I 5. kolo potvrdilo, že nikdo nechce ve F:L zůstat vzadu

Průběh utkání 5. kola FORTUNA:LIGY mi naznačoval, že opravdu nikdo nechce zůstat už na začátku ligového ročníku někde na chvostu tabulky. Pokud se vám to tak nejevilo, tak je zřejmou příčinou tohoto mého pocitu vlastní aktivní zkušenost z prvoligové trenérské lavičky. Sleduji tento moment dlouhodobě a prokázalo se mi, že cca po 5. kole se prvoligový peloton dělí na týmy, které naplňují svoje předsezónní ambice a cíle a na týmy, kterým se to nedaří. A v těchto klubech se začíná pomalu pod trenérem kývat trenérská židle. Další zkušeností je, že za cca dalších 5 kol dochází k prvním pokusům zlepšit dosud nelichotivou bodovou bilanci výměnou trenéra. Ano, i to k trenérské profesi patří a nikomu to nepřeji.

V tomto smyslu se ulevilo trenérovi Zlína Csaplárovi výhrou 1:0 s Teplicemi a trenéru Baníku Ostrava Páníkovi po výhře 4:2 s Bohemians. Naopak za očekáváním zůstává tým Bohemians, Liberec a především Viktoria Plzeň a Sparta Praha.

Největší překvapení se zrodilo v Plzni, kde tým Slovácka uloupil všechny tři body místní Viktorii stejným výsledkem 0:2 jako v prvním kole pražské Spartě. Dokonce by se dalo tvrdit, že i stejným způsobem hry. Hráči Slovácka byli zcela jistě obrovsky motivovaní, navíc skvěle takticky připravení trenérem Slovácka Svědíkem. Opět se potvrdilo, co tvrdím dlouhodobě, že slabší tým je schopen uspět na hřišti favorita (vhodnou taktikou) a zklamat naopak v roli favorita v dalším utkání na vlastním stadionu, kde je nucen tvořit hru. Slovácku se to také stalo po výhře na Spartě v následném utkání s Českými Budějovicemi na svém stadionu ztratilo všechny body. Jsem zvědavý, jak se s touto teorií vypořádají tentokrát v utkání s Příbramí.

I toto kolo potvrdilo názor, že naše nejvyšší fotbalová soutěž je velmi vyrovnaná. O tom se přesvědčila i pražská Sparta, která prohrála v Mladé Boleslavi 3:4. Chápu, že se všem utkání líbilo, protože se líbilo i mně. Jenže nemůžu souhlasit s názorem, že to bylo nejkvalitnější utkání letošního ročníku a zcela jistě s tímto názorem nebude souhlasit trenér Sparty Jílek, který našel ve hře svých svěřenců spoustu chyb. Často se u nás totiž podle počtu branek v utkání zaměňuje dramatičnost a atraktivita za kvalitu. Jinak by totiž utkání okresního přeboru s výsledkem 6:5 bylo kvalitnější, než ligová utkání a tak to není. V minulém komentáři jsem zmínil nekoncentrovanost hráče Sparty Kangy, tentokrát tento nešvar postihl i jeho spoluhráče. Jak jinak si vysvětlit trojnásobné vyrovnání stavu utkání a následné další obdržení branky.

Další nesrovnalost já vidím v posuzování kvality hráčů, konkrétně středních obránců, což jsem postřehl u nového hráče Sparty Hancka. Hrál sice levého obránce, ale všude jsem četl, že je technický, konstruktivní, kreativní, ale on byl nedůsledný hned u dvou branek Mladé Boleslavi, když nezavřel včas prostor u třetí branky a nedostoupil Budínského u rozhodující čtvrté. Obránce musí podle mého názoru umět dobře bránit a to mnozí neumí, ale jsou kreativní. Znovu musím vzpomenout oba stopery Slávie Deliho a Ngadeua. Oba to uměli s míčem po zemi i ve vzduchu, ale také je nikdo nedokázal přehrát, uměli skvěle bránit.

Nakousl jsem Slávii, která sice vyhrála těsně 1:0 s Libercem, ale i přes několik neproměněných tutovek to není ta Slávie z jarní sezóny. Vidí to i náročný trenér Trpišovský, tak se nebojím, že si s tím poradí.

Baník Ostrava na třetí pokus získal tři body před svými fanoušky po výhře 4:2 s Bohemians. A opět u toho byla kontroverzní situace, zda byl míč za brankovou čarou při jedné z branek Baníku nešlo posoudit. O tři branky se postaraly posily z Opavy (Kuzmanovič 2 a Smola 1) a opět prokázaly prospěšnost pro tým a nahraditelnost legendy Milana Baroše. Třetím tahounem se stal Brazilec Azevedo.

Příbram a České Budějovice považuji za spřízněné kluby, vystřídalo se v obou klubech několik trenérů i hráčů včetně funkcionářů. Tentokrát los svedl oba kluby proti sobě a po výhře 2:0 se radovala domácí Příbram.

Jablonec porazil Opavu 2:1, ale podle krátkého sestřihu, který jsem viděl to bylo trochu se štěstím, protože hráči Opavy neproměnili několik opravdu vyložených šancí a skvěle je vychytal brankář Hrubý.

Jak jsou důležití hráči na lavičce náhradníků se ukázalo v Mladé Boleslavi, kde utkání rozhodl v nastaveném času Budínský krátce po svém nástupu na hřiště, podobně rozhodl utkání ve Zlíně jedinou brankou utkání Janetzký.

Sigma Olomouc po výhře v Liberci chtěla za každou cenu zisk tří bodů potvrdit doma s Karvinou, ale body se nakonec dělily. Sigma měla více šancí, ale Karviná potvrdila nárůst formy, hrála sympaticky a zejména druhý poločas bez nadměrného respektu. Určitě ještě neřekla poslední slovo a potvrzuje to fakt, který jsem zmínil na začátku tohoto komentáře. V české F:L může každý porazit každého.

Komentáře nejsou povoleny.