21.kolo F:L potvrdilo dominanci silné trojky a urputnost v boji o záchranu

Komentář k 21. kolu FL a druhému jarnímu kolu začnu tradiční statistikou, ale k pravdivosti nadpisu tohoto komentáře se dostanu hned následně. V tomto kole tedy byla bilance zisku bodů domácích i hostujících týmů totožná, konkrétně po 11-ti bodech (3 výhry domácích, 2 remízy a 3 výhry hostujících týmů), brankový poměr je mírně ve prospěch hostujících týmů 11:13. Branek jsme tedy viděli celkově 24, což znamená přesně tři branky na utkání. Návštěvnost na stadionech i přes nevlídné počasí se nesnižuje, tentokrát průměr na utkání byl 5300 diváků. Jako pravidelně tentokrát bilanci „zachraňovala“ pražská Sparta, kam přišlo na utkání s Libercem téměř 17 tisíc fanoušků, naopak nejméně jich přišlo ostudných 1443 na tribuny v Jablonci a hned za ním na Andrův stadion v Olomouci jen 2683 diváků, což je pro mě naprosto nepochopitelné, protože v tomto klubu jsem pracoval 17 let, ale takový nezájem nepamatuji.

A nyní se dostávám k poznatkům z tohoto kola o dominanci silné trojky a urputném boji o záchranu, jak jsem poznamenal v nadpisu tohoto komentáře. Vycházím ze statistiky zisku bodů a výkonech týmů v prvních dvou kolech jarní části F:L, kdy hned několik týmů se prezentovalo rozdílnými výkony a zisky bodů, ale plný počet bodů, tedy 6 získaly jen týmy pražských „S“, tedy Sparta a Slávia. Do této statistiky týmů nezahrnuji dohrávaná utkání, která byla odložena z podzimní části. Pro sázkaře to byla dvě kola, ve kterých se nešlo moc orientovat. Například Baník Ostrava v tom prvním prohrál v Českých Budějovicích 0:3 a nyní vyhrál v Mladé Boleslavi, která v tom první hrála v Plzni 1:1 a výkon byl také nesrovnatelný. České Budějovice v tom prvním porazí Baník Ostrava 3:0, ale tentokrát prohrají v Jablonci 5:2 a tak bych mohl pokračovat. Svědčí to o tom, že po dlouhé zimní přestávce se forma hledá těžko a všichni se snaží ji najít, ale vždy se to nepodaří, příčinou jsou určitě i terény, které nejsou na všech stadionech ve stejném stavu a někomu ten kvalitní v prvním kole vyhovoval lépe, než ten horší ve druhém jarním kole.

V tomto kontextu hraje roli i kvalita soupeřů, například tým Karviné nezískal žádný bod, ale soupeři pro ně byly týmy Slávie a Sparty, navíc na vlastním stadionu v Karviné, což celkem zisk -6 bodů. Zajímavostí je, že oba výsledky 0:3 vypadají jako z volejbalu nebo tenisu, stejným výsledkem Karviná prohrála i v dohrávce s Pardubicemi.

Pardubičtí svěřenci trenéra Kováče i v tomto kole potvrzovali dobrou formu a posun v naplňování představy o způsobu hry, kterou po nich vyžaduje trenér Kováč. Ve dvou utkáních + dohrávce z podzimu získali 7 bodů.

Zajímavé výsledky má za sebou i Jablonec, který před týdnem nešťastně prohrál po výborném výkonu na Slávii snad v poslední vteřině 3:4 a tentokrát vyprovodil ze svého stadionu tým Českých Budějovic s potupnou prohrou 5:2. Škoda, že tuto kanonádu sledovalo jen necelých 1500 diváků.

Se sestupem či baráží se nechce smířit ani Zlín, který tentokrát porazil v tradičním derby Slovácko 2:1, když musel otáčet z nepříznivého skóre 0:1. Týmu Slovácka se po prohře v prvním kole na domácím stadionu s Pardubicemi nepodařil začátek jarní části. Tentokrát ovšem pardubičtí tuto výhru nepotvrdili, když se na svém stadionu rozdělili o body s Teplicemi v utkání, které se hrálo tzv. o šest bodů.

