Další argumenty pro Láďu Vízka

  Před několika týdny jsem se v jednom z komentářů na svých webových stránkách (http://fotbal.palicak.cz) zabýval problematikou utkání v tzv. „anglických“ týdnech a konfrontoval jsem svoje zkušenosti a názory s názory bývalého fotbalového reprezentanta Ládi Vízka.

 Hecovali jsme se na toto téma v zákulisí TV Prima, kam jsme byli oba zváni spolukomentovat anglickou Premiér League. Samozřejmě jsme se neshodli, protože já to zažil jako trenér, ale on ne. Při sledování včerejšího semifinálového utkání Ligy mistrů mezi Bayernem Mnichov a Realem Madrid mě napadlo se k tomuto tématu vrátit ještě jednou, i když si nemyslím, že Vláďa moje stránky čte. Vzhledem k tomu, že čtenářů mám stále více, tak mu to třeba někdo z nich sdělí.
Průběh utkání jsem okomentoval pro deník Sport, proto jsem jej sledoval pečlivěji, než jindy a dobře si také prostudoval nejen včerejší sestavy obou soupeřů, ale i sestavy z víkendových utkání ve španělské Primera Division a v německé Bundeslize. Tenkrát, před několika týdny jsem tvrdil, že stejně, jako trenéři v Česku, řeší tyhle situace i trenéři špičkových klubů, a že i já jsem někdy použil po utkání konstatování (ne výmluvu), že jsme např. absolvovali náročné utkání uprostřed týdne atd. Ovšem jen v případě, že víkendový soupeř tuto zátěž neměl. Jenže včera ji oba soupeři, Real i Bayern, měli stejnou, proto v tomto případě by tahle věta byla naprosto nevhodná. Je proto také samozřejmé, že při pohledu na sestavu obou soupeřů v sobotních ligových utkáních je evidentní, že oba trenéři při jejím určení současně mysleli na úterní vzájemné utkání v Lize mistrů. Tedy úplně stejně, jako my trenéři u nás, jen mají k tomu více možností. Kromě maximální regenerace a výživy, kterou odbourávají únavu, tak i široké kádry kvalitních fotbalistů.
Přesto jsem tam i mezi nimi rozdíly našel a troufám si tvrdit, že i ty měly podíl na konečném výsledku, kdy Bayern, možná překvapivě, Real porazil. Podle mě měl větší odhodlání a v závěru utkání i více sil. Nebudu popisovat průběh utkání, ten jsme všichni viděli. Jen se pokusím přijít na to, proč Bayern Mnichov vypadal na hřišti odhodlaněji, týmověji a kondičně lépe připravený.
Trenér Mourinho a jeho svěřenci byli v tomto smyslu v daleko těžší situaci. V lize se „honí“ s Barcelonou o španělský titul, navíc je hned v sobotu čeká klíčové vzájemné utkání s tímto největším rivalem. Musel tedy on i jeho svěřenci před utkáním v Mnichově myslet i na tento šlágr a přemýšlet, jak tahle utkání skloubit tak, aby ve všech třech uspěli. Jinak by mohli nejen vypadnout z Ligy mistrů, ale ztratit ještě nedávno velký náskok v Primera Division.
Naopak trenér Bayernu Heynckes měl roli v tomto smyslu jednodušší. Jeho tým už prakticky nemá šanci na titul a může se soustředit jen na Ligu mistrů. Je to evidentní i v určení sestavy v sobotním bundesligovém utkání s Mainzem i ze způsobu střídání. Ze setavy s Realem kromě brankáře pouze stopeři Badstuber a Boateng, dále Schweinsteiner a Robben hráli celých 90 minut. Ostatní se prostřídali a vůbec do hry nezasáhli pravý obránce Lahm a pravý defenzívní záložník Gustavo. A víte proč právě tihle dva? Teď už totiž vím, jakou Bayern, podle německých médií, připravil na Ronalda past.
Nejen, že k němu okamžitě přistupovali a zdvojovali ho, ale hráče, v jejichž prostoru se předpokládalo, že se bude pohybovat, tak tyhle hráče pošetřili nejvíce a ono to vyšlo. Těmi hráči totiž byli právě Gustavo a Lahm. Ronaldo byl poloviční a usnadnil to hráčům Bayernu i tím, že hrál tentokrát na menším prostoru, než jsme zvyklí a Lahm s Gustavem ho skoro vymazali. Pouze jednou, v 53. minutě se podílel Ronaldo na rychlém protiútoku a přihrál Özilovi na jedinou branku svého týmu. Evidentně nebyl v pohodě, neskóroval ani ze dvou trestných kopů z ideálního prostoru, rozhodčí mu nepískal několik tzv. vymodlených faulů, tak mu nezbývalo nic jiného, než rozhazovat rukama. Ronaldo zkrátka vypadal nervózně, protože se neprosadil tak, jak je zvyklý. Určitě díky hráčům soupeře, ale možná také i z toho, že Realu, podle dnešního tisku, někdo vykradl kabinu a sebral i věci Ronalda. V takovém důležitém utkání totiž rozhoduje každá maličkost a jemu to na pohodě zcela jistě nepřidalo.
Shrnuto a podtrženo. Bayern Mnichov, pro mě překvapivě, vyhrál zaslouženě. Byl lépe fyzicky a mentálně připraven na toto důležité utkání. K tomu patří i fakt, že Real má v zásobě ještě odvetu v Madridu a ta teprve definitivně rozhodne. Včera ovšem tahal Real Madrid za kratší konec, na což nejsme moc zvyklí.

Komentáře nejsou povoleny.