10.kolo Synot ligy uzavřelo první třetinu soutěže

Nezvykle dlouho jsme čekali na pokračování Synot ligy, která má za sebou první třetinu celého ročníku. Přestávku jsme si vyplnili určitě zajímavými dvěma kvalifikačními bitvami naší reprezentace, v které náš tým nejen postoupil s předstihem, ale nakonec vyhrál celou kvalifikační skupinu.

V rozlosování 10. kola jsem neviděl nějaký hodně očekávaný šlágr kola, ale určitě se bylo na co dívat. I když kanonýři se moc nevyznamenali, protože celkový počet 20-ti branek nedosahuje průměru 3 branky na utkání, jako tomu bylo v dosavadním průběhu naší nejvyšší fotbalové soutěže a také divácký zájem byl v průměru na utkání pod 5 tisíc (cca 4.500 diváků), což je v Česku průměrná hranice solidního zaplnění fotbalových stadionů.

Při pohledu na tabulku Synot ligy po třetině soutěže se ukazuje, že až na několik výjimek jsou týmy rozmístěny podle předpokladů. Těmi byl nesmiřitelný souboj o první místo mezi Spartou Praha a Viktorií Plzeň. Oba soupeři mají aktuálně stejný počet bodů 23 a o první pozici Sparty rozhoduje brankové skóre. Prvním z překvapení je potom ve skupině jejich pronásledovatelů. Tam určitě patřila Mladá Boleslav, aktuálně na 4. místě, ale na bronzovém stupínku měl být Jablonec, který je až na 8. místě a na bronzové pozici jej nahradil regionální rival Liberec. Podle předsezonních prognóz by jejich umístění mělo být obrácené.

Na opačném pólu tabulky se týmy Baníku Ostrava, Bohemians Praha, Jihlavy a Sigmy Olomouc daly očekávat, ale měl k nim patřit i Zlín, který je po Liberci druhým velkým příjemným překvapením. Ostatní nejmenované týmy a jejich umístění ve středu tabulky jsou podle očekávání. Teď už k jednotlivým utkáním 10. kola.

Oba největší favorité na titul Sparta a Plzeň hráli se soupeři, které měli s přehledem porazit. Oběma se to sice podařilo, ale výhry Sparty v Příbrami 4:0 i Plzně se Zlínem 4:2 se nerodily tak lehce, jak by nasvědčovaly výsledky.

Nejdříve Viktoria Plzeň musela čelit nebojácnému a kvalitnímu výkonu nováčka ze Zlína. Co si pod tímto termínem představit? Aktivní defenzívu, kvalitu v kombinaci a schopnost po zisku míče v dostatečné kvalitě a dostatečným počtem hráčů hrozit domácí Plzni z rychlých protiútoků. A když si k tomu přidáme i několik kontroverzních rozhodnutí rozhodčího v jeho neprospěch (nesprávně neuznaná branka, přísný pokutový kop) a dvě další vstřelené branky, tak nám z toho vyjde velmi dobrý, fotbalově sebevědomý výkon. Obě branky vstřelil útočník Železník. Tu první se štěstím z pokutového kopu, ale ta druhá byla jako z metodické přírůčky na téma rychlý protiútok, sprint několika hráčů do pokutového území, přesný centr a skvělé zakončení hlavou do protipohybu brankáře. Zlín potvrdil i v tomto utkání, přesto, že body nezískal, že jeho výkony a zisky bodů nejsou dílem náhody, ale kvalitních výkonů.

Druhý favorit Sparta sice v Příbrami vyhrál 4:0, ale první poločas, který skončil bez branek, byl z její strany hodně nepovedený a nebýt brankáře Bičíka, tak otáčet zápas by bylo velmi složité. Jak už to často ve fotbalu bývá první vstřelená branka všechno změnila a hráči Sparty přidali do konce utkání ještě další tři. Opět se prosadil v posledních utkáních efektivní Fatai, naopak po nešetrném zákroku obránce Příbrami Dosoudila se zranil zkušený Lafata. Byl to důsledek zvolené taktiky hrát na hráče Sparty tvrdě do těla, což na její hráče platí, jak se ukázalo v derby pražských „S“. Nic proti tomu, jen to musí být v rámci pravidel a ne s cílem někoho zranit.

