Budou muset do Londýna

  Velkým šokem se pro všechny, kdo se zajímají o nejrozšířenější sport na světě, kterým je fotbal, stalo vyřazení dvou klubů z anglického Manchesteru ve skupinové fázi Ligy mistrů. Při hledání příčin tohoto nemilého překvapení, zejména pro všechny fanoušky, vedení i hráče United a City, je třeba vzpomenout, podle mého názoru, dvě hlavní.

První příčinou je fakt, že výkonnost mužstev se obecně vyrovnává. Dnes už mají všechna mužstva na této úrovni propracovanou organizaci hry, mají ve svých týmech spoustu kvalitních fotbalistů a není lehké kohokoliv z nich porazit.
Druhou příčinou je určité podcenění „pouze“ skupinové fáze Ligy mistrů, zřejmě pod dojmem možnosti napravení jednoho nepovedeného utkání hned v tom následujícím. Svědčí o tom i informace, že trenéři obou jmenovaných mužstev, při určování sestavy na jednotlivá utkání, upřednostňovali mistrovská utkání Premier League před Ligou mistrů, kde nastupovali hráči z lavičky. Výsledkem je, že jejich fanoušci, pokud budou chtít na jaře sledovat z tribuny utkání Ligy mistrů, budou muset cestovat do Londýna. Tamní týmy Arsenal a Chelsea do vyřazovací fáze Ligy mistrů postoupila, i když Chelsea až díky vítězství v posledním kole se španělskou Valencií.
A právě i Valencia patří k několika překvapivým neúspěšným, jako Manchester United a Manchester City. Dále nepostoupilo např. Porto a Šachtar Doněck, oba nedávní vítězové Evropské ligy a Porto i Ligy mistrů. Podle přehledu postupujících klubů se dá usuzovat na určitý ústup z pozic španělské Primera Division, ze 4 týmů postoupily jen dva (Barcelona a Real Madrid), stejný poměr platí i u anglické Premier League. Z francouzské ligy vypadl ze 3 jeden, stejně tak z německé Bundesligy. Shodou okolností oba mistři Lille a Dortmund.
Naopak 100% úspěšné byly týmy z Itálie (AC a Inter Milán, Neapol) a z Ruska (Petrohrad a CSKA Moskva), což již dnes nelze považovat za překvapení. Ovšem překvapením určitě je postup kyperského APOEL Nikósie (i když skoro celý tým tvoří cizinci) a švýcarské Basileje, která vyřadila právě Manchester United.
Přesto, že mezi postupujícímy kluby do vyřazovací fáze Ligy mistrů nefiguruje náš zástupce Viktoria Plzeň, tak nemůžu nevzpomenout její velmi dobré premiérové vystoupení v této nejprestižnější evropské klubové soutěži. Postoupila z těžké skupiny, s fotbalovými giganty FC Barcelonou a AC Milán, ze třetího místa do jarního pokračování Evropské ligy a navíc po výborných výkonech, a proto naprosto zaslouženě.

Komentáře nejsou povoleny.