Hned několik „nej“ v 5. kole Gambrinus ligy

Pátým kolem naší nejvyšší fotbalové soutěže jsme uzavřeli 3. třetinu podzimní části a současně 1. šestinu celého ročníku. Proto je předčasné dělat jednoznačné závěry. Přesto je jisté, že dosavadní průběh patří k těm nejzajímavějším za poslední roky.

Než přejdu k tomu poslednímu 5. kolu, tak několik statistických postřehů. Návštěvníky fotbalových utkání asi nejvíce zajímají vstřelené branky. Vzpomínám si, že před několika lety jejich počet byl daleko nižší, než dnes a naše GL byla terčem velké kritiky, často neoprávněné. Pro všechny takto náročné fotbalové fanoušky jen připomenu, že v pěti kolech toho letošního ročníku padlo celkem 130 branek, což znamená v průměru 26 na jedno celé kolo a 3,25 na jedno utkání. A to je číslo srovnatelné s těmi nejproduktivnějšími ligami v Evropě.

Z dalších zajímavostí a statistik je zřejmé, jak je fotbal dopředu nepředvídatelným sportem, zkrátka nic není předem jasné. Např. ve 2. kole se podařilo hned v pěti utkáních týmům, které první obdržely branku celkový výsledek zvrátit a získat tři body, což se v současném fotbalu stává vyjímečně. Tady hned 5 krát v jednom kole. Např. na MS v roce 2010 se to stalo ze všech 63 utkání jen jednou Nizozemsku.

Hned za týden, ve 3. kole naopak všechna utkání vyhrály týmy, které skórovaly první. Proto v tomto kole žádné utkání neskončilo nerozhodně. V tom posledním 5. kole zase hned 5 utkání z 8-mi skončilo remízou. Určitě také nikdo nečekal, že po pěti kolech budou statistiky evidovat 6 utkání, která skončí výsledkem 4:0. To určitě není běžné. A pomalu se dostávám k ještě zajímavějším výsledkům, které se udály právě v posledním 5. kole.

Ano, jde o výsledky utkání Jablonec v. Znojmo 5:5 a Slávia v. Teplice 0:7. Začnu tím prvním. V posledním komentáři jsem se zmínil  o týmu Znojma, že vstřelil ve čtyřech utkáních pouze jednu branku, což je nejméně ze všech týmů GL. A jsme opět u nepředvídatelnosti fotbalu. Tento neproduktivní tým najednou vstřelí na hřišti Jablonce branek 5 a odveze si jeden veledůležitý bod. Z jejich pohledu je sice bod málo (stále jsou na posledním místě v tabulce), ale v tomto utkání je to hodně, protože obdržet 5 branek venku a neprohrát je opravdová rarita. Určitě si všichni, včetně obou trenérů Skuhravého a Kalvody, klademe otázku, kde je příčina. Z pohledu Jablonce jednoznačně v přístupu hráčů a nedisciplinovanosti v organizaci hry a podcenění soupeře. Z pohledu neutrálního diváka to byl jistě pěkný fotbal, ale ten jablonecký to asi viděl jinak. A určitě jinak to viděl trenér Jablonce Skuhravý. On dokonce z tohoto kolapsu vinil i sebe, což není až tak zcela správné. Určitě má jako trenér zodpovědnost, ale vina je na hráčích.

Jiným případem je podle mého názoru utkání Slávie s Teplicemi s výsledkem 0:7. Tady se zřejmě zcela naplno nejen nižší kvalita, ale i nevhodný charakter týmu, který po nepříznivém průběhu zápas odevzdal. Hráči přestali plnit úkoly směrem do defenzívy, lídr týmu Karol Kisel se nechal dokonce trapně vyloučit. Tady bych viděl i chybu trenéra v tom, že za stavu 0:3 hnal své hráče za vyrovnáním, místo toho, aby utkání důstojně dohrál a smířil se se ztrátou tří bodů. Zřejmě se tímto utkáním ukázalo i na jiné vnitřní problémy v klubu a na to, že trenér Petrouš nemá v kabině vše pod kontrolou a to je problém. Hráči potom mají pocit, že trenér jim nepředává správné pokyny a jeho autorita klesá a ve svém důsledku hráči nepříznivě se vyvíjející utkání odevzdají.

Oba tyto netradiční výsledky budou mít zřejmě i svoje vnitřní dohry. V případě Jablonce na „trase“ trenér a hráči (už ve čtvrtek hrají se španělským Betisem Sevilla). V případě Slávie to bude horší, protože to bude mít zřejmě i dopady na složení realizačního týmu. Uvidíme.

