Předposlední kolo nadstavby ve F:L rozhodlo o mistrovském titulu

Asi nejdůležitější zprávou z průběhu předposledního kola nadstavby ve FORTUNA:LIZE je fakt, že je rozhodnuto o držiteli mistrovského titulu. Získala ho pražská Slávia po bezbrankové remíze v Ostravě na stadionu ve Vítkovicích s místním Baníkem. Je třeba dodat, že mistrovský titul pro Slávii jsme my všichni příznivci fotbalu očekávali, ale také musím dodat, že my všichni, kteří jsme sport aktivně prožívali víme, že poslední kroky nebo krok před dosažením jakékoliv mety, a tím více mistrovského titulu, jsou nejtěžší. A bylo to také vidět na hráčích Slávie už několik posledních kol. Proto při čtení pocitů trenérů i hráčů Slávie po utkání v Ostravě, kdy mluví o obrovské úlevě jim opravdu lze věřit.

Asi se všichni shodneme na tom, že tým Slávie získal mistrovský titul naprosto zaslouženě. Jejich výsledky, ale i předváděný způsob hry ve FORTUNA:LIZE a především na mezinárodní scéně v utkáních s věhlasnými týmy FC Sevilla, FC Chelsea, ale i belgickým Genkem zaujaly celou Evropu. Navíc tým Slávie bude absolvovat ve středu finálové utkání MOL Cupu v Olomouci proti svému nedělnímu soupeři Baníku Ostrava. Možná i proto budou ty největší oslavy probíhat až po tomto finále. Včera určitě proběhly ve vlaku z Ostravy do Prahy také, ale trochu pod kontrolou realizačního týmu, pokud se to kontrolovat dá, protože plní emocí museli být i členové realizačního týmu Slávie, včetně sportovního ředitele Jana Nezmara, který zejména ve dvojici s trenérem Trpišovským potvrdili vysokou odbornost a pracovitost, kterou dokázali přenést i na hráče. Ano, už slyším poznámky o tom, že v tak vysokých ekonomických možnostech klubu, jaké má v současné době Slávie to není zase tak složité. O tom, že jen finanční možnosti samy k úspěchu ve fotbalu nestačí, a nejen ve fotbalu, svědčí příběh pražské Sparty z několika posledních sezón.

V nedělním utkání Sparta porazila Jablonec 2:0, přesto letošní sezónu nemůže považovat za úspěšnou. K určité stabilizaci došlo po nástupu sportovního ředitele Tomáše Rosického, ale ani to nestačilo. Trenér Ščasný nakonec sezónu nedokončil a o výraznější pozitivní změnu v závěru sezóny, s výjimkou utkání v Plzni, se postaral asistent trenéra Horňák. Já k tomu ještě dodávám, že jsem vnímal ještě jednu změnu v nastavení celého klubu Sparty. Konkrétně mám na mysli vyřazení nezodpovědného fotbalisty Kangy pro porušení hráčského kodexu klubu a opakovaný nesouhlas hráčů Sparty s chováním tzv. kotle v hledišti stadionu Sparty odmítnutím děkovačky. Tak se celý tým s podporou ostatních diváků zachovali i včera, což se v minulosti nestávalo a byla to velká chyba. Hráči chodili po utkání děkovat divákům, kteří uráželi celý klub i jeho vedení. A to se změnilo, i když chápu, že hráči i celá Sparta by přivítali změnu v pořadí týmů v tabulce.

Třetí Spartu totiž předstihla ještě Viktoria Plzeň, která až do předposledního kola držela šanci na mistrovský titul a nestačila k tomu ani včerejší výhra v Liberci 2:0. Loňský mistr z Plzně sice mistrovský titul neobhájil, ale nebylo to tak vlastní neschopností, což potvrdila i v tomto kole v Liberci, ale více za to mohla skvělá forma Slávie během celé sezóny. Nakonec klubová pokladna Viktorie se naplnila více než uspokojivě díky výsledkům v Evropě.

Ve střední skupině se hrálo první finále, když do Zlína přijela Mladá Boleslav i s kanonýrem Komličenkem. Výhra Zlína 3:1 docela překvapila. V každém případě je to další krůček k tomu, aby bývalý asistent trenéra Kameník pokračoval v pozici hlavního trenéra i v příštím ročníku.

Ve skupině o sestup se pomalu vyjasňuje. Poslední zůstane Dukla Praha a proto sestoupí do FNL. Její soupeř v tomto kole Slovácko bezbrankovou remízou potvrdilo záchranu z minulého kola, ale trenér Svědík byl s přístupem velmi nespokojen.

Baráž bude hrát zcela jistě Karviná, protože nevyužila v klíčovém utkání domácí prostředí a prohrála s Bohemians 0:1. I když trenér Bohemians Hašek po utkání konstatoval, že jeho tým nepředvedl hezký fotbal, tak uvnitř sebe byl zcela jistě spokojený za důležité tři body.

Velmi mě překvapila Opava, která porazila v klíčovém utkání Příbram 2:1. A proč mě Opava překvapila? Vím o finančních problémech klubu a protože jsem podobnou situaci zažil ve třech klubech včetně Opavy v roce 2004-5 (dále v Trenčíně a Vítkovicích), tak vím, jak těžká je to situace pro trenéra. Proto smekám klobouk před trenérem Kopeckým. Navíc v lednovém přestupním termínu musel klub prodat Kayambu do Plzně, Kuzmanoviče do Baníku Ostrava a Puškáče do Bohemians. A to je pořádné oslabení. Možná měli navíc velkou motivaci po „útěku“ trenéra Skuhravého, který se přemístil do Dukly Praha a s ní paradoxně z nejvyšší soutěže sestoupil. Ve prospěch Opavy vyznívá i skvělá atmosféra na stadionu v Opavě a v Praze na Julisce, kde hraje Dukla, která i z tohoto důvodu asi nikomu chybět nebude.

I mě zklamala návštěvnost na stadionech v nadstavbové fázi nejvyšší soutěže. Jakoby se diváci zaměřili na postup do cílové skupiny a v nadstavbě už potom neměli motivaci na stadion přijít. Nadstavba byla na programu poprvé a bude třeba si vyhodnotit všechna pro a proti. Jedním z nich bude zcela jistě atraktivita nadstavby tak, aby bylo i tam více atraktivních utkání, kdy jde o hodně. Jenže ideální systém v tomto směru asi nevymyslíme. Kromě odvety ve střední skupině, když do Mladé Boleslavi přijede Zlín s vedením 3:1 je ve hře už jen druhý tým pro baráž. Při remíze Bohemians s Opavou ani zisk tří bodů od baráže neuchrání Příbram. Z FNL ji bude hrát Jihlava a Brno a budou to opravdu zajímavé konfrontace. Oba druholigové kluby mají letitou zkušenost s ligou nejvyšší, takže si netroufám tipovat. Pokud bych tak udělal, vsadil bych na prvoligové týmy Karvinou a Příbram.

Komentáře nejsou povoleny.