V čem se aktuálně liší fotbalové kluby Sparta, Slávia a Olomouc

Zřejmě máte při čtení nadpisu tohoto mého komentáře dojem, že odpověď na takto položenou otázku dává postavení jmenovaných klubů v tabulce naší nejvyšší fotbalové soutěže Synot ligy. A máte pravdu. Jenže já bych se chtěl zamyslet, aniž bych znal vnitřní fungování klubů, nad příčinami tohoto jejich stavu.

Začnu klubem, který je v současné době ve skvělé kondici, myšleno fungování celého klubu. Tím je Sparta Praha. Jenže v minulosti to neplatilo vždy. I tady na svých webových stránkách jsem několikrát kritizoval výběr posil a hráčů tzv. lídrů nebo kapitánů týmu. Kabina Sparty byla dlouhodobě řízená hráči jako Tomáš Řepka a to nebyla šťastná volba. Možná výhodný marketingový tah, ale sportovně určitě šlápnutí vedle. A když jsem četl v té době rozhovor s talentovaným útočníkem Václavem Kadlecem, kde tvrdí, že jeho vzorem je právě Řepka, tak jsem mu moc šancí na skvostnou kariéru fotbalisty nepředpovídal. Zatím mi tento odhad vychází. Jakým je Řepka typem člověka tento fotbalista prokázal mnohokrát a nemám na mysli jen jeho „blikance“, ale také např. úmyslnou penaltu v dresu Českých Budějovic v utkání s Libercem, která poškodila Spartu. Docela by mě zajímalo, zda si majitel Sparty pan Křetínský spočítal, o kolik milionů ho kapitán týmu Řepka připravil, když např. „blikancem“ proti hráči Brna Bestovi připravil Spartu o mistrovský titul a Ligu mistrů. A to nepočítám jeho škodlivý vliv na ostatní spoluhráče.

Ne zrovna ideálním typem na funkci kapitána týmu byl Marek Matějovský. To je sice výborný fotbalista, i když na moderní fotbal už ne, ale není to lídr, který bude ostatním příkladem v bojovnosti a stmelovat kabinu. On je totiž více sebestředný člověk, nadprůměrně ješitný, což např. prokázal po vstřelení branky v Jablonci po příchodu na hřiště ze střídačky. Neunesl, že nebyl nominován do základní sestavy. Starší hráči bývaly občas ve Spartě vlivnější, než trenér a klub to nějak neřešil, i když se to negativně odráželo na výsledcích týmu.

V současné době má tým jasného šéfa a tím je trenér Ščasný, kapitánem David Lafata, který je příkladem ostatním v nasazení a obětování se pro tým a v přípravě je příkladem pro ostatní. A na tom se nic nemění ani v případě, že se nevejde do základní sestavy. Zkrátka v současné době všichni ve Spartě ví, kdo má jakou roli a v ní dělá maximum pro úspěch klubu i týmu. Odhaduji, že strůjcem této pozitivní atmosféry po letech tápání, včetně nevydařených transferů zahraničních hráčů do Sparty, je generální ředitel Kotalík a změna kritérií při výběru hráčů. Pan Svoboda v jednom rozhovoru řekl, že na prvním místě při hodnocení přínosu nového hráče je jeho charakter. Tak se podařilo zvýšit konkurenci v týmu, která vede k nadprůměrným výkonům hráčů a úspěšným výsledkům v Evropské lize i Synot lize. O pozitivní atmosféře v klubu i v týmu není třeba mluvit. Zapomenout nesmím ani na přínos sportovního ředitele Jardu Hřebíka, který svojí náročností a progresívními názory vytváří předpoklady k výchově kvalitních odchovanců jako např. Krejčí, Brabec, Frýdek, Juliš, v jiných klubech jsou Pavelka, Skalák, Hybš, Jánoš, Schick, Čermák a další. To vše jistí spolehlivá ekonomika klubu díky dotacím majitele pana Křetínského. Hodnocení: ekonomika i sportovní stránka výborná.

