, ale pro trenéry to znamená změnit zaběhnuté tréninkové objemy a intenzitu.

Projevilo se to okamžitě v tréninkových plánech včetně zahraničních soustředění. V Česku se trénuje převážně na kvalitních hřištích s umělým povrchem, v Plzni dokonce na vyhřívaném hřišti s přírodní trávou a především, až na tři výjimky, všichni absolvují zahraniční soustředění v klimaticky příznivějších destinacích, jako Turecko, Kypr, Portugalsko nebo Španělsko. Jenže i tady někdy všechno nefunguje tak, jak by si trenéři a hráči přáli. Nemířím tím ani tak na personál kvalitních hotelů, ale povětrnostní podmínky. Sám jsem zažil několikrát, že v Turecku hrozí v tomto období trvalé deště (což aktuálně postihlo ostravský Baník), na Kypru hodně fouká zejména od moře a tam soustředění většinou probíhá a každý fotbalista vám potvrdí, že silný vítr je pro hru horší, než déšť. Stadiony, na kterých se někdy přípravná utkání hrají nemají potřebnou kvalitu, ale vše přebije přírodní trávník a mezinárodní konfrontace se soupeři z různých zemí, což přispívá k vyšší kvalitě a získávání zkušeností samotných fotbalistů.

Stejně, jako všichni ostatní fanoušci fotbalu i já jsem vždy zvědavý na první výsledky přípravných utkání, i když vím, že ostrá soutěžní utkání jsou zcela o něčem jiném. Hraje tam roli nejen tlak na výsledek v tom soutěžním, ale v přípravném utkání nemají vždy oba soupeři stejnou startovací čáru. Mám tím na mysli, že jsou každý v jiné fázi přípravného období, každý absolvoval jinak náročné tréninky bezprostředně před utkáním apod. Velkou roli hraje také fakt, že v přípravných utkáních trenéři využívají větší počet střídání a ne každý tým má stejnou kvalitu v šířce kádru. Často se dokonce zapojí do každého poločasu utkání jiná jedenáctka, ale ne každý má 22 srovnatelně kvalitních hráčů. Konkrétní příklad? Jsem přesvědčen, že pražská Slávie je schopná do prvoligové soutěže zapojit hned dvě kompletní sestavy (pokud by to řády a předpisy dovolovaly) a obě by figurovaly zcela jistě v první pětce prvoligové tabulky. A to se také projevuje v přípravných utkáních. I proto nasázela Ústí nad Labem 8 gólů a ve Španělsku porazila čínského soupeře 4:0. Zajímavé na těch výsledcích je nejen vítězství a počet vstřelených branek, ale také nula na kontě obdržených branek. To svědčí nejen o fotbalové kvalitě týmu Slávie, ale také o výborné organizaci hry.

V tomto smyslu se mi zdá, že se zlepšila i Sparta. Nový sportovní ředitel Tomáš Rosický podle mého názoru velmi dobře při svém nástupu do funkce pojmenoval příčiny rozkladu týmu Sparty. Je jen otázkou, zda bude mít sílu ovlivnit zažité nefunkční stereotypy Sparty v tvorbě týmu. Mám na mysli především výběr hráčů pouze z pohledu fotbalové kvality bez důrazu na mentální a charakterové vlastnosti hráčů. Já mu věřím, že to dokáže.

Zdá se, že velmi dobře doplnila svůj tým Viktoria Plzeň. Zda i posílila se ukáže až půjde o body. V minulosti jsem nastavení klubu kritizoval za určitou benevolenci, možná by lépe seděl termín nedůslednost v hodnocení morálních vlastností hráčů. Není třeba všechny excesy kabiny Viktorie vyjmenovávat, bylo jich dost. Prodej hráčů Řezníčka do Belgie a Zemana do Izraele naznačuje, že se klub v tomto smyslu stává důslednější, než dosud.

Přiznám se, že už se nemůžu dočkat zahájení naší nejvyšší fotbalové soutěže. Za dva týdny už budou všechny týmy zpět v republice a všechno začne, poprvé s nadstavbou. Jen se obávám nízkých návštěv na stadionech, protože naši fanoušci nejsou zvyklí chodit na fotbal v teplotách kolem nuly nebo pod ní. Ukázalo se to v závěru podzimu a určitě tomu tak bude i v úvodu „jara“, protože pravé jaro bez úvozovek vypadá jinak.

Komentáře nejsou povoleny.