Liga je konečně tady!

Konečně jsme se dočkali startu naší nejvyšší fotbalové soutěže – Gambrinus ligy. Naštěstí jsme po skončení mistrovství světa nemuseli dlouho čekat. Hned první kolo potvrdilo obecně platnou pravdu, kterou jsme mohli vidět i během světového šampionátu v Jižní Africe, a tou je všeobecná vyrovnanost soupeřů v soutěžích.

Při hodnocení kvality mužstev už neplatí jako dříve výše rozpočtu klubů. To by musela Sparta suverénně vyhrát naši ligu. Já říkám, naštěstí (!) nerozhoduje rozpočet, nýbrž mnoho dalších aspektů. Proto se chci krátce zmínit o tom, co je k vítězství ve fotbalu z pohledu trenéra nezbytné a proč v prvním kole většina favoritů neuspěla.

My trenéři připravujeme hráče kondičně, takticky a psychologicky. Nejjednodušší je kondiční příprava, a proto je u všech samozřejmá a takřka na stejné úrovni. Takticky jsou dnes dobře připraveni prakticky všichni na vysoké úrovni. Kromě individuální kvality hráčů tedy rozhoduje především psychika. V oblasti psychiky jsou obvykle největší rezervy, a proto je nejdůležitější a současně (dle mého názoru) také nejtěžší. Jak říkám, do hlavy hráčům nevidíme.

Trenéři Sparty a Teplic konstatovali po porážkách v Hradci Králové a na Slovácku, že hráči zaostávali za soupeřem v nasazení a entuziasmu. Jejich svěřenci měli pravděpodobně pocit, že soupeř je slabší než oni a utkání bude probíhat podle jejich představ. U Sparty na to měl určitě negativní vliv výborný výsledek v předkole Ligy mistrů v Lotyšsku. Podvědomě každý trochu slevil ze stoprocentního zaujetí a na hřišti to bylo vidět. V takovém případě se k mužstvu otočí zády i „paní Štěstěna“. Jsem přesvědčen, že pro obě mužstva to bylo brzké varování a v dalších utkáních si dají pozor, aby se takové selhání již neopakovalo, a potvrdí svou roli favorita.

Jiným případem je Slávia. Ligu zahajovala dle rozlosování venku (ale na svém stadionu) a absolutně nezvládla začátek utkání, kdy se hráči Bohemians dostali do vedení po rychlém protiútoku. V dnešním vyrovnaném fotbalu není jednoduché otáčet zápasy, což se Slávii nakonec nepodařilo i přes dlouhou přesilovku po vyloučení Rychlíka. To nebylo o špatném přístupu, ale o neschopnosti si poradit s dobře pracujícím obranným blokem soupeře. Remízu tedy způsobil zaspaný úvod utkání.

Další favorité (je jich letos poměrně hodně) získali po bodu. Plzeň s Olomoucí ve vzájemném utkání a Baník Ostrava v Příbrami. Tyhle výsledky se daly očekávat a určitě nejsou pro nikoho z nich propadákem (i když chtěli vyhrát).

Posledním z favoritů a zároveň jediným, který dokázal vyhrát a získat hned v začátku soutěže povinné 3 body, byl Jablonec. Jsem přesvědčen, že trenér Komňacký využil v přípravě na utkání zmiňované „minely“ favoritů, protože svoje utkání s Brnem hráli až jako poslední v pondělí. Přestože Jablonec neoslnil, tak utkání zvládl za 3 body a to je pro ně to hlavní.

Jsem zvědavý, jak se výše jmenovaná mužstva vyrovnají s důsledky svých výsledků během úvodních utkání v dalších kolech. A moc zajímavé bude už hned to druhé a na to se těším.

Komentáře nejsou povoleny.