Dalším utkáním, které bude mít vnitroklubové dozvuky byla výhra Příbrami s Baníkem Ostrava 4:0. Jak jsem již zmínil, není tento výsledek v letošním ročníku GL ničím mimořádným. Pro Baník Ostrava ovšem ano, protože tímto výsledkem ztratil tři body již potřetí za sebou. A to už je na pováženou. Nevím, jak moc složitá je ekonomická situace na Bazalech, ale takové výsledky se asi ani v této situaci v Ostravě tolerovat nebudou. Vím, o čem mluvím. Ve své trenérské kariéře jsem trénoval ve čtyřech klubech, kde já i hráči jsme dlouhodobě nedostávali výplaty, ale takto odevzdat zápasy se mi nestalo. Trenčín, a Vítkovice se mi dokonce v této nelehké situaci podařilo zachránit v soutěži, Opavu už ne i díky odpočtu šesti bodů v tabulce za korupci před mým příchodem do klubu.

V tomto 5. kole se střetly dva české nejúspěšnější kluby současnosti Plzeň a Sparta. Pokud všichni fanoušci fotbalu očekávali mimořádné ofenzivní utkání kvalitních soupeřů, tak byli zklamaní. Já jsem zklamaný nebyl, protože jsem takový průběh utkání očekával a nebál jsem se to skoro jako jediný říci deníku Sport v anketě expertů. Nejsem totiž populista a vím, jak v takovém utkání trenéři uvažují. K tomu je třeba vnímat okolnosti a načasování termínu utkání. Sparta byla v situaci, kdy, po vyřazení z Evropské ligy, především nesměla prohrát, ale remízu by brala. Plzeň před klíčovým utkáním ve vyřazovací fázi Ligy mistrů nechtěla prohrát a narušit tak atmosféru před tímto utkáním. A to jí zaručovala i remíza. Přesně tak utkání vypadalo a skončilo.

Doporučit týmu Sparty k úspěchu v Plzni hrát aktivně, atraktivně a s vysunutým pressinkem je moc fajn. To je totiž dobrý recept proti jakémukoliv soupeři. Aktivní předsunutý pressink platí na každého, i na Barcelonu. Jenže to má jeden háček. Musíte jej umět hrát a musíte jej vydržet hrát co nejdéle. Zkrátka jedna věc je to v doporučení vyslovit a druhá zrealizovat. A to si dokáže vyhodnotit jen zkušený trenér, který při tom musí umět zvážit i kvality soupeře. Protože hrát předsunutý pressink špatně proti kvalitou srovnatelnému soupeři je fotbalová sebevražda. A to oba zkušení trenéři Vrba i Lavička vědí. Neví to trenéři populisté (nebo ví, ale bojí se to říci a to je ještě horší), novináři a experti z řad bývalých hráčů.

Určitě zajímavý průběh mělo utkání Bohemians v. Slovácko 1:1. Především tím, že Slovácko dohrávalo oslabeno o dva hráče, které jim vyloučil rozhodčí v 59. a v 75. minutě. S vypětím všech sil remízu 1:1 ubránilo. Hráči Bohemians nebyli dostatečně trpěliví, neroztáhli hru k postranním čárám a jen nakopávali míče do pokutového území Slovácka.

K tomu dodám jednu moji zkušenost. Jako trenér Jablonce jsem vedl svůj tým v utkání s Plzní (tenkrát trenér Cipro) v důležitém utkání o body. Ve 23. minutě jsme přišli o druhého vyloučeného hráče a prohrávali 0:1. Utkání skončilo 1:1 a já jej považuji, z pohledu koučinku, za nejsložitější a nejúspěšnější v mojí kariéře trenéra. Hrát v devíti lidech, prohrávat a nakonec neprohrát byl husarský kousek hráčů, ale také můj, protože jsem musel provést spoustu změn a úprav v rozestavení, složení týmu a způsobu hry, tak, aby alespoň jeden bod zůstal v Jablonci a to se povedlo. Hráči dřeli, stadion aplaudoval ve stoje a já jsem byl za měsíc odvolán i díky tomu, že nám scházely dva body z utkání s Plzní.

Překvapením určitě není, že  po 5. kole GL jsou na prvních dvou místech v tabulce Plzeň a Sparta, za nimi se „vydal“ Liberec výhrou 1:0 v Brně a vzpomínanou výhrou 7:0 na Slávii Teplice. Uvidíme, co se v zajímavé nejvyšší české fotbalové soutěži bude dít v 6. kole.

Komentáře nejsou povoleny.