Evropské poháry v souhrnu

V tomto týdnu byl završen fotbalový evropský kalendář posledním kolem v Evropské lize a mně nedá, abych se za oběma evropskými poháry, Ligou mistrů a Evropskou ligou, neohlédl z pohledu úspěšnosti jednotlivých zemí.

Když jsem to udělal, tak mi z toho vyšlo několik zajímavých zjištění. V několika předchozích ročnících těchto nejvyšších klubových evropských soutěží kralovala jednoznačně anglická Premier League a španělská Primera Division. Letos se ukázalo, že jejich převaha už není tak veliká. Evidentní je to zejména u týmů Premier League (záměrně nepíšu anglických týmů, protože anglické je většinou jen jejich působiště). Z osmi účastníků se do vyřazovací fáze probojovali jen týmy tři! Doslova šokem byl nepostup obou týmů z Manchesteru v Lize mistrů a k nim se ještě přiřadily Tottenham, Fulham a Birmingham v Evropské lize. To jen potvrzuje názor, který mám dlouhodobě i já, že za dominující čtveřicí nebo pěticí Chelsea, Arsenal, Liverpool, Manchester United a v poslední době i Manchester City je velká výkonnostní propast a tím není kvalita nejvyšší soutěže v Anglii tak vysoká, jak se všeobecně míní.
Naopak se ukázalo, že existují národní nejvyšší fotbalové soutěže, které jsou u nás ještě stále podceňované. Mám tím na mysli především ligu ruskou. Z jejich čtyř týmů ve skupinové fázi evropských soutěží postoupily všechny. Také postoupilo všech pět italských týmů. Pro zajímavost uvádím přehled zemí, počet účastníků ve skupinové fázi  evropských pohárů / počet postupujících v Lize mistrů + v Evropské lize:
 Anglie          –  8 / 2+1
Španělsko     –  6 / 2+2
Francie         –  5 / 3+0
Německo      –  5 / 2+2
Itálie             –  5 / 3+2
Rusko           –  4 / 2+2
Portugalsko   – 4 / 1+2
Belgie           – 3 / 0+3
Nizozemsko  – 3 / 0+3
 Je moc fajn, že 100% úspěšnost měla i česká nejvyšší fotbalová soutěž Gambrinus liga. Já vím, přičinila se o to jen Viktoria Plzeň, ale to je podle mě úspěch nejen její, ale i naší Gambrinus ligy. Je to totiž další důkaz o tom, že naše nejvyšší fotbalová soutěž není svojí kvalitou tak špatná, jak se mnohdy prezentuje.

Komentáře nejsou povoleny.