V 18. kole FORTUNA:LIGY jsme viděli rekordní kanonádu

Blížící se zimní období nám připomnělo předchozí 17. kolo F:L, kdy bylo odloženo hned 6 utkání, odložení se nevyhnula ani v tomto 18. kole, naštěstí byla jen dvě a to v Karviné, která měla hrát s Pardubicemi a v Teplicích, které měly přivítat olomouckou Sigmu. Tentokrát nebyl příčinou sníh na hrací ploše, ale podmáčené hřiště i díky sněhu, který roztál a změnil hrací plochu v bažinu.

Na první pohled zbývající hrací plochy byly v pořádku a i to přispělo k nadprůměrné úrovni fotbalu, který dokresluje i jejich vysoké hodnocení v deníku Sport známkami 3×7 a 3×8 na desetistupňové hodnotící škále. I tento stav hracích ploch určitě přispěl k rekordnímu počtu branek 30, což při šesti utkáních bez těch dvou odložených dělá průměr neuvěřitelných 5 branek na utkání, což se určitě líbilo divákům na tribunách, ale už méně trenérům, zejména těm, kteří svá utkání prohráli.

Pokud ještě zůstanu u další tradiční statistiky, tak kolo patřilo výsledkově domácím týmům, které 5 x vyhrály a jen 1 x prohrály, brankový poměr 22:8 je výrazně pro domácí týmy. Je obdivuhodné, že i vzhledem k nepříznivým povětrnostním podmínkám přišlo na utkání v průměru 7818 diváků (v tom je započítána i ostudná návštěva 1052 diváků na stadionu v Liberci). Je pravda, že na tomto poměrně vysokém průměru se podílí zejména naše tři kluby hrající evropské poháry (Sparta 16 111 diváků, Slávia 16 064 a Plzeň 5231), protože v tomto kole hrály všichni tři na svých stadionech a naopak dlouhodobě kluby s nejmenšími návštěvami hrály venku (Jablonec, České Budějovice, Mladá Boleslav, Zlín) nebo nehrály vůbec (Karviná, Teplice a Pardubice).

I v tomto kole prokázaly týmy reprezentující český fotbal v evropských pohárech svoji kvalitu a nadvládu nad ostatními. Sparta v utkání s Jabloncem brzy během prvního poločasu získala náskok tří branek a tak i utkání skončilo, což bylo příznivé i pro trenéra Priskeho, který tak mohl během druhého poločasu rozdělit zátěž na další hráče už s výhledem na čtvrteční utkání na Kypru s místním Arisem.

Slávii to trvalo trochu déle, svoje dvě branky si schovala na začátek druhého poločasu a potom utkání kontrolovala, aktivitou u soupeře hýřil zejména rychlý a důrazný Kušej. Trenér Trpišovský střídal všech pět hráčů až v poslední dvacetiminutovce evidentně s motivem rozdělit zátěž před čtvrtečním utkáním se švýcarským týmem Servette Ženeva.

Tím třetím do party pohárových zástupců je Viktoria Plzeň, která nastoupí ve čtvrtek proti Astaně, deklasovala poslední tým tabulky České Budějovice 5:0 a i proto se u tohoto utkání krátce zastavím a pokusím se srovnat taktické kroky obou trenérů, protože se i v tomto utkání projevila, samozřejmě kromě rozdílné sportovní kvality obou soupeřů, také zkušenost trenéra Plzně Koubka a nezkušenost trenéra Českých Budějovic Zápotočného.

Od začátku ligového ročníku v médiích čtu pochvalné komentáře na práci dvou mladých trenérů Nikla (ten už byl odvolán, což mě dost udivuje, že jen on, a mám pocit, že to hráčská kabina ne zrovna pozitivně akceptovala) a Zápotočného a já celou tu dobu jejich práci naopak kritizuji, protože umístění Dynama na posledním místě není dílem náhody, ale nezkušenosti zejména obou trenérů, ale i díky nezkušenosti klubového vedení. V utkání v tomto kole v Plzni to bylo cítit z atmosféry týmu na hřišti a z vyjádření trenéra Zápotočného na tiskovce po utkání, kdy velmi neomaleně, i když zcela jistě oprávněně kritizoval výkon svého týmu. K tomu se obecně trenér uchyluje až v situaci, kdy si neví rady nebo kdy toho má vzhledem k hráčům nebo i vedení hodně na srdci. Až tam to v Českých Budějovicích došlo, ale začátek je v nezkušenosti a proto i nesprávného odhadu co si ve FL s kádrem hráčů, který mám můžu dovolit a co i přes upřímnou snahu jsou hráči schopni na hřišti zvládnout a co naopak nahrává soupeřům. A v tomto momentě, a tady se dostávám už na začátek soutěže, je ve způsobu hry týmu dvou, dnes už jednoho mladého trenéra zakopaný pes, a proto já je od začátku kritizuji. Častokrát ve svých komentářích připomínám základní pravidlo trenéra, že musí hrát způsobem, který odpovídá typologii a kvalitě svých hráčů a tady se trenéři Českých Budějovic prokázali jako nezkušení a já do toho nekompromisně řadím i sportovní vedení klubu, protože to by mělo určovat sportovní strategii nejen celého klubu, ale také ligového týmu. Ta byla nastavena s dobrým úmyslem hrát líbivý a moderní fotbal, ale s hráči neschopnými tuto představu zrealizovat. To potom vede i k únavě materiálu hráčů, myšleno jejich hlav a sebevědomí a postavením v tabulce a mentálním kolapsem, který viděl na hřišti v utkání v Plzni i trenér a podle toho se vyjádřil na tiskovce, jenže si neuvědomil, že příčinou tohoto stavu je i on. A to je ta nezkušenost.

