Zklamání z EURO 2016 mě nepřešlo a vypadá to, že přichází další

Poslední komentář na těchto svých webových stránkách jsem napsal těsně po vyřazení našeho týmu z EURO ve Francii a i po tradiční fotbalové letní přestávce mě zklamání nepřešlo.

Od našeho reprezentačního týmu jsem po vylosování skupin nečekal žádný zázrak, ale z jeho vystoupení jsem čekal rozhodně více. A to nejen na hřišti. Mířím tím na trapnou hodnotící tiskovou konferenci po návratu do Prahy a doslova „útěku“ trenéra Pavla Vrby a technického ředitele FAČR Dušana Fitzela do ruského ligového klubu Machačkala.

Nechce se mi totiž věřit, že v tu dobu oba hlavní protagonisté nevěděli o tom, že trenér Vrba u reprezentace končí a bylo to tedy zřejmě zrežírované divadélko. Bylo až dojemné, jak oba se sebou navzájem souhlasili ve všem, co bylo jedním nebo druhým řečeno. Jedno mi tam ovšem chybělo a napsal jsem to i v tom mém zmíněném posledním komentáři, alespoň slib, když se to v našich končinách nepovažuje za samozřejmost, že bude trenérem vypracovaná důkladná analýza příčin našeho nevýrazného vystoupení ve srovnání s výkony v kvalifikaci, kde nastupovali stejní fotbalisté, jako na samotném EURO 2016.

Každá taková hodnotící analýza přeci přispívá k tomu, že se příště poučíme z chyb a navážeme na to pozitivní. Jenže to zřejmě někteří na FAČR nepovažují za potřebné a trenér Vrba už byl myšlenkami na svém zahraničním angažmá. Aby bylo jasno chápu trenéra Vrbu v tom, že využil možnosti ukončení smlouvy reprezentačního trenéra při vyplacení určité finanční částky, kterou měl ve smlouvě a druhá strana, tedy FAČR s touto možností souhlasil. Proto by mi přišlo divné, kdyby při různých spekulacích již před zahájením EURO ve Francii, o zájmu trenéra Vrby ukončit svoji reprezentační misi a vrátit se do klubového fotbalu, nevnímal FAČR reálnost těchto „zaručených“ informací.

Vzpomínám si konkrétně na spekulaci o tom, že trenér Vrba dokonce některé nebo možná všechny reprezentanty o svém ukončení informoval, což bylo striktně smeteno ze stolu. Jenže naše výkony, a zdůrazňuji, že ne výsledky a vyřazení, mi tak trochu zpětně tuto informaci potvrzují. Ano, je to jen moje spekulace, ale vím, jak se fotbalisté chovají, jak přistupují ke svému výkonu v situaci, když se ví, že trenér po turnaji skončí. Tomu odpovídá i podezřele velký tlak na ujišťování médií i fotbalové veřejnosti během EURO, jak je tým soudržný a disciplinovaný. A jak to bylo ve skutečnosti potvrdil obránce Kadlec hned po návratu do Prahy.

Opakuji, že i já jsem tvrdil, že nalosovaná skupina se Španělskem, Chorvatskem a Tureckem je pro český tým ta nejtěžší, ale jedna věc jsou očekávané výsledky a druhá jsou výkony a celkový dojem z našeho vystoupení. To, že v podstatně celý tým se nenacházel v optimální formě, že mnozí byli v různých obdobích před EURO zranění a nemohli být v optimální kondici jsem psal již v tom svém komentáři 22.6. Teď jsem použil i některé svoje spekulace a dedukce. Jenže to proto, že jsme se nedočkali detailní analýzy ne o výsledcích, ale o tom, proč naše hra a celkový dojem z našeho vystoupení byl tak ubohý. A jsem přesvědčen, že v mnoha zde vyslovených spekulacích jsem narazil na pravou skutečnost. Jenže to by mohla potvrdit nebo vyvrátit zmiňovaná analýza. Určitě by byla prospěšná i novému trenéru českého národního týmu Karlu Jarolímovi, i když i on jde svojí cestou. Jenže práce reprezentačního trenéra je velmi specifická a má mnoho úskalí, která třeba trenéra Vrbu překvapila a novému trenérovi by pomohla se rychleji zorietovat. Jenže to evidentně trenéra Vrbu a především zodpovědné funkcionáře na FAČR nezajímá. Mě by to tedy určitě zajímalo.

Krátce k „útěku“ technického ředitele FAČR Dušana Fitzela. Tento post je v českém fotbalu zásadní. Člověk na tomto postu by měl směrovat český fotbal do skupiny progresivně pracujících fotbalových zemí, využívat jejich zkušenosti a snažit se je realizovat. O to všechno se Dušan Fitzel snažil a vím, že to neměl lehké. To ale nemají lehké ani trenéři a platí to obecně. Dušan měl zřejmě více „nepřátel“, než lidí ve fotbalovém prostředí, kteří slyší na jeho myšlenky a názory. Jeho odchod považuji také za velkou chybu z pohledu strategie a směřování českého fotbalu na vyšší stupeň v hierarchii moderního mezinárodního fotbalu. I na EURO 2016 jsme všichni viděli, jak nám ten progresívní vlak ujíždí a jsem opravdu zvědavý, kdo bude na tak prestižní a zásadní židli po Dušanu Fitzelovi sedět. Občas mám dojem, že na FAČR jsou důležitější žabomyší politické hrátky, než kvalita a odbornost. Akceptovaná absence podrobné analýzy, předčasný odchod trenéra reprezentace a technického ředitele FAČR tzv. „ze dne na den“ mě optimismem nad českým fotbalem tedy nenaplňuje. Ani nevíte, jak rád bych se mýlil. Pesimismu mě nezbavily ani výkony našich klubů v předkolech evropských pohárů. Zkrátka po tom, co jsme v podání mnoha týmů i toho našeho viděli na EURO, tak u mě pesimismus převládá.

Komentáře nejsou povoleny.