V 6. kole SYNOT LIGY vše zastínily „nůžky“ Davida Lafaty

I v tomto 6. kole SL se událo mnoho zajímavých věcí. Např. opět se změnil lídr tabulky, urodil se rekordní výsledek 6:0, shodou okolností jej dosáhl Liberec ve svém premiérovém vítězství, tímto rekordním výsledkem prohrál tým, který poslední dvě utkání vyhrál s nulou na kontě obdržených branek. Uznejte, nejsou to zajímavé údaje? Ano souhlasím, jsou! Ale nad všemi je branka kapitána Sparty Davida Lafaty, který „vystřihl“ skvělé „nůžky“, kterými nechytatelně otevřel skóre utkání v očekávaném souboji s jabloneckými „Galacticos“.

Sparta vyhrála 2:0 a po postupu do skupinové fáze Evropské ligy tím završila velmi úspěšný týden. Přiznám se, že díky svému velkému zaneprázdnění jsem toto utkání neviděl celé, ale ze sestřihů důležitých momentů utkání jsem si všiml, že vše nebezpečné ze strany Sparty se událo po rychlých protiútocích, což jen podtrhuje pozitivní změnu v herním projevu Sparty, kterou jsem na svých webových stránkách komentoval již po výhře se Zwolle ve čtvrtek. Navíc obě branky padly po akcích přes křídelní prostor na pravé straně hřiště a to je všeobecný recept na způsob hry v útočné fázi, který opravdu funguje.

V tomto kole se utkávaly v několika utkáních týmy z první poloviny tabulky a bylo tomu tak i v Plzni, kde domácí Viktoria nakonec otočila ve druhém poločasu skóre utkání s Duklou Praha, která se ujala vedení, jak jinak, po rychlém kontru po levém křídle a centru před branku. Domácí Viktoria zase potvrzovala, jak důležité, a v jejich podání i pestré, mohou být v utkání standartní situace na jejichž trénink v Plzni dohlíží nový hrající asistent trenéra Koubka Pavel Horváth. A je třeba říci, že se činil, i když z těchto nacvičených věcí se hráči protlačili „jen“ do vyložených šancí a standartní situace, ze které vstřelil vedoucí branku stopér Procházka byla, jak se hráči přiznali, více okamžitá improvizace. V posledních utkáních Plzně jsem si všiml, jak se postupně mění několik sezón neměnný hráčský kádr a tím i základní sestava Viktorie. Stále více se prosazují mladí, neokoukaní hráči jako Hrošovský, Hořava a moc se mi líbí útočník Chramosta. Zapomenout nesmím ani na staronového „štírka“ Pilaře, který se evidentně dostává do formy a vidí to i reprezentační trenér Vrba, protože jej nominoval k dvěma nejbližším utkáním s USA a Nizozemskem. Viktoria se touto výhrou vrátila na první místo a vystřídala tak pražskou Slávii.

Vystřídala ji proto, že Slávia prohrála v Mladé Boleslavi 1:2, tedy stejným výsledkem, kterým se Plzeň v utkání s Duklou dostala před ni do čela. Domácí tým si byl evidentně vědom (zřejmě především díky opatřením vedení klubu), že poslední porážka v Českých Budějovicích byla ostudná a v utkání se Slávií hrál v bojovnosti na hranici povoleného a i díky tomu dokázal otočit skóre (podobně, jako Plzeň) z 0:1 na 2:1. Na rozdíl od Viktorie to hráči Mladé Boleslavi stihli ještě do konce prvního poločasu. Slávii se také podařilo něco již do konce poločasu, ale byla to dvě střídání po zranění Škody a Nitrianského. V 61. minutě přišel na hřiště zkušený Piták a za několik minut se zranil Bílek, který potom zbytek utkání obětavě dokulhal. Protože další střídání již pravidla nepovolují. Vyrovnat tedy logicky bylo pro Slávii těžší a domácím to udržení vedení usnadnilo.

V dalších dvou utkáních padlo dohromady 11 branek, což v případě výhry Slovácka s Příbramí 4:1 nepřekvapilo, protože Slovácko po smolné porážce v prvním kole se Slávií na domácím stadionu hraje dobře a Příbram je v útlumu a zatím nepoznala pocit vítězství. V Liberci v utkání s Baníkem Ostrava to za nečekanou událost považuji, protože domácí Slovan vyhrál 6:0, což je první zisk tří bodů v této sezóně. Hráči Baníku Ostrava naopak budou muset tzv. „z hrušky dolů“, protože po dvou výhrách 1:0 na Spartě a s Brnem se cítili zřejmě hodně vysoko. I když už před týdnem druhý poločas s Brnem nebyl ideální, což hráči asi podcenili. Navíc první branka Liberce, která mu určitě hodně pomohla pro další průběh utkání, byla z kopačky Šurala hodně šťastná. Přesto je třeba Šurala ocenit, protože dosáhl hattrick, což není všední záležitost. I pro něj to znamená nominaci do reprezentace za nemocného sparťana Lafatu.

Poslední tři nezmíněná utkání byla soubojem o každý bod v druhé polovině tabulky a nelze se proto ani divit, že všechna tři skončila nerozhodně a týmy si rozdělily po jednom bodu. Zřejmě podle pořekadla každý bod se počítá. Určitě s ním nebudou spokojeni především domácí týmy Bohemians 1905 v utkání s nováčkem z Hradce Králové a Jihlava s druhým nováčkem z Českých Budějovicích.

Ve Vršovicích padly obě branky z pokutových kopů a to dokresluje skutečnost, kterou jsem již v předchozích komentářích zmínil, že tyto týmy mají velký problém střílet branky na domácím stadionu. Proto také budou dělat lepší výsledky, konkrétně Bohemians 1905, na hřištích soupeřů, kde hrají na protiútoky, než doma, kde musí tvořit hru. A to je o kvalitě, která v těchto týmech není tak vysoká. Znám to i z vlastní zkušenosti, protože jsem trénoval v lize týmy, které na tom byly kvalitou hráčského materiálu podobně.

Remíza Brna s Teplicemi není tak velkým propadákem, protože Teplice mají ve svém týmu několik rychlých zahraničních hráčů, kteří jsou pro každého nebezpeční. I vzhledem k tomu, že domácí museli srovnávat vedení Teplic, tak konečnou remízu budou akceptovat

Určitě ji akceptovat nebudou v Jihlavě, která uhrála jen bezbrankovou remízu na domácím trávníku s Českými Budějovicemi. Chtělo by se mi vyslovit stejnou myšlenku, jako v případě Bohemians 1905, ale při vědomí, že prakticky stejné mužstvo Jihlavy po jarním nástupu trenéra Rady doma získávalo body a po výborných výkonech, tak v tom případě může být problém jinde. A vůbec si nemyslím, že v trenéru Radovi. Ten určitě chce po hráčích vše stejně, jako na jaře. Možná tam může být uspokojení hráčů, ale to nejvíce musí vědět v Jihlavě sami a hodně rychle zabodovat naplno, protože společně s Příbramí ještě nevyhráli a odstup obou týmů od ostatních se zvětšuje.

Stejně tak příbramští bodovali po bodu s favority v úvodu ročníku a v utkáních, kdy mají bodovat naplno to nezvládnou.

Následuje reprezentační přestávka, což je vždy prostor pro ty, kteří potřebují potrénovat a odstranit nedostatky, pro ty, kterým se daří, tak prostor pro udržení nastoupeného trendu. Jak se to komu podaří využít uvidíme v dalším 7. kole SL. Určitě se máme na co těšit.

Komentáře nejsou povoleny.