Gambrinus liga se pomalu rozděluje

Při pohledu na tabulku Gambrinus ligy již po čtvrtém kole se potvrdilo, že pořadí týmů v první i druhé polovině, s drobnými výjimkami, odpovídá teoretickým předpokladům.

 Na čele jsou všichni čtyři účastníci evropských pohárů Sparta, Plzeň, Liberec a Mladá Boleslav, mezi ně se na druhé místo protlačil „předsedův“ Jablonec. První polovinu doplňují ambiciózní Dukla Praha a Olomouc. Jediným překvapením v první polovině tabulky je šesté místo nováčka z Brna.
Podobně lze hodnotit i druhou polovinu tabulky. Pořadí od jejího konce zní Slovácko, Příbram, Hradec Králové, České Budějovice Ostrava a Jihlava. Tedy nic, co by se nečekalo, snad jen Slávia je překvapivě až na 12. místě. Uvidíme, jak se vše bude „přesypávat“ v dalších kolech, protože v naší nejvyšší fotbalové soutěži může každý porazit každého.
O tom svědčí i výsledky obou nováčků, týmů Brna i Jihlavy, kteří v součtu svých utkání prohrály z osmi jen jednou. Stalo se to až nyní ve čtvrtém kole Brnu v utkání na vlastním stadionu s Jabloncem 1:4. Brněnští totiž ze sedmi získaných bodů šest přivezli ze hřišť soupeřů a doma získali jen zbývající jeden bod. I v tomto případě se potvrzuje, že v dnešním fotbalu se mnoha týmům hraje lépe venku, kde domácí tým je nucen útočit a tím se vytvářejí okénka v jeho obranném postavení, která se dají využít k rychlému protiútoku.
Podobně se v lize prezentuje i druhý nováček Jihlava. Zatím sehrál tři utkání na hřištích soupeřů a na domácím stadionu jen s výbornou Plzní. Ve všech utkáních tak jihlavští mohli hrát z obranného bloku a na rychlý protiútok, což se jim skvěle dařilo. Na tento způsob hry mají i typologicky dobře složené mužstvo. Platilo to i o domácím utkání s Plzní. K jejich škodě nedotáhli svá vedení ve všech utkáních do vítězného konce, dvakrát dokonce obdrželi vyrovnávací branku v nastaveném času. Kladu si proto otázku, jak se jim bude dařit v jiných domácích utkáních, kdy budou muset tvořit hru, pod tlakem vlastních diváků útočit a na rychlý protiútok bude hrát jejich soupeř. Za týden to bude Sigma Olomouc a nelze vyloučit, že se Jihlavě stane to, co o tomto víkendu Brnu.
Podobné problémy s hrou do zataženého soupeřova obranného bloku mají prakticky všechna česká mužstva (kromě Plzně), včetně reprezentace. Ukázalo se to i v posledním utkání reprezentace na Ukrajině. Naši chtěli v prvních minutách kombinovat přes střední pásmo, Ukrajinci si na ně počkali, odebrali míč a do páté minuty měli dvě velké šance po rychlém protiútoku. Proto od té chvíle brankář Čech všechny naše akce zahajoval výkopem na soupeřovu polovinu. I v tomto bylo vidět poučení z prvního utkání na EURO 2012 s Ruskem, kdy tvrdohlavě tvořili hru a Rusové nás trestali rychlým protiútokem po našich častých ztrátách míčů ve středním pásmu..
Těchto příkladů lze uvést z naší Gambrinus ligy spoustu. Je to problém např. Sparty, která se doma trápí, je kritizovaná, že nakopává míče dopředu, potom jede na Slovácko, kde jejich soupeř musí útočit a Sparta vyhraje lehce 1:4. Liberec má také na domácím stadionu větší problémy vyhrát, než na hřištích soupeřů. Na nich byl daleko úspěšnější i v loňské mistrovské sezóně. Česká Gambrinus liga je totiž takticky velmi vyspělá, ale individuální kvality hráčů tomu neodpovídají. Proto trenéři často sází na hru s rychlým protiútokem po zisku míče a hodně bodů v ní získávají hostující týmy. To před několika lety neplatilo. Tenkrát byl domácí stadion často nedobytnou pevností.
Tento trend potvrdilo i čtvrté kolo Gambrinus ligy. Domácí týmy vyhrály dvě utkání, stejně tak i hostující, zbylá čtyři skončila remízou. Brankový poměr vyzněl dokonce pro hosty 10:12. Opakuji, že v dnešní době to není nic mimořádného.
V předchozím třetím kole jsem předpovídal, že po vítězstvích Brna v Plzni a Ostravy v Českých Budějovicích se v následujících utkáních v Brně a Ostravě zaplní domácí stadiony. To se potvrdilo, v Brně přišlo v současné době rekordních téměř sedm tisíc a v Ostravě dokonce bezmála deset tisíc diváků. Jen je škoda, že oba moravské týmy svoje diváky zklamaly a prohrály. Snad je přijdou podpořit i příště. Vždyť fotbal se hraje především pro ně. Proto je škoda, že na Spartě se muselo hrát znovu bez diváků. Navíc bychom možná mohli zaznamenat rekordní návštěvnost na osmi prvoligových stadionech. Naopak mě docela překvapuje, že v Liberci, Mladé Boleslavi, Teplicích a Českých Budějovicích chodí poměrně málo lidí na fotbal. Kromě Teplic jsou to i extraligová hokejová města a bylo by skvělé, kdyby se jim ve všech podařilo hokej odsunout v zájmu veřejnosti na druhé místo, jako se to podařilo i v Plzni. Tam byl dlouhá léta hokej na prvním místě a teď jej vystřídal fotbal. Z hlediska návštěv na prvoligový fotbal je hladovější Morava, kde ve všech zúčastněných městech (Ostrava, Brno, Olomouc, Uherské Hradiště a Jihlava) je větší zájem o Gambrinus ligu, než v Čechách.

Komentáře nejsou povoleny.