20. kolem FORTUNA-LIGA navázala na podzimní zvyšující se úroveň soutěže

Ano, jsem o tom přesvědčen a navíc se zvyšuje její atraktivita, která láká na tribuny poměrně nadprůměrné návštěvy. V tomto kole, kdy počasí nepřeje fotbalu a platí to dlouhodobě, byla průměrná návštěva na stadionech 6 166 diváků a ti mohli vidět 27 branek, což je v průměru na 3,37 branek na utkání. Při prostudování výsledků zjistíme, že polovina týmů vstřelila 3 a více branek (Slávia 4).

Jenže to by ještě nebylo všechno, protože nadprůměrná byla i atraktivita a dramatičnost jednotlivých utkání, několikrát se stalo, že se o výsledku rozhodlo v nastaveném času, dokonce v posledních vteřinách utkání, navíc se zrodilo hned několik velkých překvapení, což pro mě znamená, že kvalita soutěže se zvyšuje nejen zásluhou nejsilnější trojky, ale průběžně celou soutěží. Pokud někdo chce znát konkrétní parametr, který tuto moji predikci potvrdí, tak to je účast našich tří klubů (Sparty, Slávie a Plzně) v jarní fázi evropských pohárů.

Jako bývalý trenér si dovedu představit pocity zmaru trenéra Jablonce Látala a Slovácka Svědíka po utkání, ve kterém doslova v posledních vteřinách utkání soupeř pražská Slávia a Pardubice jejich týmy obdržely rohodující branku. Ještě více to může mrzet trenéra Jablonce, který v Edenu podal velmi dobrý výkon a prohrát si nezasloužil.

Další zcela nečekané výsledky se zrodily v Českých Budějovicích, které jsou všeobecně odsuzovány k sestupu a jejich soupeř Baník Ostrava tam prohrál 3:0. Nevidím zcela do fungování Baníku Ostrava, ale mám pocit, že ambice všech funkcionářů podpořených náročnými fanoušky neodpovídají možnostem klubu od majitele a všech pod ním a tím myslím nejen hráčů. Příchodem Luďka Mikloška se nastartovala jedna důležitá etapa přerodu v moderní fungování, ale po nadějných očekáváních to vždycky vyšumí. Uvidíme, jak se situace v Ostravě bude vyvíjet dál, ale chtělo by to druhého Mikloška…

Moc mě zajímá, jak se bude vyvíjet situace v Mladé Boleslavi. Mířím tím k výměně trenéra Kuliče za Holoubka. Napsal jsem na toto téma samostatný komentář, kde vysvětluji hrubou chybu vedení Mladé Boleslavi angažováním trojice Kulič, Medynský a Hoftych. V každém případě už z vyjádření na tiskovce po utkání v Plzni je zřejmé, že trenér Holoubek je trenérem moderního střihu a celá trojice předchozí je totálně stará škola. Nejde jen o způsob hry, ale v jejich případě o způsob komunikace a nastavení náročných pravidel z pohledu atletičnosti, intenzity hry, rychlosti (nevím, proč nehrál Marek Matějovský a protože jsem ho již v jeho 20-ti letech trénoval v roce 2001 v Jablonci, kde jsem už tyto nároky vyžadoval a on je neměl, navíc tzv. předržoval míče, proto docházelo k jeho ztrátám a následovala jeho hádka s rozhodčím). Jsem moc rád, že český fotbal se posunul do dnešního stádia a progresívní trenéři už nejsou nálepkováni a okřikováni „nedělejte z hráčů atlety“…

Já vím, ani tento pohled na moderní fotbal nezaručí trenérovi potřebné výsledky a může to platit i o trenéru Mladé Boleslavi Holoubkovi, ale ta cesta je určitě správná a je dobře, že těch kritiků ubývá a výsledkem jsou tři týmy v jarní části Evropy… Proto budu se zájmem sledovat cestu trenéra Mladé Boleslavi a doufám, že to už pochopili i ve vedení Mladé Boleslavi…

První kolo po zimní přestávce a náročném tréninkovém období je tzv. neznámá, trenéři neví, jen si myslí, že ví, zda se „trefili“ do objemu a intenzity zátěže. Trenér Baníku Ostrava Hapal se evidentně netrefil, když řekl, že u všech míčů byli po prohře 0:3 v Českých Budějovicích jeho hráči později.

Případ Mladé Boleslavi jsem považoval pro český fotbal inspirativní a klíčový, proto jsem mu dal v tomto komentáři přednost před „silnou trojkou“, ta má prostor nyní.

Sparta vyhrála v Karviné 3:0, ale začátek utkání nebyl vůbec jednoduchý. Domácí hráči postupovali za sta stavu 0:0 2 krát od půlící čáry sami na brankáře, ale neproměnili. Následovalo akrobatické představení Krejčího, který skvělými „nůžkami“ vstřelil vedoucí branku Sparty a Sparta už utkání kontrolovala. I v této situaci se ukázalo sebevědomí a trpělivost hráčů Sparty s vírou ve výhru a ta se dostavila.

Viktoria Plzeň hrála s Mladou Boleslaví 1:1, když zaslouženou vyrovnávací branku Mladé Boleslavi vstřelil z penalty Ladra.

Pražská Slávia po nepřesvědčivém výkonu vyhrála s Jabloncem 4:3, když vítěznou branku vstřelil v posledních vteřinách nastavení o 7 minut.

V Teplicích se hrálo důležité utkání o body za záchranou tzv. o 6 bodů se Zlínem, které domácí pod zkušeným trenérem Frťaloi vyhráli 2:1.

Naopak zdánlivě v utkání „jen“ o střed tabulky porazil Liberec olomouckou Sigmu 2:0 a poslední utkání tohoto kola, opět zdánlivě o „nic“ se hrálo v Hradci Králové, kde přivítali Bohemians Praha. Toto utkání bylo velmi kvalitní, zaujali mě zejména výborné výkony některých jednotlivců. Domácí vedli 2:0, ale hosté z Prahy dokázali v poslední desetiminutovce vyrovnat na 2:2. Autorem obou branek :Klokanů: byl Shejbal.

Z výčtu utkání 20. kola je vidět, že i když terény po zimním období nebyly moc ideální, tak fotbal se s tím vyrovnal, navíc téměř všechna utkání byla napínavá až do poslední minuty a to se divákům líbí, horší je to u trenérů, ale to je fotbal, s tím musí trenéři počítat.

Komentáře nejsou povoleny.