Proč chybí v semifinále Ligy mistrů zástupce Premier League?

Ano, vypadnutí posledních zástupců (podle všech expertů) nejkvalitnější klubové soutěže na světě, anglické Premier League, už ve čtvrtfinále by na začátku letošní sezóny nečekal asi nikdo. V mém dalším zamyšlení bych chtěl odpovědět na otázku, zda je to opravdu tak velký šok. Také proto, že v loňském roce byly hned 3 kluby anglické Premier League účastníky semifinále.

Vzhledem k tomu, že jsem často zván spolukomentovat přímé přenosy z anglické Premier League na televizní stanici Prima Cool (a tedy sleduji tuto soutěž podrobněji), jsem přesvědčen o tom, že to není náhoda a že pro tento jev existuje naprosto logické vysvětlení. Tím je velký počet zraněných hráčů v klubech, které jsou ve špičce Premier League a zároveň jsou účastníky Ligy mistrů. Jedná se především o Manchester United, Chelsea, Arsenal a Liverpool. Seznam zraněných hráčů nebudu uvádět, protože by mi to zabralo hodně místa.

V minulosti se tyto kluby vyznačovaly možností pro jejich manažery tzv. „točit“ se sestavou v náročném programu účasti v Premier League, Ligovém poháru, FA Cupu a Lize mistrů a oni toho ve velké míře využívali. V letošním roce jsou v tomto směru velmi omezeni vzhledem k již zmiňovanému velkému počtu zraněných hráčů. To se zákonitě muselo odrazit ve vyšší únavě zdravých hráčů, a tím i v horších výsledcích. Projevuje se to nejen v Lize mistrů, ale i v domácí soutěži, kdy převaha tzv. „silné čtyřky“ není tak propastná jako v minulých sezónách a tlačí se na ně další soupeři (např. Manchester City, Aston Villa a Tottenham Hotspur), kteří v evropských pohárech už nestartují a mohou se soustředit na domácí ligovou soutěž. „Silná čtyřka“ občas nezvládne i utkání s mužstvy z druhé poloviny tabulky.

Při tomto konstatování je třeba si položit otázku, proč tomu tak je. Proč je ve špičkových klubech anglické Premier League tolik zdravotních problémů v hráčských kádrech? Proč je tomu tak i při naprosto skvělém zabezpečení nejen v oblasti medicíny, ale i v regeneraci, fyzioterapii apod. Na všechno mají tihle hráči tu nejlepší péči vynikajících odborníků a přesto to nestačí. Odpověď se nabízí sama. Příčinou je přetížení organismu hráčů, především svalů, šlach, úponů a někdy bohužel i kostí, jako například u hráče Arsenalu Ramseyho. Příčinou je doslova „nabitý“ termínový kalendář a v neposlední řadě neskutečně vražedné tempo utkání, včetně neuvěřitelného množství osobních soubojů fotbalistů, při kterých je lepší raději zavřít oči, protože hrozí opravdu vážnou zdravotní újmou pro jednoho z nich, často i pro oba účastníky souboje. Nemám na mysli záludnosti (těch je ostatně v Premier League minimum), nýbrž střety hráčů v rámci pravidel, která jsou v moderním fotbalu vstřícná k agresivitě a síle, od nichž často není daleko k brutalitě. Fotbal (jako celý současný sport) je především byznysem a na utkání, hraná v úžasném tempu se spoustou vyhrocených soubojů hráčů budou diváci velmi rádi chodit. A o to jde především.

Všichni se určitě těšíme na nadcházející Mistrovství světa v Jihoafrické republice, na kterém budou startovat nejlepší fotbalové reprezentační týmy z celého světa (bohužel to naše tam bude chybět). Bude probíhat jen několik týdnů po skončení ligových soutěží v Evropě. Je škoda, že na tomto velkém svátku fotbalu budou chybět někteří špičkoví hráči právě pro vážná zranění, která utrpěli v anglické Premier League či v jiných soutěžích. Stejně tomu bylo na každém šampionátu, ale podle mého názoru bude letos absencí mnohem více. Někteří se dají zdravotně do pořádku na poslední chvíli, protože přijít o start na největším turnaji ze všech nebudou chtít přijít. Zúčastní se jej však bez vrcholné formy. Hodně hráčů bude po náročné sezóně v klubech velmi unavených. Proto si od mistrovství neslibuji nějakou strhující podívanou, ale spíše taktické bitvy ve stylu „šetřit síly na další utkání“. Rád se budu mýlit.

Komentáře nejsou povoleny.