Sparta s Krasnodarem? Opravdu „klobouk dolů“

Včerejší hráče Sparty Praha jsem opravdu nepoznával. Ne, že by měli třeba jiné účesy nebo tetování, ale jejich výkon v utkání play off Evropské ligy se silným Krasnodarem byl skvělý. Možná si ho mnozí budou vysvětlovat slabou hrou ruského favorita díky jeho nerozehranosti, ale to by bylo vůči celé Spartě a hlavně jejím hráčům nespravedlivé. Krasnodar hrál totiž hluboko za očekáváním především proto, že mu hrát lépe Sparta svojí kvalitní hrou nedovolila.

V čem spočívala. Především v základním předpokladu k úspěchu v jakékoliv činnosti, ve velké motivaci a nabuzení na utkání a aktivní týmové strategii. Nepřeceňoval bych změnu základního rozestavení na 3 4 1 2 (někdo to nazve 3 5 2), zkrátka na hru se třemi obránci. Klíčové bylo obrovské nasazení hráčů Sparty nejen fyzické, ale především mentální, které to fyzické podpoří.

Naopak hráči Krasnodaru mi připadali nejen pomalí a bez šťávy, ale i občas bez zájmu. Domnívám se proto, že utkání se Spartou v hlavách podcenili a při zjištění skutečného stavu na hřišti už na tom nedokázali něco změnit. A měl jsem dojem, že stejně na tom byl i jejich trenér.

Sparta hrála nátlakově, tzn. že napadala rozehrávku soupeře již vysoko na jeho polovině a to stejné se jí dařilo i hned po ztrátě míče. K tomu dokázala ve finální fázi i kvalitně zakombinovat a byla i v dostatečném počtu hráčů uvnitř pokutového území Krasnodaru. Je jen škoda, že kromě vítězné branky nedokázala některou z dalších vypracovaných šancí proměnit. Do odvety by to byla skvělá zpráva.

Bezchybně a zodpovědně si hráči Sparty počínali i v defenzívě, trochu to drhlo v rozehrávce, kdy při občasných nepřesnostech se naštěstí dokázali vzájemně zastoupit a rodící se průšvih napravit.

V dobře hrajícím týmu mě někteří hráči překvapili svým skvělým výkonem. Určitě mezi nim byl defenzívní záložník Mareček, který řešil herní situace v defenzívě fotbalově, tedy konstruktivně a dokázal se zapojit i do finální fáze. Dobře mu na tomto postu sekundoval Vácha. Velmi se mi líbil, stejně jako ve Zlíně druhý poločas, Krejčí na levé straně. Ještě nedávno jsem ho považoval za „křehkého“ hráče s juniorským projevem, ale ve Zlíně a hlavně včera s Krasnodarem to byl hráč s tahem na branku, důraznou snahou prosadit se jeden na jednoho, vyhrával osobní souboje a byl pro soupeřovu branku hodně nebezpečný. Navíc hrál v systému tří obránců na postu levého halvbeka, což obnáší velkou porci náběhů do ofenzívy i defenzívy a zvládl to velmi dobře.

Konkrétně nesmím zapomenout na mladého Juliše. Viděl jsem ho v celém utkání poprvé a počínal si velmi dobře. Kromě toho, že vstřelil vítěznou branku tak pracoval pro mužstvo v obranné fázi, je pohyblivý i urostlý. Jediné, co mu možná chybí jsou zkušenosti a ty i díky včerejšímu utkání brzy získá. Jen si musí dát pozor na správnou míru sebevědomí, které i díky mediálnímu zájmu o jeho osobu nyní může vystoupat do nezdravě vysoké úrovně.

Kapitánskou pásku včera převzal Dočkal, který sice nikdy nebude rychlým hráčem, ale musí mít kolem sebe rychlé spoluhráče a to včera měl. On k tomu přidá efektivitu, kterou přidal i včera. Centr na vítěznou branku i na největší šanci Sparty z hlavy Juliše přišel právě z kopačky Dočkala.

Tříčlenná obrana Sparty hrála velmi pozorně, Holek je ten konstruktivnější a Brabec důraznější. Costa si musí dávat pozor na rozehrávku a také na zbytečně přehnanou agresivitu v osobních soubojích.

Pravou stranu hřiště měl pod kontrolou Zahustel, který byl v prvním poločasu trochu nervózní, čemuž se nelze divit, hrál první takové důležité utkání, ale postupně se zklidnil a uplatnil svoji rychlost a důraz. Nejčastěji spolupracoval s Fataiem, který hrál s velkým nasazením, ale v koncovce mu chybí více klidu a přehledu i lepší kopací technika k úspěšnému zakončení, do kterého se často dokáže protlačit. Brankář Bičík nic nepokazil, protože ani nebylo co. Favorizovaný soupeř ho prakticky vůbec neprověřil. V Rusku si asi zachytá více a já jsem opravdu zvědavý na odvetu za týden a na to, zda Krasnodar potvrdí ztrátu formy nebo to byl z jeho strany jen mimořádně špatný den a zda Sparta dokáže svůj skvělý včerejší výkon zopakovat i na hřišti soupeře.

V případu mužstva Sparty jsem zvědavý na její další utkání v jarní části sezóny, protože při na české poměry velké konkurenci v hráčském kádru (včera se do základní sestavy z různých důvodů nedostali Lafata, Šural, Frýdek, Jiráček, Konaté, Matějovský) se to projeví pozitivně ve zvýšené tréninkové přípravě hráčů a ochotě na sobě pracovat a v utkáních to „prodat“ nebo naopak s přibývajícím časem a počtem utkání budou hráči, kteří nebudou zápasově vytížení podle svých představ vytvářet v týmu nezdravou opozici. K tomu, aby se tak nestalo by přispěl i postup do dalšího kola Evropské ligy přes Krasnodar, protože ten by zaručil Spartě další dvě utkání v oslabeném jarním zápasovém programu (bez Evropské ligy, jen 14 kol Synot ligy a Mol cup). V tom jí budu i já, „nesparťan“ držet palce.

Komentáře nejsou povoleny.