A trochu oklikou se dostávám ke zkušenosti trenéra Koubka, jak jsem zmínil na začátku, který toto všechno ví a dokáže toho využít. Obecně já tvrdím, že tým s nižší, nebo i se srovnatelnou kvalitou se soupeřem, pokud má vyšší procento držení míče, tak většinou utkání prohrává, protože snahou o vysoké držení míče a hrát kombinačně dochází ke ztrátám míčů. Když chce navíc hrát vysoko a napadat rozehrávku soupeře, jak trenéři Českých Budějovic, tak vzniká po ztrátě míče velký prostor mezi defenzívní obrannou řadou a vlastní brankou a tohoto efektu chtěl využívat a také v utkání využíval trenér Koubek, postavil do ofenzívy rychlé hráče a míči za obranu do tohoto velkého prostoru trestal naivitu ve způsobu hry soupeře. Pokud by hrál z obrany na rychlý protiútok, tak by možná byl kritizován, ale nefiguroval by na posledním místě, protože by nedostával tolik branek. Tým typu Českých Budějovic nesmí obdržet více než jednu branku v utkání, protože svojí průměrnou kvalitou více než jednu nedokáže vstřelit a to si měli trenéři nebo někdo v klubu uvědomit.

To stejné platí i pro tým Zlína, který byl v podobné situaci, ovšem po změně trenéra převzal tým také mladý progresívní trenér Červenka, který ovšem ví, že základem k úspěšným výsledkům týmu jako je Zlín je poctivá a důsledná defenzíva. Já vím, nezní to populárně, ale je to tak a platí to i nyní, když v tomto kole Zlín prohrál v Liberci 5:3. Poradil bych trenéru Červenkovi, kterého jsem v sezóně 2004-5 trénoval, aby toho využil při hodnocení utkání v tom smyslu, že pokud nebudou hráči pracovití a důslední do defenzívy, tak ani při vstřelení tří branek, což je opravdu hodně, nebudou bodovat, protože budou inkasovat branek 5, jako tentokrát v Liberci.

Další utkání s pěti brankami na kontě vítězného týmu se hrálo na Slovácku, které porazilo Bohemians 5:2. To by nebylo v tomto kole něco mimořádného, ale co je hodno obrovského respektu je fakt, že hned 4 branky Slovácka vstřelil jeden hráč, slovácký patriot Havlík. Potvrdil tak opravdu skvělou formu, kterou v této sezóně prokazuje. Mně jako trenérovi ovšem neuniklo, proč se mu to podařilo a daří, protože se dostal na číslo 10 branek. Je totiž neuvěřitelně pracovitý, stále v pohybu a v nabídce pro spoluhráče a také má skvělou kopací techniku. Všechny branky proto vstřelil díky těmto vlastnostem, které jsou v moderním fotbalu důležité. Nebyly to nějaké dorážky nebo standardní situace, ale vyžádání si míče od spoluhráče pohybem a kvalitní zakončení.

Podobné parametry jsem viděl i v utkání Hradce Králové s Baníkem Ostrava u hráče Tanka, který dokázal otočit v závěru utkání stav z 1:2 na 3:2 pro hosty díky rychlosti a aktivnímu pohybu. I díky tomu se během utkání dostal do několika dalších vyložených šancí, které neproměnil. Určitě se na tom podílela nedůslednost obrany Hradce Králové, kterou trenér Kotal ve videu najde, možná tam byla trocha uspokojení při vedení 2:1 a blížícím se konci utkání, ale určitě za tím bylo i úspěšné střídání trenéra Hapala v poslední čtvrthodině utkání, zejména to platí pro Klímu, který Tankovi u obou branek asistoval. Při pohledu na poslední výsledky Baníku opět zjišťuji, že tým trenéra Hapala v posledních pěti utkáních obě domácí utkání prohrál (Sparta a Jablonec) a ze tří hostujících dvakrát vyhrál (Karviná a Hradec Králové), což mi říká, že nejen pro celý tým, ale i pro Tanka je výhodnější hrát venku a těžit ze snahy soupeře tvořit hru a trestat ho za ztráty míčů, ke kterým ho aktivitou donutí než doma, kdy musí tvořit hru Baník a trestá ho za ztráty míčů soupeř.

Komentáře nejsou povoleny.