Premier League vs. Gambrinus liga (pokračování)

Možná to bude znít jako alibistický názor trenéra, ale roli rozhodčích považuji ve srovnání
Premier League a naší Gambrinus ligy (snad pro někoho překvapivě) za velmi důležitou. Nenarážím na chyby českých rozhodčích. Chyby dělají i rozhodčí v Anglii. Někdy dokonce tak závažné, že ovlivní výsledek utkání. Mně se ovšem jedná o celkové pojetí rozhodování.

V Premier League totiž rozhodčí rozhodují s větším citem pro hru, dokáží rozeznat situaci, kdy hráč tzv. „filmuje“, a hru nepřeruší. Tím je dosaženo větší plynulosti hry a ta se jeví jako daleko zajímavější a ve větším tempu. U nás rozhodčí pískají do píšťalky velmi často zbytečně, nemají cit pro ponechání výhody (písknou brzy), jsou vstřícní hráčům, kteří v tušení, že o míč přijdou, spadnou na zem.

To je také jeden z důvodů (dalo by se říci nepřímých), že u nás padá méně branek než v jiných soutěžích. Všichni přece víme, že branky padají po rychlých akcích po zisku míče do nezformované obrany. Jestliže však rozhodčí zbytečně přeruší hru, soupeř se v klidu zase zatáhne do obranného postavení a vstřelit branku je složitější. Navíc se tím také ztrácí tempo hry tzv. „nahoru dolů“, což zvyšuje atraktivitu hry. V tomto směru jsou rozhodčím v Anglii dobrými pomocníky i diváci, kteří zpravidla „filmující“ nebo „simulující“ hráče okamžitě hlasitě odsoudí.

U nás se také velmi často „jako“ ošetřuje. Fotbalisté jsou zvyklí ztrátu míče „zdůvodňovat“ faulem soupeře a často proto zůstanou bezdůvodně ležet, soupeř míč zakopne, chvíli se nehraje, potom se míč vrací a čas běží. Pokud se stane, že v Premier League zůstane fotbalista ležet zraněný na zemi, tak mu opravdu něco je a často musí být vystřídán, jinak by si to nedovolil.

To všechno přispívá k tomu, že naše Gambrinus liga nemá takovou kvalitu, jako Premier League (zřejmě nejlepší klubová soutěž světa). Proto bychom na zlepšení a zatraktivnění našeho fotbalu měli zapracovat (my všichni zainteresovaní). Vedení ČMFS, majitelé a vedení klubů klubů, trenéři, hráči, rozhodčí i diváci. Jak jsem již naznačil, něco se dá zlepšit hned, něco je běh na dlouhou trať, ale pokoušet se o to musíme a všichni.

Pokud bych měl své zamyšlení na závěr shrnout, tak rozdíl v kvalitě Premier League a Gambrinus ligy je velký a projevuje se v mnoha aspektech: vybavení stadionů, návštěvnost (od níž se odvíjí atmosféra při zápasech), kvalita hry, kvalita hráčů a způsob rozhodování rozhodčích. Vyšší úroveň anglické Premier League je dána především vyšší ekonomickou silou klubů, mentalitou zúčastněných a kvalitním tréninkem. V těchto oblastech musíme všichni zapracovat, aby se rozdíl obou soutěží zmenšoval ve všech směrech. Jako trenér chci zdůraznit, že to platí i pro nás trenéry a náš tréninkový proces.

Komentáře nejsou povoleny.