I 3.kolo nadstavby F:L potvrdilo, že dobývat je lehčí, než bránit dosažené

Možná tak trochu po prvním přečtení nadpisu tohoto komentáře k 3. předkolu F:L tápete, kam tím mířím. Chci tímto jen potvrdit to, co mnoho lidí, kteří nedělali nějaký sport, nechápou. Že hlava je klíčovým orgánem a parametrem k tomu, jak ten který sportovec danou situaci zvládne.

Konkrétně mám v tomto případě na mysli výkony některých týmů a jejich konkrétních hráčů, které podle mého názoru ovlivňují aktuální podmínky nebo bodový zisk, který předurčuje možnosti splnění svých cílů. Jednoduše řečeno ve sportu platí, jak jsem napsal v nadpisu, že bránit dosažené je těžší, než dobývat ztracené. Proto často tým, který je v utkání v jednobrankovém vedení se obává ztráty této velké šance a podvědomě začne hrát pasivně, na jistotu, zkrátka opatrně. A soupeř je na tom opačně, už nemá co ztratit…

A přesně podle tohoto scénáře vypadala některá utkání a začnu u skupiny o titul. První utkání se hrálo v úterý a Viktoria Plzeň porazila pražskou Spartu 4:0. A tady zafungovaly hlavy hráčů Plzně tak, že sice Slávie má před námi 5 bodů navíc, ale pokud chceme mít šanci na zisk mistrovského titulu, tak musíme vyhrát a třeba se to podaří. Proto hráči hráli uvolněně, ale s velkou motivací. Výhrou mohli jenom získat, uchovat ještě šanci.

A jak na tom byla na druhý den pražská Slávia? Pokud jde o hlavu, tak daleko hůře a platilo to dvojnásob po úterní výhře Plzně. Náskok se ztenčil na dva body a proti nám je uvolněný soupeř, který už nemá co ztratit, jen nám chce dosažení našeho cíle zkomplikovat. A tak Jablonec hrál, dokonce jejich obránce Holeš vstřelil parádní branku trefou přesně do šibenice branky Slávie. A hráči Slávie? Projevila se u nich evidentní nervozita, která zpomalovala jejich akce a hodně nepřesností v práci s míčem. Podobné projevy, jaké obecně postihnou tým, který vede o gól v utkání. Ke cti týmu Slávie slouží, že prokázal naopak ohromnou ctižádost, odolnost a především charakter a k vítězné brance na 2:1 se propracoval. A kdo jiný by to měl být, než podle všech kritérií nejlepší hráč F:L Tomáš Souček.

A když se vrátím k hlavám hráčů Sparty a jejich vysoké prohře v Plzni, tak na rozdíl od namotivovaného soupeře hráči Sparty, vzhledem k již jistému 3. místu nenašli v sobě dostatek motivace a zase jsme u hlav hráčů. A já k tomuto tématu vždy dodávám s nadsázkou, že bohužel do hlav hráčů není vidět a navíc se hlava nedá vyměnit. O to je těžší jakákoliv práce s lidmi, včetně fotbalistů.

Chcete další příklad toho, že dobývat ztracené nebo chybějící je jednodušší, než bránit získané? Tak to přesně ovlivnilo utkání Baníku Ostrava s Libercem. Liberec přijel do Ostravy pokusit se dvoubodovou ztrátu na svého soupeře výhrou zlikvidovat, což by znamenalo dostat se o bod před něj. Baník šel do utkání naopak s cílem bránit dva body navíc (nemám teď na mysli způsob hry, ale bránit hlavní cíl do utkání) a hráči se o něj hodně báli. Liberečtí naopak už měli jedinou možnost, jak ztrátu dohnat a to se jim 4 minuty před koncem podařilo. Bude zajímavé sledovat v tomto kontextu následující utkání Liberce s Plzní a v Jablonci, kdy bude v pozici hlídat si malý náskok před Baníkem Ostrava.

Skupina o Evropskou ligu se tentokrát nehrála, ale velmi zajímavě se vyvíjí skupina o záchranu. Jedno je jisté, že sestoupí Dukla Praha, ale kdo do baráže se ještě neví. Nejhůře je na tom Karviná, které se ovšem v tomto třetím nadstavbovém kole hrálo velmi dobře. Ne, nepřemýšlejte, jak to myslím. Já jsem tím chtěl jen připomenout, jak velkou chybu udělal před několika dny trenér Dukly Skuhravý, když jmenoval Karvinou jako příklad toho, jak on nechce s týmem Dukly pokračovat. Konkrétně nechce se zachránit a za rok hrát o záchranu znovu jako Karviná, raději chce sestoupit a posunout hráče. V této chvíli to více nechci komentovat, věnoval jsem tomu celý komentář na svých webových stránkách www.fotbal.palicak.cz. A že tímto výrokem maximálně motivoval trenéra Karviné Straku i jeho svěřence je jasné. Proto jsem v nadsázce použil formulku, že se hráčům Karviné hrálo dobře a svědčí o tom jasná výhra 3:0.

Tým Bohemians překvapivě prohrál na svém stadionu v Ďolíčku s Příbramí 1:4 a nemá jistotu, stejně jako její soupeř, že se vyhne baráži. Jistotu nemá ani Opava, která prohrála na Slovácku 4:1, Karviná i přes zisk tří bodů má naopak k baráži blízko.

Jak to všechno dopadne, konkrétně kdo do baráže, kdo bude mistrem a rozdělení evropských pohárů se ukáže v posledních dvou kolech.

Komentáře nejsou povoleny.