Už ve 20. kole Gambrinus ligy je cítit, že jde do tuhého

Neúplné 20. kolo GL potvrdilo, že tabulka se začíná dělit na čtveřici usilující o evropské poháry (Plzeň, Sparta, Olomouc a Jablonec), silný střed tabulky a opět čtveřici usilující o záchranu (Teplice, České Budějovice, Hradec Králové a Příbram).

V tříbodovém systému se sice může stát, že někdo z týmů může postoupit nebo spadnout do sousední skupiny, takže vlastně každému jde o hodně a je cítit, že začíná přituhovat.
Bylo vidět hodně nervozity na hřištích i v hledištích. Svědčí o tom v sedmi utkáních vysoký počet 33 žlutých karet, k tomu tři červené karty a tři pokutové kopy. Opravdovou raritou je fakt, že ani jeden pokutový kop neskončil brankou. Staly se kořistí pro brankáře a ve všech případech to stálo postižené týmy zbytečně body. Brněnský Švancara takto připravil spoluhráče o dva, Volešák ze Slovácka o jeden a útočník Dukly Pospěch možná o jeden. Možná proto, že jeho tým hrál již od 1. minuty oslabený o přísně vyloučeného obránce Vorla a pravděpodobně by k zisku bodu nevedla ani ta proměněná penalta.
Když už jsem se zmínil o vyloučení hráče Dukly, musím doplnit další dva „červené“ hráče. Vomáčku z Baníku v utkání v Olomouci a libereckého Sackeye v utkání na Slávii. Všechna tři vyloučení měla jeden společný důsledek. Všechny oslabené týmy zůstaly bez bodu, ovšem jen jeden se stal tak trochu raritou. Červenou kartu udělil rozhodčí Drábek stoperovi Dukly Vorlovi již ve 20.sekundě utkání. Tím byl překonán rekord samostatné české nejvyšší soutěže, který patřil Tomáši Řepkovi s 26-ti sekundami.
Libereckému týmu sice v oslabení Slávia nenechala žádný bod, ale liberečtí, respektive jejich hráč Jiří Štajner prožil přeci jenom příjemnou událost, i když body nepřinesla. Vstřelil totiž svoji branku s číslem 100, což jej automaticky opravňuje stát se členem prestižního Klubu ligových kanonýrů a zcela jistě dokáže svoji bilanci vylepšit.
Naopak se tentokrát střelecky nedařilo jinému kanonýrovi Milanu Barošovi. Před týdnem s Hradcem Králové vstřelil tři branky, ale v Olomouci neskóroval. Možná si už teď uvědomuje, že tolik prostoru, který mu poskytli stopeři Hradce Králové už zřejmě mít nebude. Pro Baník je však určitě velkou posilou, která mu pomůže se v lize zachránit.
K fotbalu patří i vhodná divácká kulisa. V tomto kole přišlo na sedm stadionů cca 38.300 diváků. Což dává průměr téměř 5.500 diváků. Potvrdilo se tak, že nízká teplota vzduchu diváka od návštěvy na fotbalové utkání neodradí, pokud očekává zajímavou podívanou. A to průměrnou návštěvu ještě snížila tradičně nízká návštěva těsně nad dva tisíce v Jablonci a Českých Budějovicích.
Druhý postřeh, který se týká diváků patří ke kritice Milana Baroše, že v mrazu rodiče nevezmou své děti na fotbal. Pravda je jiná. Rodiče se bojí jít na fotbal se svými dětmi proto, že se tam dějí věci pro ně nebezpečné. Povídat by o tom tentokrát mohli v Olomouci, kde po derby se Sigmou řádili chuligáni, kteří se vydávají za fanoušky Baníku Ostrava, jehož hráči, včetně Milana Baroše, jim po utkání šli poděkovat za podporu. 
Zapomenout nemůžu na premiéru nového trenéra Příbrami Františka Franze Straky na Slovácku. Trenér Straka se netajil důrazem na bojovné srdíčko a i s trochou štěstí se to jeho týmu podařilo. Uvidíme, jak se mu v novém angažmá bude dařit v dalších kolech.
Opravdovou raritou tohoto kola bylo odložení utkání Jihlavy s Mladou Boleslaví pro nezpůsobilý terén. Ten se stal nezpůsobilým díky trvalému sněžení a to zřejmě v celé republice. Pokud by se jiná utkání tohoto kola měla hrát také v pondělí, tak by jich bylo odložených určitě více. Odložit utkání ve fotbalu se občas stává, ale tak silné sněžení v polovině března je opravdovou raritou.
Gambrinus liga slibuje další dramatické zápletky. Předpokládám, že Plzeň i Sparta budou svá utkání vyhrávat (už nehrají Evropskou ligu), tak, jak se jim to podařilo v tomto 20. kole, ale příští kolo oba vyhrát nemohou. Plzeň totiž hraje v Praze se Spartou a to může být klíč k zisku mistrovského titulu. To bude ovšem až po reprezentační přestávce, kdy náš reprezentační tým hraje důležitá utkání s Dánskem a v Arménii. Potřeboval by získat šest bodů, tak doufejme, že naváže na výborné výkony v přípravných utkáních se Slováky v Olomouci a v Turecku. Všichni jim držme palce.
 

Komentáře nejsou povoleny.