Nesouhlasím s názorem trenéra Ščasného na kvalitu hráčů Sparty a Slávie

Po největším českém derby utkání mezi Spartou a Slávií, které skončilo remízou 2:2, mě zaujala hodnocení různých expertů a trenérů. Pokud jde o průběh utkání a výkony hráčů v tomto konkrétním utkání tak panovala poměrně shoda a stejně jsem viděl utkání i já, ale mě zaujal názor trenéra Ščasného, který prohlásil, že „Sparta má lepší hráče, než Slávie“.

S tímto názorem já totiž absolutně nesouhlasím a zcela mi zapadá do srovnávání trenérů Sparty Ščasného a Slávie Trpišovského. Oni dva jsou totiž ve všem úplně jiní, odborně svojí fotbalovou filosofií a stejně tak lidsky. Lidsky sice trenéra Trpišovského detailně neznám, ale trenéra Ščasného za mnoho let strávených na trenérské lavičce poměrně dobře.

V tomto mém komentáři se budu raději věnovat odborné stránce obou trenérů a jen se na začátek přiznám, že bližší je mi a vždy byla strategie a filosofie trenéra Trpišovského. Vždy jsem preferoval fotbalisty charakterově čisté, s týmovým myšlením, rychlostně a kondičně dobře připravené, ochotné běhat a úspěšné v osobních soubojích a samozřejmě silné na míči. Tímto směrem se totiž fotbal v posledních letech ubírá a žádný trenér to nezmění. Je třeba se tomu jen přizpůsobit. V týmu Slávie takové hráče vidím a také vidím, že to není souhra okolností, ale jasná práce trenéra Trpišovského a jeho asistentů. Já vím, hráči jako Souček, Zmrhal, Bořil, Coufal, Ngadeu, Kúdela a další nejsou možná fotbalovou ekvilibristikou kvalitnější, než Stanciu, Chipciu, Tetteh, Kaya, Kanga a další, v různých dovednostních soutěžích s míčem by zřejmě nad Slávisty vyhráli, ale současný fotbal, pro mnohé možná bohužel, vyžaduje i jiné disciplíny, které jsem jmenoval u hráčů Slávie.

Jenže ve Spartě jako klubu a stejně tak trenér Ščasný upřednostňují jiné disciplíny, nejvíce zřejmě práci s míčem a podle tohoto srovnání zřejmě hodnotí hráče Sparty a Slávie. Jen se divím majiteli a lidem z vedení Sparty, že dosud nepochopili, které vlastnosti, resp. fotbalové disciplíny mají v současném fotbalu prioritu. Také se říká, že trenéři často tíhnou k hráčům, kteří jsou charakterem podobní, jako jsou oni. Pokud jde o Spartu, tak jsem nikdy nepochopil angažování Tomáše Řepky a v současném týmu záložníka Kangu. Tento hráč má tři žluté karty, po vstřelení branky svleče dres a dobrovolně tak oslabí tým pro další utkání. Co to je za zodpovědnost k týmu a klubu. Jsem přesvědčen, že trenér Trpišovský ve shodě se sportovním ředitelem Honzou Nezmarem by takové hráče do kabiny nechtěli.

Proto si já výrok trenéra Ščasného vykládám tak, že má na mysli lepší ovládání míče. V tom jsou možná hráči Sparty o něco lepší, ale v dalších mnoha disciplínách, včetně mentální za Slávií zaostávají, a proto jsou v tabulce F:L 7 bodů za Slávií a na evropské poháry se, na rozdíl od hráčů Slávie, dívají jen v televizi.

Komentáře nejsou povoleny.