Nejvíce diváků, nejméně gólů. To bylo 19. kolo GL

Česká nejvyšší fotbalová soutěž se vyvíjí velice zajímavě a její další průběh slibuje dramatickou podívanou. Vnímají to i diváci, kterých přišlo na stadiony přes 50 tisíc. Já vím, tento počet byl navýšen očekávanou vysokou návštěvou (skutečnost přes 18 tisíc) na velmi očekávaném utkání dvou vedoucích týmů soutěže Sparty s Plzní, ale i v Teplicích se přišlo podívat přes 10 tisíc diváků na premiéru nizozemského trenéra Pastoora na lavičce Slávie. Pojďme ale pěkně postupně, jak fotbalisté říkají „zápas od zápasu“.

Ani já, stejně, jako média, nemůžu začít jinak, než se na prvním místě zmínit o jasném šlágru nejen tohoto kola, ale i celé jarní části GL. Sparta přivítala na svém stadionu největšího konkurenta Viktorii Plzeň a výhrou 1:0 získala tolik potřebné tři body v boji o mistrovský titul, který ji několik sezón chybí. Výsledek utkání absolutně neodpovídá průběhu hry, neodpovídá tomu, co oba rivalové na hřišti předvedli. Výhra Sparty měla být totiž daleko vyšší, protože Viktoria Plzeň tentokrát tahala evidentně za kratší konec.

Mohl bych tady teď vyjmenovávat statistická čísla, která mám k dispozici, a která všechna potvrzují jasnou převahu Sparty. A nejen převahu, ale i vyšší kvalitu. Jakákoliv statistika ovšem neodhalí příčinu takového nevydařeného představení tak zkušeného týmu, jakým Viktoria Plzeň je. Podle mého názoru je hlavní příčinou, a všechny ostatní statistiky poté důkazem, nastavení hlavy hráčů. A to nastavení hlav (odborně mentální příprava na utkání) v podání hráčů Plzně evidentně selhala. Hráči Plzně byli velmi podráždění a mnohokrát neoprávněně protestovali proti výrokům rozhodčího Jecha. Chápu, že obdržená branka nedlouho po začátku utkání na pohodě nepřidá a oprávněná žlutá karta Hořavovi také ne. Ale opakuji, vše probíhalo korektně a nebyl důvod protestovat. Nechci být špatným prorokem, ale obávám se, že v hráčské kabině Plzně není úplně optimální situace a stejně tak se obávám, zda to nesouvisí se změnou trenéra. I výroky trenéra Uhrina po utkání, v kterých jako „A“ vidí přísné žluté a červené karty, až jako „B“ že Sparta vyhrála zaslouženě a já doufám, že se dopracuje i k „C“, v kterém se bude zabývat skutečnými příčinami tak nepovedeného utkání (já bych to „C“ posunul na první místo, tedy za „A“).

Sparta byla na utkání doslova nažhavená. Ano určitě je pro ni výhodou, že hraje aktuálně jen jednu soutěž a celý klub má obrovskou motivaci vrátit titul mistra po čtyřech letech zpět na Letnou, ale ten rozdíl v její prospěch byl překvapivě markantní. Rozdíl byl v pohyblivosti, agresivitě, disciplíně, organizaci hry, i na hřišti byla znát pozitivní týmová atmosféra. Zkrátka ve všem Sparta Plzeň předčila, s jedinou výjimkou. Tou byla její nízká efektivita, která nakonec mohla způsobit, že Sparta i přes převahu dvou hráčů, převahu ve střelách (16:3), šancích (7:2), centrech před branku (24:4) atd., mohla v závěru inkasovat vyrovnávací branku. A to by byl malér, který by se na ni, kromě ztráty dvou bodů, mohl negativně podepsat i v dalším průběhu GL.

Určitě nepovedeným tahem trenéra Uhrina bylo zařazení útočníka Tecla na pravou stranu středové řady. To je hráč, který potřebuje pro svůj herní potenciál velký prostor, nedokáže se držet v defenzívě v tak důležitém prostoru, jako je kraj hřiště a navíc se včas vracet a dobře bránit. Však také Costa s Matějovským tuto nabídku neodmítli. A Wágner na hrotu? Neškodný a málo pohyblivý. Trpěl také slabou podporou středové řady, která měla, při výborné hře Sparty, hodně defenzivních povinností. A ve srovnání s hráči Sparty nestíhala.

Na druhé místo v očekávání fotbalové veřejnosti byla v 19. kole premiéra nizozemského trenéra Pastoora na lavičce Slávie. Utkání jsem neviděl, ale z médií se dalo vyhodnotit, že ve hře Slávie došlo k určitým pozitivním změnám, i když se to neprojevilo bodově. Až další těžká utkání budou skutečnou prověrkou prospěšnosti kontroverzního způsobu odvolání trenéra Koubka. Hráči si pozitivní atmosféru v týmu, kterou nový trenér vytváří, pochvalují. Jen jestli bude pozitivní i po několika dalších utkáních. Trenér Koubek po svém nástupu do Slávie moc pozitivní být nemohl. Musel řešit hodně problémů a když mnohé z nich vyřešil, tak musel odejít. I takový je fotbal.

