I po 5. kole Synot ligy si střelci i diváci drží vysoký průměr na utkání

Při pohledu na všech osm výsledků 5. kola Synot ligy mě napadají zajímavé souvislosti, které potvrzují trend současného fotbalu.

Dlouhodobě si všímám, že na vlastním stadionu dokáží logicky získat plný počet tří bodů silnější týmy proti těm slabším, v tomto kole konkrétně Plzeň se Sigmou Olomouc (i když až v závěru utkání), Sparta s Duklou, Mladá Boleslav se Zlínem a ve formě hrající Liberec s Teplicemi, ale naopak stále častěji mají problém získat tři body na vlastním stadionu týmy rovnocenné kvality se svým hostujícím soupeřem. V tomto případě to je prohra Ostravy se Slávií, Jihlavy se Slováckem, Brna s Jabloncem (tady se projevila určitě kvalita Jablonce) a remíza Bohemians s Příbramí. Podle mého názoru je to proto, že domácí tým se snaží tvořit, diktovat tempo hry vyšším procentem držení míče a jeho soupeř hraje naopak z obranného bloku na rychlé protiútoky a proto čeká na ztrátu míče domácího týmu nebo ho ke ztrátě aktivním napadáním donutí a tyto ztráty trestá. I proto jsem přesvědčen, že v odvetných utkáních Evropské ligy ve čtvrtek Jablonec určitě nepostoupí, přesto, že ho čeká odveta na vlastním stadionu a jejich defenzívní způsob hry v Amsterodamu byl hodnocen pozitivně. Ajaxu totiž bude snaha Jablonce o výhru o dvě branky vyhovovat, protože má vynikající rychlé protiútoky. S hlubokým blokem se poradit moc neuměl. Naopak Plzeň, Sparta i Liberec postoupí, protože po výhře na domácím stadionu hrají odvety u soupeře a hra na rychlé protiútoky jim bude vyhovovat. Trenér Liberce Trpišovský to i zcela jasně takto formuloval.

Ale vraťme se k Synot lize. Plzeňská Viktorie v prvním prvoligovém utkání po výměně trenéra porazila sice Sigmu Olomouc, ale o výhře 2:0 se rozhodlo až v závěru utkání. Plzeňští měli podle očekávání velkou převahu, ale hluboký obranný blok Sigmy dlouho odolával.

Vedoucí tým prvoligové tabulky Sparta Praha podle očekávání nedala Plzni šanci snížit pětibodový náskok a vyhrála v pražském derby s Duklou stejným skóre, jako Plzeň tedy 2:0. Branky stříleli dost netradičně Krejčí hlavou a Lafata tak trochu zadní částí těla. Oba vítězné týmy, tedy Plzeň i Sparta se tak mohou v klidu připravovat na odvetná utkání Evropské ligy.

Dalším utkáním, v kterém zůstaly všechny body na domácím stadionu bylo utkání Mladé Boleslavi s překvapením dosavadního průběhu Synot ligy Zlínem. V tomto utkání jsme viděli hned sedm branek, ale pro nováčka ze Zlína určitě bylo kruté, že hned pět skončilo v jeho síti. I přes jasnou prohru musím upozornit na smůlu, která hostující tým provázela. Brzy se zranil důležitý obránce Jugas, který si ve vzdušném souboji se soupeři a vlastním brankářem zlomil nos a musel střídat a jedna z branek padla dost kuriózně. Brankář Holý, který dosud ve třech startech v Synot lize v dresu Zlína neobdržel ani jednu branku, si jednu z těch pěti vstřelil prakticky sám. Dobře sice vyběhl na centr na zadní tyč, ale situaci dost podcenil a míč, který držel ve výskoku na dlani mu sklouzl do vlastní branky. Naštěstí to bylo za již rozhodnutého stavu.

Rozjetý a přebudovaný Liberec přivítal na svém stadionu severočeského rivala Teplice. Rivalita byla umocněna ještě letním odchodem trenéra Vavrušky z Liberce právě do Teplic a podle informací z médií bylo velkou motivací hráčů Liberce právě kvůli trenérovi Vavruškovi Teplice porazit. To se jim podařilo po výhře 2:0.

Slávia odjížděla do Ostravy k utkání s rozloženým Baníkem s cílem získat tři body a to se jí zaslouženě podařilo. Domácí hráči se sice snažili vstřelit branky a tak trochu zapomínali na defenzívu po ztrátách míčů, kterých bylo hodně. Jenže hráči Slávie toho dlouho nedokázali využít. Nakonec se toho ujal jejich kanonýr Škoda, který vstřelil dvě branky, tu na 1:3 až v závěru utkání. Situace Baníku se tak ještě zkomplikovala a nejsem si jistý, zda se dokáže z tohoto stavu vymanit. Mužstvo je dlouhodobě oslabováno prodeji těch nejlepších a nákupem nesrovnatelně horších fotbalistů, atmosféra v klubu je mizerná a tomu všemu odpovídají výsledky. To vše totiž ovlivňuje hlavy hráčů a tím i jejich výkony.

V moravském derby Jihlavy se Slováckem si tři body za výhru 1:2 odvezli hosté. Domácí sice doma porazili Jablonec a bezbrankovou remízu uhráli se Spartou, ale to byla utkání, která jejich způsobu hry vyhovovala. Jakmile musí hrát způsobem, který jsem popsal v úvodu tohoto komentáře, tak narazí. A to se stalo i tentokrát. Už teď se dá říci, že utkání Jihlavy v Olomouci v příštím kole bude pro oba soupeře klíčové v postavení na chvostu tabulky, podobně jako pro Baník Ostrava.

Jen o stupínek nad těmito týmy stojí v tabulce Synot ligy Bohemians. Pro ně platí stejná fotbalová logika. Se srovnatelnými soupeři nedokáží získat tři body, které do tabulky potřebují. Tentokrát si rozdělili po bodu za remízu 1:1 s Příbramí.

Zajímavá jsou i statistická čísla tohoto 5. kola. Např. bylo vstřeleno 25 branek, což je průměr na utkání 3,1 branky a zcela stejný průměr branek na utkání vykazuje statistika i pro všechna odehraná kola. Podobně je na tom i průměrná divácká návštěva. V tomto 5. kole to bylo 5 664 diváků, za všechna kola to je 5 569 diváků.

V tabulce střelců se na prvním místě osamostatnil Milan Škoda ze Slávie se 6-ti brankami, další tři střelci mají průměr jednu branku na utkání, tedy celkem 5 branek. Jsou to teplický Fillo, Berger z Dukly Praha a sparťan Lafata.

Komentáře nejsou povoleny.