Dva české týmy v základních „evropských“ skupinách je opravdu paráda

Dnes je pátek, máme za sebou již los základních skupin Ligy mistrů a Evropské ligy, který nás mimořádně moc zajímal. A to proto, že v obou nejprestižnějších soutěžích má český fotbal svého zástupce.

Bylo jasné, že při losu už se nejde spoléhat na nějaký příznivý los, rozuměj lehčí soupeře. V této fázi už totiž lehcí soupeři neexistují. To tak jen někdy vypadá. Proto jsme si asi všichni přáli spíše soupeře atraktivní a to se splnilo.

 Vždyť Plzeň narazí na loňského vítěze Ligy mistrů Bayern Mnichov a jeden z nejbohatších klubů v Evropě Manchester City, které doplňuje ruský mistr CSKA Moskva. Pozor, vedle těch dvou vypadají Rusové jako lehký soupeř, jenže to je mistr ligy, která se pomalu řadí mezi ty TOP a dokazují to ruské týmy v evropských pohárech již několik sezón.

Velké příjemné překvapení Slovan Liberec se bude moci srovnat také se silnými soupeři. O španělské Seville není třeba diskutovat, portugalský Estoril vypadá snadno, ale dlouhodobě sleduji, že českým týmům více vyhovují italské, německé a další týmy, ale španělské, portugalské, turecké apod., jejichž hráči mají míč doslova přilepený u nohy ne. To potom běhají bez míče a to je deprimuje. Třetím soupeřem Liberce je zástupce německé Bundesligy Freiburg s „plzeňským“ Daridou v sestavě a to je opravdu pikantní tahák. Podle mého názoru se klidně může stát, že Freiburg skončí v této skupině poslední. Pokud si teď klepete na čelo, tak připomínám svůj dlouholetý postoj k Bundeslize. V žádném případě to není tak kvalitní soutěž, jak si mnozí myslí, s výjimkou Bayeru Mnichov a Dortmundu. To ostatní je průměr, za kterým třeba naše Plzeň v ničem nezaostává. Proto i v oslabení zatápěla před dvěma lety Schalke. Důkazem je také obrovský bodový náskok Bayeru v tabulce před Dortmundem a Dortmundu před těmi dalšími. Souhlasím, že Bundesliga je atraktivní, plné stadiony vytváří skvělou atmosféru, ale to není kvalita, která se často zaměňuje za atraktivitu. Tak uvidíme, co budu psát po skončení skupinové fáze.

V souvislosti s úspěchy Plzně a Liberce mě napadá, jak by to vypadalo, kdyby Sparta Praha nevypadla tak hloupě se švédským Hackänem a byla by třetím českým týmem ve skupinové fázi evropských pohárů. To by český pohárový koeficient naskakoval. Je to velká škoda, ale i tak si myslím, že se může brzy stát, že hned dva české týmy se budou moci zařadit do předkol Ligy mistrů a to by bylo opravdu skvělé. Před lety jsme to tak měli a pokud by se tento stav vrátil, byl by to také důkaz o tom, že český klubový fotbal není vůbec špatný, jak to občas vypadá při kritice určitých událostí, které se v něm dějí. Jenže když se podíváme na českou politiku, tak mi pořád fotbal vyjde daleko lépe a za tím si stojím. Držme všichni Viktorii Plzeň i Slovanu Liberec palce, protože kopou i za nás, kteří pracujeme v českém fotbalu i za všechny jeho příznivce, kterých je stále hodně.

 

 

 

 

Komentáře nejsou povoleny.