Další mojí zastávkou bude utkání Dukly Praha s Jihlavou. Dukla, hrající o evropské poháry, prohrála jasně 0:3 s Jihlavou, která hraje o záchranu. Pro sázkaře zřejmě šok, ale pro toho, kdo utkání viděl určitě ne. Jihlava se totiž na Duklu skvěle připravila takticky a zaměřila se na hru v bloku se snahou pressingem ve středu hřiště získávat agresivním způsobem míče a podnikat rychlé protiútoky. Tímto způsobem také vstřelila všechny branky. Na hru Dukly, která se vyznačuje kvalitní kombinací a zakládáním útočné fáze hry po zemi přes obránce a střední pásmo to je velmi vhodná taktika a také se vyplatila. Podobným způsobem jako Dukla, se snažila hrát i naše reprezentace s Norskem, ale naštěstí pro náš tým Norové nebyli tak efektivní, jako Jihlava.

Další zájemci o evropské poháry dosáhli střídavé výsledky. Liberec vydřel nejtěsnější výhru 1:0 s Brnem, když utkání rozhodla branka po hrubé chybě brankáře Brna Hladkého, který minul míč při vyběhnutí mimo pokutové území a hráč Liberce Lucasson s ním pohodlně doklusal do prázdné branky. Liberec se tak protlačil na třetí místo tabulky. Raritou na bronzovém stupínku je určitě jeho pasivní brankové skóre 22:23 při zisku 32 bodů.

Mladá Boleslav sahala v Olomouci po zisku tří plusových bodů, ale nakonec tři minuty před koncem domácí srovnali na 1:1 a soupeři si tak rozdali po jednom bodu, což bylo nakonec málo pro oba.

O Jablonci jsem minule psal, že se drží skupiny, která hraje o poháry, doslova „zuby nehty“. Jenže v tomto kole se jí asi definitivně pustil, protože podceňované Znojmo mu na stadionu v Brně naložilo na cestu domů na sever Čech 4 branky, aniž by nějakou inkasovalo. Po zimních změnách v kádru zřejmě ještě tým Jablonce nefunguje a navíc nestřílí branky (ze tří utkání jen jedna s Ostravou) a nepomáhá ani příchod olomouckého „zrádce“ Doležala.

Naopak Znojmo potvrzuje, že na hřišti má na to, aby se v GL udrželo i pro příští sezónu. Otázkou je, zda na stejnou metu dosáhne i vedení klubu, eventuálně FAČR, protože stadion ve Znojmě neodpovídá požadavkům pro GL a zřejmě ani v létě odpovídat nebude a výjimku už znojemští asi očekávat nemohou. Uvidíme. Sportovně je Znojmo příjemným překvapením, což se bude snažit potvrdit už v pátek v Praze se Slávií.

Na závěr jsem si nechal aktuálně nejvíce ohrožené týmy sestupem Baník Ostrava a Bohemians 1905. Jsou to jediné dva týmy, které ze tří kol na jaře ještě nebodovaly naplno za tři body a i proto jsou nejvíce ohroženy sestupem. Tým Bohemians prohrál tentokrát na Slovácku 1:0 brankou z pokutového kopu a Ostrava remizovala doma na Bazalech v souboji ohrožených s Příbramí 1:1. Jenže do konce soutěže zbývá ještě 11 kol a oni určitě zbraně neskládají. Bohemians včera převzal nový trenér Klusáček a Baník měnil trenéra na konci podzimu. Tak uvidíme.

Stadiony tentokrát navštívilo přes 50 tisíc diváků a kdybychom vynechali utkání Znojma na neutrální půdě v Brně, tak je průměr přes 7 tisíc a to je na české poměry hodně.

Určitě nežádoucími rekordy je nízký počet vstřelených branek 15 v osmi utkáních. Ve srovnání s podzimem se množí nejtěsnější výsledky 1:0, což svědčí o úpornosti a opatrnosti při snaze získat potřebné body, protože kol nenápadně ubývá a počítá se každý získaný bod.

Z 15-ti branek, které v 19. kole hráči vstřelili, se ani jednou nepodařilo skórovat prvním devíti nejlepším střelcům celé soutěže.

Druhým nežádoucím rekordem tohoto 19. kola je šest červených karet a zajímavostí je, že všechny obdrželi hráči hostujících týmů.

Při pohledu na tabulku GL a vylosovaná utkání v příštím 20. kole se ukazuje, že v každém utkání jde o hodně a věřme, že dramatičnost a herní kvalita týmů, včetně příznivého počasí přiláká na tribuny opět hodně fotbalových příznivců. Ještě před tím budeme držet palce (věřím, že i Sparťané) Viktorii Plzeň, která nastoupí ve čtvrtek v osmifinále Evropské ligy k dalšímu utkání ve francouzském Lyonu.

Komentáře nejsou povoleny.