Bude mít výměna trenéra v Plzni pozitivní dopad na výsledky mužstva?

Zítra, tedy ve čtvrtek se plzeňská Viktorie střetne v play off Evropské ligy se srbským týmem Vojvodina Novi Sad. Několik dnů před tímto, pro klub klíčovým dvojutkáním, došlo v Plzni k výměně trenéra Koubka za asistenta trenéra české reprezentace Pavla Vrby Karla Krejčího. V Plzni nebylo spokojeno vedení s vyřazením v předkole Ligy mistrů ani s výsledky v Synot lize a zřejmě nevěřilo, že tým pod trenérem Koubkem zvládne postup alespoň do skupiny Evropské ligy.

Přiznám se, že v této chvíli tak trochu „vařím z vody“, přesněji řečeno zamýšlím se nad příčinami a efektem tohoto kroku bez konkrétní znalosti situace v klubu a v kabině týmu Viktorie. Čerpám jen z kusých informací v médiích, z rozhovorů s hráči, novým trenérem a z toho zkouším na základě svých dlouholetých zkušeností odhadnout výsledný efekt této změny.

Pro úspěšnost fotbalového týmu je třeba, aby měl nejen odpovídající kvalitu, ale také aby atmosféra v klubu a hlavně v hráčské kabině byla pozitivní a přiměla hráče pracovat na své výkonnosti. K tomu musí také ladit chemie mezi trenérem, realizačním týmem a kabinou. A tam zřejmě všechno neladilo, jak by mělo. Jenže já si kladu otázku, jakou roli v tom hraje trenér a jakou hráči.

Také jsem se dočetl mezi řádky, že lepší atmosféra v kabině byla pod trenérem Vrbou, než pod trenérem Koubkem a vůbec si nemyslím, že vina je v tomto případě na trenéru Koubkovi. On i trenér Vrba jsou zcela jistě přísní trenéři, ale každý zřejmě jiným způsobem.

V této souvislosti si musím vybavit hodnocení hráčského kádru v euforii po zisku titulu letos v červnu generálním manažerem Viktorie panem Šádkem. Z něho totiž vyplývalo, že kabina v Plzni je docela složitě „ukočírovatelná“ a vyznívalo to docela legračně. Jenže já to tak legračně nevnímal, protože kousky některých hráčů Plzně, které tam pan Šádek popisoval bych já jako trenér netoleroval. A mám pocit, že podobně to viděl i trenér Koubek. Pavel Vrba zkrátka při stejné náročnosti a přísnosti dokázal být hráčům v určitém směru blíže a v tom měl trenér Koubek nevýhodu. Trenér Vrba zkrátka do atmosféry hráčské kabiny pasoval více, než trenér Koubek. Ten by třeba nedělal kotouly, on si jen nechal něco vytetovat na ruku.

S tím vším také souvisí odchod dlouholetého šéfa kabiny Pavla Horvátha, který tuto atmosféru vytvářel a současně uklidňoval vášně.

V těchto dnech se řeší hlavně defenzívnější taktika pod trenérem Koubkem ve srovnání s trenérem Vrbou a hodnotí to tak i nový trenér Krejčí a krajní obránci Rajtoral a Limberský. To je ovšem velké zjednodušení nevýrazných výsledků Viktorie Plzeň pod trenérem Koubkem v poslední době. Jejich příčinou byla neskutečně nízká efektivita ve finální fázi hry a nedůslednost při řešení např. obranných standartních situací. Hráči Viktorie i bez „vrbovské“ podpory krajních obránců si vypracovávali mnoho vyložených šancí, jenže je jako na běžícím pásu neproměňovali.

Přes to všechno výměně trenéra v Plzni rozumím. Vedení chce donutit hráče pracovat na sto procent a při pojmenování možných příčin v předchozích odstavcích vidí cestu vrátit atmosféru a způsob hry jako za úspěšného trenéra Vrby. Návratem jeho asistenta jde o způsob hry a návratem kapitána Horvátha jde o atmosféru. Jenže to hlavní si musí uvědomit hráči. Musí jim být jasné, že nyní už se nemají na co vymlouvat, že musí zabrat a pro úspěch udělat maximum. Nepochybuji, že k tomu dojde a určitě už zítra v utkání s Vojvodinou Novi Sad. Jen si nejsem jistý, zda pro to bude mít pochopení soupeř. Bohužel jsem ho neviděl hrát, ale trenérský cit mi říká, že to Viktorie nebude mít lehké. Dobře si třeba pamatuji, jak Viktorie doplácela před trenérem Koubkem na ofenzivnost pravého obránce Rajtorala, který potom nestíhal svoji hlavní povinnost jako pravý obránce dobře bránit a až potom podporovat útočnou fázi a většinu branek Plzeň se silnými soupeři inkasovala z jeho prostoru. Evropská liga totiž není Synot liga a v Plzni je teď vytvořená atmosféra, že pod Koubkem bylo hodně věcí špatně a nyní to bude dobře. To je sice výhodou staronového trenéra Krejčího, ale také by na to mohla Viktorie dojet. Uvidíme to zítra večer a já jsem opravdu zvědavý na její ofenzívní způsob hry a hlavně jí budu držet palce, protože hraje za celý český fotbal.

Komentáře nejsou povoleny.