Trpělivost klubů Gambrinus ligy jsem přecenil

V hodnocení 5.kola Gambrinus ligy jsem pozitivně hodnotil trpělivost vedení klubů, kterým nevyšel začátek soutěže, s trenéry svých týmů. Dnes, tj. den po skončení kola 6. je všechno jinak.

Trpělivost ztratilo vedení v Příbrami a odvolalo trenéra Vavrušku a dnes to stejné se stalo trenérovi Ciprovi v Českých Budějovicích. Abych byl ovšem spravedlivý, tak přesto, že to žádnému trenérovi nepřeji, tak v těchto případech se to dalo čekat. Příbram nevyhrála 12 soutěžních utkání a České Budějovice prohrály v pěti posledních utkáních za sebou. Z tohoto pohledu bylo moc zajímavé vzájemné utkání Příbram vers. Slovácko, tedy nových trenérů Marka a Habance. Habanec měl za sebou již vítězství v prvním utkání s Teplicemi, Markova to byla premiéra, která většinou skončí ziskem tří bodů. Jenže změna trenéra tentokrát úspěch nepřinesla, ale trenér Marko teď má dva týdny na přípravu týmu vzhledem k reprezentační přestávce před kvalifikací s Dánskem.
Zajímavostí 6.kola, která ovšem dnes už nepřekvapuje, je bilance hostujících týmů. Vyhrály 5 utkání, remízou skončilo jen jedno a pro domácí týmy zbyla jen vítězství dvě. Skóre hovoří pro hosty v poměru 7:15. A to hrály v domácím prostředí hned tři týmy, které nás letos reprezentovaly v evropských pohárech Liberec, Mladá Boleslav a Sparta. Je to další důkaz toho, že současný fotbal zvýhodňuje hru do otevřené obrany před snahou překonat obranný blok hostujícího týmu. To dokáže pouze Plzeň, ostatní, včetně Liberce a Sparty s tím mají problém. Zajímavých čísel, která tento trend potvrzují je několik. Např. 8 týmů Gambrinus ligy získalo venku více bodů, než doma a 8 jich vstřelilo venku více branek, než doma. Dále ze sedmi utkání, kdy vítěz vstřelil 4 a více branek, byly v pěti případech vítězem hostující týmy. Konkrétně Jablonec v Brně a Teplicích, Sparta na Slovácku, Liberec v Příbrami a včera Plzeň na Dukle, tedy všechno týmy, jejichž herní styl je založený na rychlém protiútoku. Doma to dokázala pouze Dukla s Teplicemi a Slávia s Brnem.
V této fotbalové „disciplíně“ je silná také Jihlava a potvrdila to plným bodovým ziskem v Mladé Boleslavi. Druhý nováček Brno po dvou debaklech s Jabloncem a na Slávii opět zabral a potvrdil, že se dokázal poučit a nepřipustit prodloužení série porážek.
V tomto kole mě dále zaujal vysoký počet fotbalistů, kteří vstřelili dvě branky. Seznam čítá pět položek (Ordoš, Bakoš, Tecl, Švancara a Čížek) a to je hodně. Švancara vstřelil v celé kariéře dokonce svoji první branku hlavou, což je opravdu rarita, jak sám přiznává. Výkony některých jmenovaných střelců jsem neměl možnost vidět, ale jednoho z nich ano. Tím je jablonecký Tomáš Čížek. Je to fotbalista, kterého jsem trénoval již v roce 2001 v Jablonci. I proto mě zaujal výkonem v utkání v Teplicích i týden před tím, když nastoupil ve druhém poločasu utkání se Spartou, kdy dokázal rozhýbat své mužstvo a vyvolat tak drtivý tlak svého týmu na branku Sparty. Tomáš je totiž velice fotbalový, ale navíc velmi pohyblivý, rychlý a pracovitý. Dnes navíc již velmi zkušený po dlouholetém působení v Rusku a to je výborná škola.
Poslední poznámku mám k našim zástupcům v Evropské lize. Byl jsem zvědavý, jak zregenerují po čtvrtečních bitvách. Nejtěžší to měl určitě Liberec, který musel z Ukrajiny cestovat domů, což není ideální regenerace před nedělním utkáním se Slávii. Na hřišti to bylo vidět. Podle médií se trápila i Sparta, ale utkání s Hradcem Králové zvládla. Takovým tím tradičním sparťanským způsobem z minulosti. Vyhrála utrápeně 1:0, ale co je pro ni v této chvíli důležité, že vyhrála a získala tři body. Po těžkém utkání s nizozemským Feyenoordem to bylo důležité.  
Určitě lepší dojem jsem měl ze hry Plzně na Dukle. Utkání zvládla skvěle nejen výsledkem 4:1, ale i suverénním výkonem. Navíc se jí probouzí kanonýr Bakoš. Dukla, která se snaží o podobný fotbal, jaký předvádí Plzeň, poznala, že má ještě hodně co zlepšovat. Jedna drobnost mě zaujala. Plzeň byla připravena na riskantní rozehrávky brankáře Dukly Rady a při třetí brance se dočkala. Už v předchozích utkáních Dukly mě totiž napadlo, že jednou na to její brankář Rada doplatí. Naštěstí ta chyba nerozhodla o konečném vítězi, ale určitě to bude pro něj varováním.
Teď si chvíli od Gambrinus ligy odpočineme, na pořadu je světová kvalifikace v Dánsku a přípravné utkání (doufám, že ne přátelské, jako v loni v Norsku) s Finskem. Já se už těším na šlágr 7.kola Gambrinus ligy mezi Viktorií Plzeň a Spartou Praha, které se bude hrát v sobotu 15.září.

Komentáře nejsou povoleny.