Třetím týmem v tabulce Synot ligy je momentálně překvapivě Liberec a je současně naším třetím zástupcem v Evropské lize. Tedy opět nic náhodného, ale výsledek dobré práce trenéra a hráčů. Jenže v Olomouci Liberečtí také nepodali přesvědčivý výkon a tentokrát to zaslouženě vedlo ke ztrátě dvou bodů, tedy k remíze 1:1. Sigma měla v tomto utkání více šancí a zasloužila si vyhrát, jenže i přes vedení 1:0 nakonec musela být spokojená s remízou 1:1. Proto i mě překvapilo, že dnes byl od týmu Sigmy odvolán trenér Kalvoda, můj někdejší spoluhráč v Sigmě. Překvapením ne proto, že by se o tom již dlouho nedebatovalo u piva v hospodách, jak jsem se doslechl, protože do hospody nechodím, ale i v médiích, které čtu. I já bych to očekával např. po prohře na Baníku Ostrava, protože tam následovala reprezentační přestávka a dostatek prostoru pro nového trenéra s hráči pracovat. Trenérem se ovšem stal trenér U19 Jílek, takže ten má zřejmě podle vedení klubu informací a přehled o hráčích Sigmy dostatečný.

Další tým z čela tabulky Mladá Boleslav hrála již v pátek na pražské Julisce, která je „domovem“ Dukly Praha. Utkání skončilo remízou 1:1, což je ovšem, vzhledem k průběhu utkání málo pro domácí Duklu. Boleslavští tentokrát nepotvrdili svoji ofenzívní kvalitu z předchozího průběhu Synot ligy a byli rádi za podle mého názoru šťastné vyrovnání z pokutového kopu. Pro Duklu to byla doslova studená sprcha, protože pokutový kop soupeři doslova darovala. Konkrétně brankář Rada, který vysoký odražený míč mohl bez problémů, nikým neatakován chytit do rukou. Místo toho jej chtěl jednou rukou vyrazit co nejdále od své branky. Jenže jej vyrazil jen nad sebe a míč po dopadu odskočil na ruku nešikovně zasahujícímu obránci Štětinovi.

Asi teoreticky nejzajímavějším utkáním tohoto kola mělo být utkání ambiciózního Jablonce s pražskou Slávií. Jablonec totiž v posledním období hodně utrácel za posily a Slávia se pod novým majitelem utrácet teprve chystá. Spokojenější po závěrečném hvizdu rozhodčího byli určitě Slávisté. Jablonečtí při svých ambicích už 5 utkání v Synot lize na svém stadionu nevyhráli a to je při investici do mužstva velký problém. Branku tentokrát nevstřelil nikdo, ani útočná esa Wágner, Tecl a Doležal. Ukazuje se, jak moc v tomto smyslu týmu chybí kanonýři obránce Novák a záložník Kopic, kteří klub opustili.

Výsledky zbývajících tři utkání měly ovlivnit postavení jejich účastníků v závěru tabulky. Na Slovácko přijel ostravský Baník, který v 9. kole konečně vyhrál. Jenže k bodu se nepropracoval, i když vedl už poněkolikáté v této sezóně 1:0. Výsledek otočil Diviš za přispění vysokého Doška, kterého obránci Baníku důsledně zdvojovali, ale nestačili pokrýt blízko číhajícího Diviše, který z toho, že nebyl tak hlídaný, jako jeho parťák těžil a vstřelil obě branky při výhře 2:1.

Druhý ohrožený tým, který chtěl získat plusové body na soupeřově hřišti byla Jihlava v Teplicích. Ta si nakonec odvezla plusové body tři a určitě jí vůbec nevadí, že jen díky pokutovému kopu po nešikovném zásahu mladého Dresslera. Sám postižený Vaculík pokutový kop 6 minut před koncem proměnil a zlaté tři body si Jihlava odvezla.

V posledním utkání 10. kola se střetl další tým z konce tabulky Bohemians 1905, tentokrát na domácím stadionu s Brnem. Domácí získali jen jeden bod za remízu 1:1, když museli srovnávat po vedoucí brance soupeře. A to je zcela jistě pro Bohemians málo a jsou tak jediným týmem, který po 10-ti kolech ještě nepoznal radost z výhry. Proto je jejich postavení na předposlední příčce logickým výsledkem. Uvidíme, jak se bude Bohemians dařit v příštím kole, kdy budou hrát se Spartou na jejím stadionu.

Ještě před tím budeme pozorně sledovat v tomto týdnu utkání evropských pohárů, tedy Ligy mistrů a Evropské ligy. V té máme tři své zástupce Plzeň, Spartu a Liberec.

Komentáře nejsou povoleny.