V 6. kole FORTUNA:LIGY bohužel nezaujal jen fotbal

V posledních několika kolech se rozmáhá v naší nejvyšší fotbalové soutěži FORTUNA:LIZE nešvar, který se týká disciplíny hráčů a hlavně fanoušků některých klubů. Všichni zainteresovaní nedávno hodně kriticky hodnotili atmosféru při utkání bez diváků úplně (Sparta s Trabsonsporem nebo Slávia s Libercem) nebo „jen“ v určitém sektoru. Přečetl jsem si kritiku na tento způsob trestu, ale já jej schvaluji, i když je potrestán i normální divák, který se chová slušně. Podle mého názoru jsou na vině především kluby samotné a někteří fotbalisté. A že jsou tzv. příznivci z „kotle“ nenapravitelní podobně jako někteří fotbalisté se potvrdilo právě v tomto kole.

Začnu řáděním fanoušků Baníku Ostrava po utkání na Spartě, kdy zcela jistě házením sudů s pivem mezi slušné diváky dokonce ohrožovali jejich životy. V Opavě zase diváci naházeli na hrací plochu všechno, co měli po ruce a rozhodčí raději utkání o několik minut nastavení zkrátil. Jenže v tomto případě hrál v chování diváků důležitou roli nejstarší a nejzkušenější hráč domácí Opavy Pavel Zavadil. Znám ho dlouho, v sezóně 1999-2000 jsem ho trénoval jako talentovaného dvacetiletého fotbalistu na hostování ze Sigmy Olomouc v druholigových Ratíškovicích. Je to fajn kluk, který nerad prohrává, ale tentokrát svým agresívním výpadem na rozhodčího utkání se Zlínem přestřelil. Navíc tento jeho exces vyprovokoval i opavské fanoušky. Ta situace opravdu vypadala tak, že kdyby ho někteří spoluhráči nedrželi, tak by zřejmě rozhodčího inzultoval. V této souvislosti si vybavuji i jeho nedávné nevhodné mediální vystoupení na adresu tehdy trenéra Sigmy Jílka. Zřejmě má pocit, že díky svému pokročilému fotbalovému věku si může všechno dovolit.

Jak příjemné je srovnání chování Pavla Zavadila s pozápasovým vyjádřením střelce dvou branek Zlína Tomáše Poznara. Já vím, vstřelil dvě branky, jeho tým vyhrál 3:0, byl v pohodě, jak jsem ho znal ze společného působení ve Vítkovicích. Naopak Opava 3:0 prohrála, hra se jí nedařila a Zavadil zavinil lacinou ztrátou branku. Jenže i taková frustrace nikoho neopravňuje k tomu, co Pavel Zavadil a následně příznivci Opavy předvedli.

Podobným způsobem se před několika měsíci na hřišti choval ostravský veterán Milan Baroš, což jsem ve svých komentářích jednoznačně kritizoval, jenže k mému překvapení v médiích byl tímto chováním pasován za srdcaře Baníku, který by na hřišti pro svůj klub „umřel“. Ne, on jen svým chováním a způsobem hry, který mu tenkrát rozhodčí tolerovali, vyprovokoval některé diváky (jsem přesvědčen s podobnou mentalitou jako byli ti po utkání na Spartě). Proto tvrdím, že za excesy v hledištích jsou zodpovědní všichni, kteří vytváří české fotbalové prostředí, včetně hráčů, trenérů a především klubů a v neposlední řadě diváků.

A teď konečně k fotbalu. V pátečním utkání Slávie v Českých Budějovicích se jen potvrdilo, jak velkou kvalitu mají hráči Slávie. Rozdíl ve výkonnosti byl obrovský, dominance týmu Slávie ohromná a to ještě nehráli v základní sestavě Bořil, Král, Ševčík, Traoré, Škoda, Van Buren, Tecl, Baluta…V médiích se polemizovalo o situaci záložníka Baluty, který údajně není spokojený se svým vytěžováním v utkáních. Vysvětlení trenéra Trpišovského jen potvrdilo, že hlavním předpokladem pro uplatnění v současném fotbalu je pohybová schopnost hráče. Zkrátka fotbalisté dnes musí běhat daleko více, než v minulosti a pokud má takový hráč navíc schopnost skvěle pracovat s míčem, tak má vyhráno. V opačném případě, kdy hráč to umí s míčem, ale nohy mu nejdou nemá šanci se prosadit, i když takové scestné názory ještě dnes občas zaslechnu. Proto Baluta ve Slávii nehraje a hrají Král, Ševčík, Traoré, Masopust a další. Baluta možná udělá více koníčků, ale to na současný fotbal nestačí…

Podobné téma je případ pražské Sparty. Trenér Jílek udělal několik změn v základní sestavě Sparty v utkání s Baníkem Ostrava. Nejvíce všechny překvapila absence Kangy, který se stal oblíbencem fanoušků Sparty a některých novinářů. U něj platí, že je skvělý fotbalista, bere na sebe zodpovědnost za efektivitu týmu, ale má rezervy v bránění a taktické disciplíně. Nabízel se Krejčí, jenže nahuštěný zápasový rytmus byl pro něj náročný, proto situaci vyřešil trenér Jílek a dal šanci Mandjeckovi a ten ji využil. Ve stoperské dvojici se objevil poprvé mladý Slovák Hancko a s ním Radakovič. O tři body se postaral dvěma góly Hašek.

Velmi zajímavé, napínavé a tím i atraktivní utkání se hrálo na Bohemians, kde domácí porazili Sigmu Olomouc 3:2, i když ještě v 60. minutě prohrávali 0:2. V minulosti by panovala jasná příčina slabá kondice. Jenže to zcela jistě není správné vyhodnocení, zejména v případě trenéra Látala, který na kondici svých svěřenců hodně sází. Příčinou jsou hlavy hráčů Sigmy, kteří podvědomě poleví v koncentraci, navíc hrají s týmem bojovníků, kteří se nikdy nevzdají a výsledkem je rozhodující gól v 94. minutě.

Viktoria Plzeň tradičně nevyhrála v Teplicích. Remíza 1:1 prodloužila počet ligových utkání bez výhry na tři, což není pro kandidáta na mistrovský titul nic příjemného. Navíc Plzeň vypadla ze hry v evropských pohárech, mozek a zároveň pracant týmu Hrošovský se přemístil do belgického Genku. Přesto neskutečně krásná branka netradičního střelce Kalvacha z trestného kopu byla lahůdkou utkání.

Utkání dvou českých zástupců v Evropě Jablonce a Mladé Boleslavi skončilo výhrou Jablonce 2:1. Slovácko po výhře v Plzni tentokrát tento zisk tří bodů potvrdilo výhrou 2:0 na domácím stadionu s Příbramí. Snad nikdo si nemohl nevšimnout skvělého výkonu Milana Petržely, který nejen vstřelil oba góly, ale byl stálým nebezpečím pro branku soupeře. Kromě branek se předvedl skvělou individuální akcí, kdy s míčem u nohy obešel v pokutovém území soupeře tři protihráče, ale míč poslal těsně vedle branky.

Poslední tým tabulky Karviná chtěla poprvé získat tři body, ale nakonec si všechny tři za výhru 0:1 odvezl Liberec, který v závěru utkání hájil těsné vedení i bez dvou vyloučených hráčů.

Komentáře nejsou povoleny.