15. kolo uzavřelo první část F:L

Za normálních okolností by 15 kol naší nejvyšší fotbalové soutěže znamenalo první polovinu. V letošním ročníku se bude hrát navíc nadstavba, proto toto kolo neznamená polovinu, ale je to okamžik, kdy každý hrál s každým a proto je tu prostor k určité rekapitulaci. Pokusím se o ni i já, ale zajímavý byl i samotný program 15. kola.

Pokud si někdo z těch, kteří čtou moje komentáře všiml, že téměř vždy začínám utkáním Slávie, tak má pravdu a není to náhoda. Způsob práce s týmem trenéra Trpišovského a „jeho“ sportovního ředitele Nezmara se mi moc líbil i v Liberci, odkud do Slávie oba přišli. Oba mají jasnou představu o způsobu hry, o jasných základních i detailních principech jejich hry a podle toho tvoří kádr hráčů. Každý hráč, kterého do kádru získají musí zapadat do jejich herní strategie nejen svými fotbalovými, kondičními, ale také mentálními parametry a charakterem. A zejména mentální stránka fotbalisty byla v českém fotbalu velmi podceňována, dokonce postavená doslova na hlavu. V kurzu byli tzv. „teroristé“, které mentální trenér Leicesteru Ken Way doporučil trenérům tehdejšího mistra Premiere League vyřadit z kádru a výsledkem byl šokující mistrovský titul. Věřte, že vím, o čem mluvím, vlastně píši, v českém fotbalu už působím 56 let a vždy jsem inklinoval k hráčům, kteří jsou ochotní na sobě pracovat, pracují pro tým a chtějí vyhrávat. V tomto kole Slávie porazila Zlín 3:1, i když první branku vstřelil jejich soupeř, ale i díky vlastnostem, které tým Slávie má dokázala Slávie výsledek otočit ve svůj prospěch. Proto je po 15. kole Slávie na prvním místě v tabulce a bude na něm, podle mého názoru i na úplném konci. Kritici určitě namítnou, že Slávie má finance na to, aby koupila trenérovi hráče, na které si ukázal. To je pravda, ale vzpomeňte si na pražskou Spartu před nedávnem. Kolik peněz investovala nesmyslně do zahraničních posil a výsledkem je neúčast v evropských pohárech a stálé přešlapování na místě. Proto tvrdím, že peníze ani v tomto případě nejsou všechno, pokud je neumíte správně investovat. A Slávie je v současné době, ale především zásluhou obou jmenovaných odborníků, investovat umí skvěle.

Na druhé příčce se nachází Viktorie Plzeň s dvoubodovou ztrátou na Slávii. Tentokrát museli její hráči „přepnout“ z Realu Madrid na Příbram, což se nepovedlo, i když to jako bývalý prvoligový hráč a trenér můžu pochopit, ale nelze s tím souhlasit. Remíza 1:1 je určitě úspěchem soupeře, který ve čtyřech posledních utkáních inkasoval 18 krát. I tady se potvrdila zkušenost, o které jsem se zmínil v předchozím komentáři před týdnem, že pravděpodobnost zisku bodu nebo bodů slabšího týmu s favoritem je na hřišti favorita pro mnohé paradoxně vyšší, než před vlastními fanoušky. Příčinu jsem také zmínil minule. Také jsem zaznamenal kritický pohled šéfa Příbrami pana Starky na vysoké prohry „jeho“ Příbrami z poslední doby, ve kterém se neshoduje s trenérem Csaplárem, jak jsem předpokládal nedávno.

Pražská Sparta přerušila sérii proher na hřištích soupeřů a vyhrála tam 1:3. Ano, je pravda, že jí k tomu pomohlo vyloučení domácího střelce z pokutového kopu Budínského za hrubý faul. I já jsem přesvědčen, že tato okolnost Spartě pomohla, protože Karviná nehrála vůbec špatně.

Velmi očekávaným derby bylo utkání v Opavě, kam přijeli hráči Baníku Ostrava. Vzhledem k tomu, že tam měli přijet i fanoušci ostravského týmu, tak jsem měl pocit, že větší obavy měli všichni v Opavě z fanoušků, než z hráčů Baníku. Samotné utkání tento trend potvrdilo. Domácí hráči s podporou skvělého zaplněného stadionu svého soupeře předčili nejen nasazením a bojovností, ale i fotbalovým projevem a vyhráli zaslouženě 2:1. Po poslední domácí výhře 5:0 s Příbramí to vypadá, že pokud by tým Opavy nemusel několik domácích utkání hrát v Brně, byl by v tabulce výše, než je současná 9. příčka. Podle mého názoru si opavský tým „sedl“ i s trenérem Kopeckým, který nahradil trenéra Skuhravého, který převzal pražskou Duklu.

Ta hrála bez branek v Mladé Boleslavi v utkání, které nemělo oboustranně vysokou kvalitu. Stejnou bezbrankovou remízou skončilo ještě jedno utkání v Teplicích, kam přijela olomoucká Sigma. Zajímavostí v tomto smyslu je, že tato dvě utkání byla v celém dosavadním průběhu F:L teprve číslem 5 a 6 s tímto výsledkem. Tzn. ze 120-ti utkání jen 6 skončilo výsledkem 0:0, z toho 2krát v tomto 15.kole.

Jablonec porazil Bohemians 3:1 a potvrdil nejen dobrou formu, ale i dobrou trénovanost, protože skvěle kondičně připravení jsou zcela jistě i „klokani“, ale jablonečtí mají zápasový kalendář bohatší o skupinu Evropské ligy včetně cestování tentokrát až z daleké Astany. Za mě opravdu „klobouk dolů“.

Pondělní dohrávku obstaralo Slovácko, kam přijel Liberec. Výhra Liberce 0:1 zapadá do kategorie výhry favorita na hřišti slabšího týmu. V Liberci by možná tým Slovácka měl větší šanci, jako se mu to podařilo před týdnem v Příbrami.

Pohled na tabulku tak trochu kopíruje cíle a rozdělení týmů k jejich dosažení. První dva Slávie a Plzeň hrají o předkola Ligy mistrů, vedoucí šestičlenná skupina, kterou doplňuje Sparta, Jablonec a také moravské týmy Baník Ostrava a Zlín, hraje o vstupenky do evropských pohárů, za nimi střední skupina, samostatný Liberec se ziskem 23 bodů má stejně daleko do té první šestky i zbytku tabulky pod ním. Ten začíná 9. místem Opavy, která bude mít se všemi zbývajícími za cíl zachránit se v nejvyšší soutěži.

Komentáře nejsou povoleny.