Konečně nějaká pozitivní zpráva

Blíží se konec letního fotbalového období, který bývá často chudý na fotbalové události. Letos tomu tak bylo jen na domácích stadionech, protože na mezinárodní scéně proběhlo MS U17, ME U21, k tomu ještě probíhá velmi zajímavé Mistrovství Jižní Ameriky a nemůžu zapomenout i na MS v kopané žen v Německu. K tomu se ještě stala jedna opravdu nečekaná událost ve fotbalové politice. Mám na mysli odstoupení z funkce předsedy FAČR (na novou zkratku Fotbalové asociace České republiky si také musíme zvykat) Ivana Haška.

Nepříliš povedená vystoupení našich družstev v Dánsku a v Mexiku jsem už hodnotil v posledním komentáři, proto jen krátce. Všiml jsem si totiž ještě jedné věci. Ve srovnání s předchozími světovými turnaji ztrácí svoje pozice nejen Česko, ale i celá Evropa. Finalisty MS U17 byli totiž Uruquay a mistr světa Mexiko, ve finále MS žen se v neděli utkají USA a Japonsko. Podle mého názoru se i na tomto faktu ukazuje, že převahu získávají týmy, které disponují hráči s vynikající individuální technikou, kreativitou a dynamikou pohybu. K tomu mají mimoevropská mužstva lepší dispozice a zřejmě i metodiku. Taktickou disciplínu, která vede k výborné organizaci hry, což byla ještě nedávno přednost evropských mužstev, mají už dnes na vysoké úrovni i tahle mimoevropská mužstva. Tento trend je vidět i u družstev (nebo ženstev?) na MS žen.
Před několika dny přijel do Prahy se svým novým chlebodárcem z Al-Ahlí nedávno odstoupivší předseda FAČR Ivan Hašek, dnes trenér tohoto mužstva. O politice obecně se říká, že je špinavá a naši politici tuhle charakteristiku vehementně potvrzují. Fotbal dělám celý život, ale nikdy jsem nechtěl pracovat ve fotbalové politice a to proto, že bych se musel zařadit a přizpůsobit jejímu fungování. Raději se k tomu nebudu blíže vyjadřovat. Snad jen, že patřím k těm, kterým se způsob, jakým Ivan Hašek skončil, nelíbí a je to pro náš fotbal špatně.
Už to vypadá, že jsem zapomněl na název tohoto svého komentáře. Ne, nezapomněl. Období „prázdna“ v našem fotbalu totiž pomalu končí. Gambrinus liga začne za 2 týdny, postupně i další soutěže. Bohatým předkrmem se stávají předkola evropských pohárů, do kterých se již zapojily dva naše kluby a oba svá utkání vyhrály a dokonce oba na hřištích soupeřů. Mistrovská  Plzeň hladce 4:0 v arménském Jerevanu a Jablonec v Albánii s Flamurtari Vlora 2:0. Utkání jsem neviděl, ale podle komentářů obě mužstva svá utkání zvládla s jistotou, i když vyloženě slabá mužstva již dnes neexistují. To jsou tedy ta pozitiva a já doufám, že nejsou poslední, že přijdou další a další, protože je náš fotbal potřebuje. Brzy se totiž do evropských pohárů zapojí další kluby, Sparta Praha a Mladá Boleslav a tzv.třešničkou na dortu by mohl být postup našeho reprezentačního mužstva na EURO 2012 v Polsku a Ukrajině.
 
 

Komentáře nejsou povoleny.