Výsledky posledního 19. podzimního kola ovlivnila efektivita

I když se v naší nejvyšší fotbalové soutěži rozdělují tři body za výhru, při remíze jen dva, tak výsledky toho posledního podzimního jsou velmi důležité, protože ten pozitivní a naopak hlavně ten negativní výsledek zůstává dlouho v hlavách hráčů, trenérů, funkcionářů i fanoušků a není bezprostřední možnost nápravy, jako během řádné mistrovské soutěže. Roli můžou hrát, i když by neměly, ale do hlav hráčů není vidět, myšlenky na vánoční pohodu s rodinou nebo pobyt v teplejších krajinách. A o to je zejména pro trenéry týmů těžší hráče psychicky připravit, aby se koncentrovali na těch posledních 90 minut.

V tomto kontextu mají čisté svědomí všichni tři naši zástupci v evropských klubových pohárových soutěžích, tedy Sparta, Slávia i Plzeň, kteří i v tomto kole získali plný počet bodů, podobně jako v posledních dvou kolech v Evropě a přispěli tak k výraznému nárůstu českého koeficientu. Ale pojďme k naší FORTUNA:LIZE.

Ani jeden z těchto tří týmů to vůbec neměl lehké. Nebojím se napsat, že utkání pražské Slávie v Ostravě s místním Baníkem bylo ukázkou zvyšující se úrovně českého klubového fotbalu a to nejen dramatičností a kvalitou na hřišti, ale i celkovou atmosférou. Dvakrát během utkání se „otáčel“ výsledek, hostující Slávia se sice ujala vedení 0:1 parádní střelou Jurečky dokonce slabší levou nohou, ale za 3 minuty už to bylo 2:1 pro domácí Baník. Do šaten se šlo s remízou 2:2 a konečný výsledek 2:3 pro Slávii. Zřejmě klíčovým okamžikem pro výsledek bylo vyloučení ostravského útočníka Tanka za jeho nepochopitelnou reakci po faulu Douděry na něj 25 minut před koncem, přesto, že herně oslabení zvládli jeho spoluhráči velmi dobře, na první pohled by nikdo nepoznal, že tým Baníku má o jednoho hráče méně, ale prohru už odvrátit nedokázali. Pro ostravské fanoušky to bylo nepříjemné v tom, že podobně jako nedávno proti dalšímu českému favoritovi na mistrovský titul pražské Spartě si jejich tým prohrát nezasloužil, ale vždy rozhodovala vyšší efektivita a včera vyloučení.

Sparta získala tři body v utkání s Teplicemi přesto, že hrála prakticky celé utkání (přesně od 4. minuty) v oslabení a od 12 minuty musela k zisku tří bodů otáčet skóre. V této situaci byl sympatický i výkon a aktivní pojetí hry hráčů Teplic, kteří několik dalších šancí nevyužili a rozhodující branka Sparty padla až v úplném závěru utkání.

Viktoria Plzeň vyhrála v Olomouci se Sigmou 1:3, i když průběh utkání tomuto výsledku neodpovídal. Sigma byla herně lepší, ale opět jsme u té efektivity. Hráči Plzně potvrdili získané zkušenosti z utkání evropských soutěží a ze tří střel do prostoru branky vstřelili tři branky a to rozhodlo.

Zajímavé utkání z pohledu na tabulku, i když ta je neúplná proto nepřehledná vzhledem k dohrávkám kvůli neregulérním hracím plochám z posledních dvou kol, se hrálo v Mladé Boleslavi, kam přijelo Slovácko. Oba soupeři totiž mají ambice na umístění hned za vedoucí trojicí ve skupině o mistrovský titul a evropské poháry. Slovácko získalo zaslouženě tři body za výhru 1:0, ke které přispěl i hráč Slovácka Milan Petržela, který nastoupil v tomto utkání k utkání číslo 500 v nejvyšší soutěži, což je obdivuhodné, ale navíc on vůbec fotbalově, dynamikou a běžeckou rychlostí nepřipomíná fotbalistu ve věku 40 let. Slovácko i v tomto utkání potvrdilo výbornou formu a hlasitě se hlásí o třetí místo, které v této chvíli patří Plzni se stejným ziskem 35 bodů, ale tým Plzně má jedno utkání k dobru. Naopak tým Mladé Boleslavi po období úspěšných výsledků je z tohoto pohledu v krizi, z posledních pěti utkání získali svěřenci trenéra Kuliče jen jeden bod.

