Ani druhé kolo Gambrinus ligy nezklamalo

Určitě teď přemýšlíte, co všechno mám na mysli při konstatování, že „ani druhé kolo Gambrinus ligy nezklamalo. Kromě tradičních chyb rozhodčích mě zaujala jedna pro současný fotbal mimořádná statistika.

V současném fotbalu se totiž stírají výkonnostní rozdíly mezi jednotlivými týmy. Většina soupeřů je velmi dobře takticky připravená a není jednoduché pro favorita utkání vyhrát. Proto se také stále více zvyšuje význam prvního vstřeleného gólu. Zkrátka otočit nepříznivě se vyvíjející skóre utkání je čím dál větší problém a platí to pro jakákoliv mužstva a pro jakékoliv soutěže. Například na posledním mistrovství světa v roce 2010 ze všech 63 utkání se podařilo otočit skóre pouze v jednom utkání. Ve druhém kole Gambrinus ligy se v sedmi, z celkových osmi utkání, neradoval z vítězství tým, který skóroval první. Z tohoto počtu hned tři týmy dokázaly vyhrát (Sparta s Příbramí, Liberec s Duklou Praha a Mladá Boleslav s Českými Budějovicemi). Posledně jmenovaná Mladá Boleslav dokonce dokázala vyhrát 3:2, i když v průběhu utkání prohrávala o dvě branky 0:2. Zbylé čtyři týmy dokázaly skóre alespoň vyrovnat (Plzeň v Jihlavě, Ostrava se Slávií, Brno s Teplicemi a Hradec Králové s Jabloncem). Posledně jmenovaný Hradec Králové srovnal dokonce ztrátu dvou branek z 0:2 na 2:2. To všechno jsou zcela nezvyklá fakta, což jenom potvrzuje, že nás letos čeká opravdu zajímavá a napínavá Gambrinus liga a pro trenéry a především fotbalisty je to signál, že vždy se vyplatí hrát až do konce. I proto se budou mít diváci na co dívat a budou chodit v co nejvyšším počtu.
Pokud jde o počet diváků, tak ten jenom potvrzuje, že jejich zájem o tuto soutěž se zvyšuje a dokonce jsme zaznamenali i vyprodané stadiony (v Jihlavě a v Plzni), což v našich končinách opravdu není zvykem. Vyšší zájem se dá očekávat po změně majitele v Ostravě, po návratu do nejvyšší soutěže v Brně, tradičně na Slovácku a v Olomouci. Mezi tahouny diváckého zájmu patří Sparta, ale bohužel díky vlastním „fanouškům“ musí hrát dvakrát před prázdnými tribunami a to je škoda.
V hodnocení prvního kola jsem se kriticky zmínil i o rozhodčích. Nechci, aby to vypadalo, že jsem jejich permanentní kritik. Často se jich i zastávám a upřímně, nemají to lehké a já bych rozhodčího dělat nechtěl. Přesto mě některé výkony zarážejí a stále se to opakuje. V této chvíli mám na mysli rozhodčího v utkání Jihlava – Plzeň. Už od prvních minut byla na něm znát nervozita, já tomu říkám nepískal s „čistou hlavou“. Evidentně si v rozhodnutích nevěřil, proto také několikrát neponechal výhodu a zbytečně pískl a zastavil tak slibně se rozvíjející protiútok na obou stranách. Rozhodčí, který si věří a má „čistou“ hlavu zbytečně nepíská a přispívá i k plynulosti hry. Přesně takto rozhodovala současná šéfka rozhodčích slečna Damková, kterou já považuji svého času za nejlepšího českého rozhodčího. Proto jsem přesvědčen, že tyto i jiné nedostatky v práci rozhodčích náležitě „ocení“. Jak jsem si v dnešním tisku přečetl, tak chyby z prvního kola již „ocenila“, z toho druhého zatím jen hlavního a pomezního rozhodčího ze zmíněného utkání v Jihlavě.
Na závěr ještě krátce k pomeznímu rozhodčímu z inkriminovaného utkání v Jihlavě. Plzeň vstřelila branku z jasného ofsajdu, což bylo evidentní jak ze záznamu televize, tak i v reálném pohledu. Skórujícího plzeňského hráče Koláře, stojícího v ofsajdovém postavení, měl před sebou jako „na dlani“, nikdo mu nebránil ve výhledu, přesto zůstal praporek dole. To nechápu a zřejmě nejen já. Jedno vysvětlení bych měl. Buď to neumí a pak nemá v lize co dělat nebo to byl úmysl a v tom případě tam již  dávno neměl co dělat. Chybu sice může udělat každý, ale takovou ne.
Poslední poznámka k druhému kolu Gambrinus ligy se týká množství zraněných klíčových hráčů především v týmech reprezentujících český fotbal v evropských pohárech. Možná je to jen náhoda nebo smůla, možná je v tom něco jiného a určitě by stálo za to podrobněji se tímto problémem zabývat s cílem, najít pravou příčinu, pokud existuje.
V tomto týdnu se budou hrát odvetná utkání předkola evropských pohárů. Do nich zasáhne celá čtveřice našich zástupců. Určitě bychom si přáli, aby v dalším předkole figurovali všichni čtyři. Nejblíže k tomu má po výhrách u svých soupeřů Sparta a Plzeň, boj o postup čeká Liberec s Kluží a malou šanci dávám Mladé Boleslavi s nizozemským Enschede. Liberecké by mohl, při absenci Štajnera, Nezmara a Bosančiče, povzbudit výborný druhý poločas a obrat v utkání s |Duklou. Jeho hra se mi moc líbila, hlavně mladý Morozenko, náhrada za Štajnera a pravý obránce Ljulka. Liberečtí postupně zabudovávají několik zahraničních hráčů a mně se zdá, že se postupně adaptují na styl Liberce a na naši Gambrinus ligu. Proto věřím v postup i v případě Liberce.

Komentáře nejsou povoleny.