Po 24. kole GL se dostal na program i tuhý boj o další pohárové příčky

V dosavadním průběhu jarní části GL jsem po každém kole nejvíce pozornosti věnoval dostihům Plzně a Sparty o titul mistra a závěru tabulky, kde se rozhoduje o sestupu do II. ligy. Přesto, že tyto oba póly tabulky se vyvíjí velmi dramaticky, tak tentokrát začnu soubojem o třetí místo, zaručující klubům účast v evropských pohárech. Při příznivé konstelaci se evropské poháry mohou týkat i týmu na čtvrtém místě tabulky po 30. kole.

Po podzimní části a ještě po 23. kole bylo zřejmé, že si to o tuto „pohárovou“ metu rozdají pouze Jablonec a Olomouc. Jenže jejich slabší formy v posledních kolech dokonale využily týmy Liberce, Mladé Boleslavi a Dukly Praha a dvojice se rozrostla na pětici a to slibuje opravdu napínavou podívanou. Konkrétně v posledních čtyřech kolech získal Jablonec jen 4 body, Olomouc dokonce jen 1, proti tomu Liberec maximum 12, Dukla Praha 10 a Mladá Boleslav 8 bodů. A všechno je jinak.
Pokud se budeme ptát, proč jsou v posledních kolech mezi těmito týmy tak velké bodové rozdíly, tak podle mého názoru Liberci se přes zimní období podařila velká obměna hráčského kádru. Navíc klíčovou postavou týmu je Radek Kováč. Znám jej velmi dobře z jeho působení v Olomouci, a proto vím o jeho nejen fotbalových kvalitách, ale i pozitivním vlivu na celý tým. Je to totiž hráč, který na hřišti nic nevypustí, svojí autoritou dosáhne toho, že si nic takového nedovolí ani jeho spoluhráči. Má zvláštní schopnost vytvořit kolem sebe soudržnou týmovou atmosféru, což je velká pomoc i pro trenéra Šilhavého. Na pozitivní atmosféře v kabině Liberce je to vidět a ta se přenese i na hřiště. A o tom to všechno je.
Mladé Boleslavi určitě prospělo angažování Davida Jarolíma , který je profíkem se vším, co k tomu patří a to také ovlivní kabinu pozitivně. Navíc je důležitým hráčem na hřišti, zahrává standardní situace a přes něj jde většina akcí.
Posledním týmem skupiny s pohárovými ambicemi je Dukla Praha. Pro někoho možná překvapivě. Pro mě tedy určitě ne. Tento klub pracuje totiž již několik sezón velmi koncepčně, bez výrazné pozornosti médií a do tohoto systému skvěle zapadají i oba trenéři, hlavní Luboš Kozel a jeho asistent Honza Suchopárek. Jsou to velmi pracovití a skromní trenéři a hlavně velmi kvalitní, což výsledky a způsob hry pražské Dukly potvrzují.
Samozřejmě nemůžu v hodnocení 24. kola GL vynechat bodové a vlastně i brankové dostihy Plzně a Sparty. Hned na začátku jara jsem v jednom z komentářů nevyloučil možnost, že oba kluby budou všechna svoje utkání, kromě toho vzájemného, vyhrávat. To se zatím naplňuje, i když někdy je čekání na rozhodující branku delší, než by bylo hráčům těchto týmů příjemné. I když se tváří, že si byli jisti, že to zvládnou. Takové utkání teď sehrála Sparta v Ostravě. Baník jen urputně bránil, vědom si rozdílu ve fotbalové kvalitě obou týmů a dlouho to vypadalo na překvapení. Jenže potom došlo k tomu, co dělá rozdíly mezi kluby. Trenér Sparty Lavička poslal na hřiště gólově hladového útočníka Kweukeho a ten nezklamal a vstřelil v 76. minutě vítěznou branku. Těsně před jejím vstřelením se chystal do hry další útočný trumf Sparty Bednář, ale z tohoto posílení útočné síly na několik minut sešlo, protože už nebylo třeba. Bednář potom přišel na hřiště až v nastaveném času jen jako taktické střídání. V tomto utkání se potvrdilo, že vyrovnanost širšího kádru hráčů, která je běžná u špičkových týmů v Evropě, funguje už i v naší GL, i když zatím jen u Sparty, jejíž rozpočet to umožní. A v tom je její velká výhoda.
Viktoria Plzeň získala povinné body na svém stadionu s Příbramí po výsledku 2:0, čímž navýšila svůj plusový mini rozdíl se Spartou o jednu branku. Za týden hraje v Jablonci a to bude pro situaci na čele tabulky důležité utkání.
Na konci tabulky GL došlo také k zajímavým výsledkům. Překvapením je určitě vítězství Českých Budějovic nad Jabloncem. Přiznám se, že i já jsem je považoval za prvního sestupujícího, ale je vidět, že zdání často klame. Pro České Budějovice byly příznivé i výsledky dalších ohrožených týmů. Jeden bod za remízu v Jihlavě získaly Teplice, naopak bez bodu zůstaly týmy Příbrami v Plzni, Slovácka na Slávii a Brna v Liberci. Ostrava a Hradec Králové dokonce po prohře  na domácím trávníku se Spartou a Duklou.
Na prvoligové stadiony tentokrát přišlo v průměru necelých 6 tisíc diváků na utkání a to je velmi slušná návštěvnost. Jsem přesvědčen, že s blížícím se závěrem soutěže se ještě zvýší. Potvrzuje to i pohled na atraktivní utkání příštího, 25. kola : Sparta-Jihlava a Jablonec-Plzeň o titul, Dukla-Olomouc a Mladá Boleslav-Liberec přímé souboje o „pohárové“ příčky a další přímé souboje o záchranu Slovácko-České Budějovice, Teplice-Hradec Králové a Brno-Ostrava. To poslední je navíc tradičním moravským derby. Program kola doplňuje utkání Příbram-Slávia, které je pikantní úplně něčím jiným. Trenérem Příbrami je totiž „sparťanský“ srdcař František Straka, před nedávnem fanoušky Slávie „nechtěný“ trenér týmu Slávie. I tam určitě nebude o vzruch nouze, i když i mimo hřiště.

Komentáře nejsou povoleny.