Po letech strádání získala Slávia dva silné majitele a hned začala nakupovat vhodné fotbalisty. Jenže se ukazuje, to, co se potvrdilo i v případech jiných klubů, že v takové situaci je třeba hodně pracovat a obrnit se trpělivostí. Napadá mě přirovnání z kuchyně, i když vařit neumím. Pokud chcete uvařit chutné jídlo, tak nestačí koupit potraviny a podle receptu to smíchat dohromady. K tomu je třeba ještě vhodně jídlo dochutit. A to teď čeká Slávii a jejího trenéra Uhrina mladšího. Jak je to pro laika věc neznámá potvrzuje zástupce čínského majitele pan Tvrdík, který svými kroky a výroky potvrzuje původní profesi politika, který se nebrání populistickým vyhlášením, která chce lid slyšet, ale týmu tyto kroky škodí. Jak velký je rozdíl mezi Spartou a Slávií ukázalo derby pražských „S“ v posledním kole Synot ligy. Na jedné straně rozjetá, sebevědomá, kompaktní a sílu vyzařující Sparta a na druhé straně nervózní, nesourodá a bezradná Slávia. Někteří komentátoři se tomu diví a argumentují vydařenou přípravou Slávie plnou aktivního fotbalu založeného na napadání soupeře s míčem a v Synot lize to tak není. Opět jedna z běžných věcí. V přípravě hrála Slávia se soupeři, kteří Slávii neznali, neřešili její možný způsob hry a hráli si ten svůj. Nevadilo jim, že je budou hráči Slávie vysoko presovat. Jenže v Synot lize tyto snahy Slávie soupeři znají a dovedou se na ně připravit a využít ve svůj prospěch. Hodnocení: ekonomika výborná, sportovní se tvoří a je třeba projevit hodně trpělivosti a bude lépe.

Sigmu Olomouc jsem zařadil do tohoto hodnocení ze dvou důvodů. V klubu jsem dlouhá léta působil a za druhé její nelichotivá situace v tabulce je důsledkem celkového nastavení klubu. V žádném případě to není záležitost jedné sezóny a už vůbec ne vina trenérů, kteří vedli „A“ mužstvo v poslední době. I když se nepohybuji uvnitř klubu, tak klub znám a určité informace a indicie mám a proto jsem přesvědčen, že postavení nejen „A“ mužstva v Synot lize, ale také „B“ mužstva ve FNL a U19 v Celostátní lize staršího dorostu není náhodné. Všechny tři týmy jsou aktuálně na předposledním místě, což je alarmující zejména v případě „áčka“ a dorostu, který v minulosti suverénně v této soutěži kraloval. Kdybych chtěl příčiny uvést jednou větou, tak napíši: Příčinou je špatná atmosféra v klubu, kde se jednotlivci pomlouvají navzájem a netáhnou za jeden provaz, to stejné prosakuje i z kabiny „A“ mužstva a já osobně vidím chybu v nepovedených nákupech cizích hráčů a v nevhodném výběru a především výchově fotbalistů. Chápu, že mnozí kluboví trenéři ze Sigmy se mnou nebudou souhlasit, ale já to tvrdím už několik let a přišel na to už i současný trenér Jílek, když konstatoval, že jeho hráči vypadají při hře hezky, ale jen do okamžiku, než je soupeř přetlačí silou, vůlí a zarputilostí. A já dodám, že to jsou nezbytné předpoklady pro úspěšnost v současném fotbalu. Jenže i on se před odchodem za lepším do Sparty na systému výchovy v Sigmě podílel, tak by se tomu nemusel divit. Jenže je docela možné, že na to přišel až po zkušenosti ve Spartě, kde je nastavena laťka díky trenéru Hřebíkovi daleko výše, než v Sigmě a na jejích odchovancích je to vidět. Sparta vede suverénně juniorskou ligu i ligu staršího dorostu snad o neskutečných více než 20 bodů. Kdyby trenér Jílek z tohoto olomouckého prostředí neodešel, tak by to možná dnes tak jasně neviděl. Hodnocení: ekonomika špatná, sportovní stránka špatná.

Komentáře nejsou povoleny.