Nevydařený začátek soutěže v novém roce zaznamenala olomoucká Sigma, která po prohře v Liberci tentokrát hrála na svém stadionu bez branek s Hradcem Králové. Hrstka diváků nejen, že neviděla žádnou branku, ale podle médií i ohlasů diváků nestál za moc ani fotbal.

Silnou trojku jsem si nechal tentokrát na závěr. Pražská Sparta porazila na svém stadionu Liberec 2:1, když po čtvrteční prohře v Istanbulu si trenér Priske mohl dovolit vyměnit 8 hráčů v základní sestavě díky široké kvalitě kádru hráčů. Kromě brankáře Vindahla hráli jen Krejčí a Birmančevič, kteří hráli i v Turecku, ale nemohou hrát v odvetě hned tento čtvrtek v Praze pro žluté karty. Liberec se prezentoval solidním výkonem a v závěru musela Sparta svoje těsné vedení ubojovat.

Pražská Slávia po šťastné výhře v prvním jarním utkání s Jabloncem tentokrát vyhrála v Karviné 3:0 naprosto jasně a bez komplikací.

Viktoria Plzeň nezaváhala na Bohemians a po rychlých dvou gólech bez problémů dovedla utkání ke kontrolované výhře s výsledkem 2:0. Tady se musím zastavit u dvou hráčů, shodou okolností střelců branek v tomto utkání, tím první je mladý odchovanec Plzně Šulc, který i v tomto utkání potvrdil, jak za několik posledních sezón fotbalově vyrostl, protože jsem jej ještě nedávno považoval za talentovaného, ale nevýrazného fotbalistu s dorosteneckými herními i silovými parametry, ale on i díky hostování v jiných ligových klubech se vypracoval v komplexního fotbalistu. Určitě mu pomohla také změna ve vedení klubu včetně postu trenéra. Předchozí vedení i trenér těmto hráčům odchovancům moc nefandilo…Tím druhým hráčem je odchovanec olomoucké Sigmy Chorý. Oba jsou adepty na nominaci na letošní EURO, i když každý je zcela jiný typ fotbalisty. Šulc pohyblivý, pracovitý a dnes už i efektivní fotbalista, Chorý robustní, silový typ nepříjemný pro soupeře. Na evropskou úroveň mu sice jeho typologie nevyhovuje, ale nahrazuje to bojovností.

A nyní jsem se dostal ke statistice, která mě dovedla ke konstatování, které je zmíněno v nadpisu tohoto komentáře. Krátce vysvětlím kvalitou, kterou dokresluje zisk bodů sice zatím jen ve dvou jarních kolech, jsou od ostatních odpoutáni Sparta a Slávia se ziskem 6 bodů, za nimi jsou se ziskem 4 bodů třetí ze silné trojky Plzeň a bojovníci o záchranu Pardubice a Teplice. Se třemi body Ostrava a Liberec a zachraňující se Zlín, Jablonec a České Budějovice. Pouze 1 bod získaly týmy Bohemians, Olomouc a Mladá Boleslav, tedy kluby ze středu tabulky a bez bodu ze dvou jarních kol je Karviná, ale jak jsem poznamenal i díky těžkému vylosování, a Slovácko.

Ještě krátce se vrátím k Mladé Boleslavi, kde jsem chválil změnu trenéra a nástup trenéra Holoubka, což by v kontextu se ziskem pouze 1 bodu nemělo logiku. Já si přesto stojím za tím, že trenér Holoubek je progresívní trenér, který svým nastavením přesně pasuje do nastavení klubu, jakým je dle rozhovoru s generálním manažerem Trundou klub z Mladé Boleslavi. Ano, souhlasím s tím, že v tomto kole jeho tým prohrál s Baníkem Ostrava zaslouženě, ale přednosti, které trenér Holoubek má a které současný fotbal nejen na hřišti, ale i v komunikaci se všemi kolem týmu jsou nezbytné se neprojeví hned, respektive nemusí se projevit hned v prvních dvou utkáních, jako v tomto případě. Zkrátka je to na hodnocení po několika utkáních nebo dokonce např. po několika měsících. Potom je možno, a platí to obecně ve fotbalu, práci trenéra hodnotit. Proto uvidíme později. Jsem opravdu hodně zvědavý, jak se bude situace na čele nejvyšší soutěže, ale i na jejím konci ve hře o sestup vyvíjet, protože bude jako každý rok přituhovat…

Komentáře nejsou povoleny.