Začátek hodně napověděl

  Konečně skončil tradiční zimní fotbalový půst. Začala jarní část evropských pohárů, stejně tak pokračuje i naše nejvyšší fotbalová soutěž Gambrinus liga. Postupně se připojí i další nižší soutěže a vrcholem bude EURO 2012 v Polsku a na Ukrajeně, které začíná 8.června.

O prvním utkání Evropské ligy mezi Plzní a Schalke 04 jsem již psal a jsem moc zvědavý na dnešní odvetu v Gelsenkirchenu. Šance našeho zástupce na postup vidím hodně reálně a nic na tom nemění ani absence důležitého hráče Pavla Horvátha. Podle mého názoru bude možná chybět jako zkušený harcovník a osobnost na hřišti, ale už méně jako hráč. Jeho pobyt na hřišti vlévá jeho spoluhráčům sebevědomí, kope standartní situace a má respekt i u rozhodčích, s kterými vhodně komunikuje. Tuto roli musí zkrátka převzít další hráči společně. Pokud bych měl hodnotit jen striktně fotbalové disciplíny, tak tam jej hráč typu Procházky zcela nahradí v pohybu, úspěšnosti vyhrávání osobních soubojů, včetně hlavičkových. Pokud místo Procházky nastoupí ve středu obrany Ševinský, tak ten již v Bělorusku v utkání s Borisovem výborně zaskočil za stopéra Čišovského. Zkrátka nevidím neúčast Horvátha jako tragickou, jak to vyznívá v médiích.
Pokud jde o Gambrinus ligu, tak se už v prvním jarním kole potvrdily ambice několika klubů na příčky, zaručující evropské poháry. Na tři místa kandidují Sparta, Liberec, Plzeň, Jablonec a Mladá Boleslav a všichni také vyhráli. Plzeň a Jablonec dokonce na hřišti soupeře. Tady to může být pěkná stíhačka, kterou budou provázet i nepřesnosti rozhodčích a stížnosti na jejich výkony. První oficiální stížnost přišla hned v tom prvním kole a to ze strany Teplic. Nechci být v tomto případě a ani v jiných arbitrem, jen připomenu známou pravdu, že fotbalová pravidla jsou tak variabilní, že minimálně 50% situací, především soubojů o míč, umožňuje rozhodčímu si vybrat zda pískne nebo nepískne faul a v obou případech má pravdu a své rozhodnutí si tedy obhájí. A pokud některý z aktérů vnímá, mám na mysli hráče, trenéry, funkcionáře i diváky, že rozhodčí taková rozhodnutí řeší ve prospěch jen jednoho z týmů, aniž by se mu to dalo vytknout jako chybné rozhodnutí, tak potom přijde stížnost. Laik to totiž nepozná, ale zkušený funkcionář nebo trenér ano. Těmi tepličtí jsou. No a potom komise rozhodčích utkání shlédne na videozáznamu a konstatuje, že rozhodčí neudělal žádnou zásadní chybu. Podle mě takovou chybu neudělal ani rozhodčí Matějek v Teplicích, ale…
Pokud jde o opačný konec tabulky, tak tam se bude zřejmě rozhodovat o sestupu se Žižkovem mezi Sigmou Olomouc, Baníkem Ostrava a Českými Budějovicemi. Z tohoto pohledu ztratil bodově Baník, protože prohrál a zbylí dva soupeři získali po bodu za vzájemnou remízu. Jenže realita je pro Baník poněkud příznivější, protože prohrál venku a v dalším kole hraje doma. Doma hrají i České Budějovice a po remíze v Olomouci mají šanci získat další body. Sigma, i přes získaný bod, ztratila, protože chtěla a měla na svém stadionu vyhrát. Přes územní převahu ve druhém poločasu se jí to nepodařilo a v utkání na Slovácku, kam teď zajíždí, se musí snažit bodovat.
Nic to ovšem nemění na faktu, že do konce Gambrinus ligy zbývá ještě 13 kol, stát se může ještě hodně věcí, ale, jak píšu v nadpisu, už první kolo napovědělo o možnostech jednotlivých týmů a já věřím, že nás čeká napínavá zápletka.

Komentáře nejsou povoleny.