Poslední čtyři utkání tohoto kola patří k týmům z poslední šestičlenné skupiny tzv. o záchranu, proto je naprosto nečekané, že kromě Hradce Králové, který prohrál 4:0 ve Zlíně, všech pět zbývajících klubů nevyšlo v tomto kole bez bodového zisku a začnu právě tím utkáním ve Zlíně, který jednoznačně porazil Hradec Králové 4:0. A z dat o utkání, která já nemám k dispozici, ale v tisku jsem se dozvěděl, že domácí tým ze čtyř střel na branku vstřelil 4 góly a to je neuvěřitelné. Ano, je jasné, že po nástupu mladého trenéra Červenky, který správně udělal potřebný pořádek v týmu z hlediska defenzívy, která je základem k bodovým ziskům týmů, které nestřílí tolik branek a k těm Zlín jednoznačně patří, ale vstřelit 4 branky byl v kontextu s úvodem tohoto komentáře skvělým výsledkem. Mě zaujal střelec prvních dvou branek Filip Žák a to zejména proto, že na jeho případu uvedu konkrétní příklad na první dojem nepochopitelného kroku trenéra, který jsem s ním já udělal a dal mu před několika lety přednost před bývalým reprezentantem, zkrátka mě více zajímala mentalita a charakter hráče, zkrátka aktuální pozitivní přínos pro tým než „slavné“ jméno konkurenta.

V klubu, kde se už 13 let starám o mládež (1.HFK Olomouc) mě vedení dvakrát požádalo o pomoc při záchraně „A“ mužstva v MSFL. V obou případech se to podařilo, v tom druhém i díky tomu, že jsem po zjištění okolností a situace uvnitř hráčské kabiny a některými hráči jsem se rozhodl, že místo slavného reprezentanta budu potřebovat pracovitého a dravého útočníka, který k nám přišel na hostování z Hodonína, jmenoval se Filip Žák. Jeho podíl na výsledcích, které přispěly k záchraně v soutěži byl velký a to díky správné mentality a charakteru a také týmové soudržnosti. Proto mě nepřekvapilo, že se prosazuje v nejvyšší soutěži, před tím v Teplicích a nyní ve Zlíně a v tomto kole s Hradcem Králové, i když při té druhé brance se míč odrazil do branky nevědomky od jeho ramene, ale i tady platí, že štěstí se musí jít naproti a to on dělá a dnes už musím říci po kritice kroků Zlína v personální politice směrem k výběru hráčů i trenéra, že konečně při volbě trenéra nehrálo klíčovou roli jméno, ale rozumná reálná úvaha. Bronislav Červenka, jak jsem napsal hned po jeho nástupu, je výborná volba. Zná prostředí, rozumí současnému trendu fotbalu a hlavně má blízko k hráčům, což usnadňuje a zefektivňuje komunikaci s nimi a celým týmem a na hřišti je to vidět a v neposlední řadě i ve výsledcích.

Pardubice po čtyřech porážkách v řadě získaly důležité tři body za výhru 2:0 s Libercem. Důležité proto, že si dovedete snad představit co by se odehrávalo v hlavách všech v Pardubicích, kdyby toto utkání nezvládli, série se prodloužila na pět utkání, než ve srovnání s touto situací při zisku tří bodů. To je doslova před dlouhou ligovou přestávkou nejúčinnější lék na zisk sebevědomí a klid na práci.

To je i případ Českých Budějovic, které si po sympatickém výkonu zaslouženě odváží bod za výsledek 0:0 ze stadionu Bohemians. Tamní situaci v klubu komentovat nemůžu, nemám úplný přehled, ale stojím si za tím, a často jsem se k tomu vyjadřoval, že volba začínajících trenérů byla chybná. Současný fotbal je daleko složitější než kdysi a mám pocit z utkání s Bohemians, že už si to v Budějovicích uvědomují. Už volba osobnosti utkání v deníku Sport brankáře Bohemians signalizuje, že bod, který si hosté z „Ďolíčku“ odvezli byl zasloužený, že byl výsledkem aktivního fotbalu a bude mít pozitivní dopad v kontextu s tématem tohoto komentáře a vlivu výsledku posledního kola před zimní přestávkou.

Poslední utkání se hrálo v Jablonci, kde v utkání s Karvinou se hrálo tzv. o 6 bodů, ale ta hrstka diváků na tribunách branku neviděla. Podobně jako na Bohemians je mužem utkání označen brankář domácího týmu Hanuš a to nevěstí nic dobrého. Pocity po utkání posledního kola si dovedu představit, domácí chtěli tři body, ale mají jen jeden, hosté přijeli neprohrát a bod získali, což byla na dlouhou cestu zpět a před dlouhou zápasovou přestávkou dobrá zpráva.

Na závěr trochu statistiky. Tentokrát se hrálo všech 8 utkání s bilancí výsledků domácí x remíza x hosté 3 2 3, počet a poměr branek 19 a 11:8, poměr bodů 10:10, průměrná návštěva na utkání 5 294 diváků, nejvíce na Spartě 16 530 a v Ostravě 12 735, ve zbývajících šesti utkáních v průměru jen 2 181 diváků.

První polovinu ligového ročníku máme za sebou, trochu nás potrápilo počasí, ale určitě potěšila úroveň nejvyšší soutěže. K tomu je třeba vyzvednout bilanci klubů, které nás reprezentují v Evropě, všichni tři postupují do jarních kol a to je obrovský úspěch. Nelze vynechat ani postup reprezentačního týmu na EURO 24 do Německa, i když s pachutí vzhledem k závěru ve věci volby nového trenéra a vytvořené atmosféry kolem tohoto aktu včetně případu „Belmondo“.

Komentáře nejsou povoleny.