I když to tentokrát nebyla trafika, i tak je to špatně

Před několika lety jsem, podle mě zcela správně, kritizoval odstoupení a hlavně jeho schválení z funkce asistenta národního týmu trenéra Klusáčka. Tehdejší asistent trenéra národního týmu Michala Bílka byl na vlastní žádost uvolněn z této prestižní funkce, protože si ho vybral za asistenta trenér Hašek při angažmá v jedné z arabských zemí.

Získat práci v realizačním týmu české reprezentace jsem tenkrát nazval trafikou pro trenéry-kamarády, kteří si tak vyplní prostor v době bez angažmá a jakmile nějaké přiletí, tak asistent z reprezentace odletí. Navíc místo trenéra Klusáčka nebyl jmenován jeho nástupce a podle oficiálního sdělení jeho činnost si rozdělili zbývající členové realizačního týmu.

Vzpomněl jsem si na tuto událost v okamžiku, kdy jsem se dozvěděl, že byl od týmu Viktorie Plzeň odvolán trenér Koubek a hlavním trenérem byl jmenován Karel Krejčí, v současné době asistent trenéra národního týmu Pavla Vrby. Vzhledem k tomu, že trenér Krejčí pracoval i jako asistent trenéra Vrby při jeho angažmá v Plzni, tak tomuto kroku vedení Plzně docela rozumím. Zkrátka chtějí se pokusit pokračovat v práci úspěšného trenéra Vrby prostřednictvím jeho dnes už dlouholetého asistenta Karla Krejčího. Uvažují zkrátka asi tak, že přeci způsob práce trenéra Vrby dobře zná a může ho tak trochu zkopírovat. Ta úvaha má logiku, i když současně hodně neznámých. Těmi jsou jeho poměrně malé zkušenosti s pozicí hlavního trenéra, která se nedá z mnoha aspektů srovnávat s pozicí asistenta. Zodpovědnost a tlak na hlavního trenéra je nesrovnatelný. A to, jak se s tím trenér Krejčí vyrovná je velká neznámá.

Další neznámou je jakou autoritu bude mít u hráčů, i když pomocníkem mu v tomto bude dlouholetý kapitán Pavel Horváth. Jenže mě k tomuto komentáři nepřiměla ani tak změna trenéra v Plzni, ale způsob, který v Plzni zvolili a který jim FAČR schválil.

Uvolnit totiž asistenta trenéra národního mužstva trénovat jeden z nejsilnějších klubů v České republice jako hlavní trenér mi tak trochu vzpomínané uvolnění trenéra Klusáčka připomíná. Tenkrát to odborná veřejnost považovala za neprofesionální a měl jsem pocit, že se to již nemůže opakovat. Trenér Vrba a jeho realizační tým se po svém nástupu ujal práce s velkým elánem a hlavně odborně na daleko vyšší úrovni, než tomu bylo zvykem dosud. Jenže rozhodnutí o uvolnění asistenta trenéra pro post hlavního trenéra v klubu toto moje přesvědčení hodně naboural. Nevím, jak mají rozdělenou náplň práce a kompetence trenéři v reprezentaci, ale trenér Krejčí měl předpokládám úkolů hodně. A kdo je převezme nyní? Zase si je rozdělí zbývající členové? To bychom se vraceli zase zpět a to jsme přeci nechtěli. A to už nemluvím o koncentraci hlavního trenéra klubu, který možná bude hrát i evropské poháry, na práci u reprezentace. A co jeho časté absence v klubu při reprezentačních srazech? Jasně, i tam má svoje asistenty, ale to není ideální situace.

Pokud bych měl tedy shrnout můj názor na výběr trenéra Viktorie Plzeň do jedné věty, tak říkám, že výběru varianty trenéra Karla Krejčího vedením Viktorie Plzeň zcela rozumím (i když o výsledek mám obavy), ale nerozumím tomu, že vedení FAČR na tuto variantu přistoupilo. Viktorie Plzeň vyřešila post trenéra svého prvoligového týmu, ale na úkor reprezentace a to jsem už po jedné podobné zkušenosti nepředpokládal. Jen si upřímně přeji, aby to mělo žádaný efekt v postupu Viktorie do základní skupiny Evropské ligy a současně neublížilo postupu České reprezentace na EURO 2016 do Francie.

Komentáře nejsou povoleny.